VRUĆI FOTOSESSION

FOTO: NAŠA PRVA TAMNOPUTA MISICA 'Zbog boje kože propitkuju jesam li prava Hrvatica, a ja bez slavonskog kulena i Jadrana ne mogu živjeti'

 
Shanaelle Petty
 Ante Čizmić / CROPIX

Ta je 2017. godina bila presudna za Shanaelle Petty jer je okrunjena za novu hrvatsku Miss Universe. Predstavljala je Hrvatsku na izboru za Miss Universe u Las Vegasu gdje se plasirala u Top 16, odnosno među četiri najljepše Europljanke.

Iste se godine lijepa Shanaelle, koja je veći dio djetinjstva provela u Slavonskom Brodu, svrstala među osam posto primljenih studenata na prestižni Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Cambridgeu, koji se ponosi s više od 60 nobelovaca.

Javnost ju je odmah zavoljela, posebno zato što je život ove djevojke nalik scenariju za film. Hrvatska je dobila novu miljenicu - svoju prvu tamnoputu misicu.

Otad su prošle dvije godine, a Shanaelle je nestala iz medija sve dosad kad se vratila na odmor u Hrvatsku. Uhvatili smo je i otkrili da je sve ovo vrijeme predano učila, programirala, analizirala podatke, rješavala matematičke zavrzlame i bila na praksi u Azerbajdžanu gdje je radila za državnu naftnu tvrtku na projektu koji uključuje data analitiku. Osim opuštenog razgovora u Trogiru, Shanaelle je ponovno nakratko uskočila u ulogu misice i spremