'BOLI ME PIPI!'

FOTO: LJEPOTICA KOJA JE U KULTNOJ REKLAMI OSTALA U SJENI ANE SASSO Daleko od Splita pronašla je ljubav i ostvarila karijeru, ovo je njezina priča

 
Vlasta Tolić, Ana Sasso i Asja Brešan
 Jadran Babić / CROPIX

Otkad je 1983. lansirana reklama za kultnu narančadu Pipi splitskog Dalmacijavina, povremeno se u medijima pojavljuje Ana Sasso, tadašnja Miss Jugoslavije.

Ali osim nje, akterice jedne od najpoznatijih reklama svih vremena bile su još dvije djevojke koje su netragom nestale iz javnog života. Jedna od njih, Asja Brešan, pojavila se ovih dana na "mjestu zločina". Bačvice su sačuvane, a bogme i Pipi je među žilavijim proizvodima iz onoga doba, piše Slobodna Dalmacija.

- Spomenik neisklesanom tijelu?! Pa genijalno! Tko ga je napravio? - oduševljena je prizorom pokraj "Žbirca".

A od čega je Asja isklesana kad i nakon gotovo četrdeset godina ima stas druge pratilje misice i gdje ju je sve život odveo, zna li uopće da reklama u kojoj su njih tri (uključujući i Vlastu Tolić) ima milijune pregleda na YouTubeu?

Tom Dubravec / HANZA media
Asja Brešan

Čuje li se s nekim tko je tad još radio na njoj, sjeća li se da je reklamu snimao nedavno preminuli Andrija Pivčević...?

Asja je netom prije rata otišla u Grčku, može je se pronaći na otoku Skiathos u Egejskom moru, koji se proslavio mjuziklom "Mamma Mia".

Na otočiću bujne vegetacije od 50 kvadratnih kilometara s 58 plaža i aerodromom Asju zapravo možemo zamisliti kao Sophieinu majku Donnu Sheridan (Maryl Streep), nije doduše vlasnica vile, ali jest dviju galerija u kojima prodaje uglavnom svoje radove.

Oslikava i peče keramiku, slika na platnu i drvetu... Asja je majka dviju djevojaka i kako stvari stoje, ubuduće će češće dolaziti u rodni Split. O povratku ne razmišlja, bar ne zasad. Posjetila je majku i brata tek nekoliko puta svih ovih desetljeća, a zbog toga je i ovih dana ovdje.

- Udala sam se za jednog od prvih grčkih studenata koji su u to vrijeme dolazili u Jugoslaviju. Vasilis je bio na kineziologiji, a ja sam studirala likovni i povijest umjetnosti na Pedagoškoj akademiji.

Dobili smo kćer Ljudmilu i ja sam još neko vrijeme živjela u Splitu, a zatim odlazim u Grčku gdje nam se, međutim, brak ubrzo raspao. Ali na sreću, nije prošlo dugo da sam upoznala svog drugog supruga Kiriakosa s kojim imam i drugu kćer Perpetuu - govori Asja.

Nažalost, drugi muž, s kojim je, kaže, provela divnih trideset godina, prije godinu i pol je preminuo, a ona se teško nosi s gubitkom. Ali pored tužne sjene preko njezinih očiju, one i dalje sjaje kao i ona divna mladost u tzv. mračnim vremenima.

- Ajme, kad se samo sjetim tog izbora za Miss u Banjoj Luci! Sjećam se i skandala s Anom Sasso jer je dan prije izbora bilo objavljeno da je ona pobjednica...

Tom Dubravec / HANZA media
Asja Brešan

Tad su nama, ostalim djevojkama, nudili da potpišemo peticiju da se nju izbaci s natjecanja, ali mi to nismo htjele jer je stvarno bila najljepša. A koliko znam, taj izbor bio je organiziran nakon više godina pauze i bila su velika očekivanja - govori Asja Brešan koja imenu dodaje još i Saltaferidi.

Izbor je organizirao sarajevski list As, sve je za tadašnje godine, a bila je 1982., bilo prilično glamurozno, dovoljno je nabrojati članove žirija - akademski slikar Mersad Berber, bivša misica Nikica Marinović, Dubrovkinja koja je bila druga pratilja Miss svijeta u Londonu, zatim modna kreatorica Vesna Šunjić, pa Lepa Brena, poznati karikaturist Adi Mulabegović, urednik Asa Vlatko Rozman, onda Saša Zalepugin, tadašnji urednik TV Zagreba, pa i Ćiro Blažević, šef stručnog štaba Dinama.

Nastupili su Zdravko Čolić, Miroslav Ilić i Meri Cetinić, a Milde Sorte sponzorirao je haljine. Natjecale su se 22 djevojke i po pisanju tadašnjih medija, odluka o najljepšoj bila je lagana, ali žiri se sporio oko prve i druge pratilje. Na kraju je prva pratilja bila Riječanka Elizabeta Vidas, a Asja druga.

- Vjerojatno i zato da baš obje prve lente ne odu u Split, pa bilo je djevojaka iz cijele Jugoslavije - uvjerena je i danas Asja.

Reklama za Pipi snimljena je godinu dana nakon tog izbora. Promućurni dizajneri u Dalmacijavinu iskoristili su splitske ljepotice i potencijal njihova seksepila spojili s jednom od najljepših gradskih plaža, s motociklima za koje je bio zadužen Ivan Šola, za ono vrijeme predvodnik moto scene ne samo u Splitu, već i šire, a kasnijim generacijama poznat po bob reprezentaciji Hrvatske na Olimpijskim igrama.

- Sa Šolom sam tad i hodala, potrajalo je to jedno tri godine. Ostali smo u kontaktu i povremeno se čujemo. To je bila jedna prava mladenačka veza, puna prekida i svađa. Uf, a bio je prije Šole i još jedan mladić iz srednje škole - smije se Asja u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

- Šola me naučio voziti motore, počelo je s kozom, zove li se to još uvijek koza? Zatim sam savladala i Kawasaki 1300 - kaže Asja.

U reklami za Pipi Šola motociklom izvodi vratolomije na zadnjem kolu po plićaku u koji skače sa zidića na Bačvicama, a zanimljivo je da je Pivčević htio napraviti nekoliko kadrova tako da sam sjedne na motocikl i snima, ali kad je sve izvedeno, shvatio je da nije prethodno ni upalio kameru.

Međutim, nikako nije htio to ponoviti od straha. Djevojke na slamčicu piju Pipi, a trenutak izlaska iz mora u majicama bez grudnjaka i njihov zanosni ples u bikinijima urezao se u pamćenje generacijama.

Asja je naknadno snimila još jednu reklamu za Dalmacijavino - u njoj odjevena u narodnu nošnju nogama gnječi grožđe.

- Ma to je bilo više nego smiješno! Radila sam ja i za Rikarda Gumzeja - prisjeća se.

Jednu njegovu kolekciju je promovirala, a oni stariji pamte da je Gumzej kasnije postao kućni modist Franje Tuđmana. Uglavnom, bile su pred njom još neke sjajne ponude, ali ljubav je prevladala. Također i školovanje nikako nije htjela zapustiti pa je uspješno i diplomirala, a odabir fakulteta joj je, evo, i omogućio egzistenciju.

Tom Dubravec / HANZA media
Asja Brešan

Danas je slikanje ono čime se bavi veći dio zimske sezone, što je priprema za ljetnu kad posao cvjeta. Manju galeriju drži njezina kći, a veću ona sama.

- Suprug je bio ekonomist, ali i veći feminist od mene pa mi je predložio da otvorim radnju. S vremenom smo na kredit kupili kuću udaljenu dvadesetak metara od te prve galerije, u kojoj smo otvorili još jednu veću radnju čija zarada je otplaćivala kredit.

Intenzivno radimo šest mjeseci. Kupci su nam mahom turisti, od kojih često imam i narudžbe, ali ne mogu ih isporučiti do zimskog razdoblja jer glavu ne dižem od posla - predočava Asja svoju ljetnu svakodnevicu.

Otkriva i da otočni gosti često požele cijeli komplet keramičkog posuđa, a ona im to šalje tek uoči Nove godine. Priča o njoj se i u Grčkoj proširila, jer pisale su o svemu i tamošnje novine...

Asja je ponosna na svoj rad i na kćeri. Starija je pokušala dvije godine studirati matematiku i fiziku u Splitu, gdje je čak završila i prvi razred osnovne, dobro govori hrvatski. Ipak, vratila se u Grčku. Mlađa je ondje završila glumačku akademiju, a sad pjeva u jednom bendu.

I Asja je zamalo ostvarila pjevačku karijeru, predlagali su joj da se javi na audiciju za grupu More, ali nije se odazvala. A i cijela njezina scenska priča krenula je praktično od Splitskog festivala na kojem, doduše, nije nastupila, ali se, kaže za Slobodnu Dalmaciju, muvala po backstageu baš te godine uoči izbora za Miss.

Uočio ju je jedan fotograf i sugerirao joj da se prijavi, potom joj je Morski (što je nadimak tad u gradu poznatog fotografa Ivanka Miše) napravio neke fotografije na Rivi...

- Znate li da sam ja sama sjela na autobus za Banju Luku. Kako sam bila hrabra i luda, ali to ti je bila mladost, nemaš pojma što te čeka na tom izboru za Miss, ne možeš ništa pretpostaviti, al' ideš - čudi se sebi danas Asja.

Ma boli te Pipi! To i jest život...

Prije reklame za Pipi snimila je i jednu za bakreni ten, ali pojma više nema za koji losion za tamnjenje. Nastupila je i u predstavi splitskog HNK "Lizistrata" u režiji Ljubiše Ristića gdje je odglumila - kip Atene.

- Ma čak sam na kraju izgovorila i nekoliko rečenica - smije se, ali zar i to nije bio znak da joj je Grčka suđena?

Ondje, na Skiathosu, čuva uspomenu na svog Kiriakosa. A Split? Split je, kaže, postao nešto sasvim drugo od onoga što je ostavila... Ali, kao što pjeva ABBA u "Dancing Queen" - You can dance, you can jive! Ooh, see that girl!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:43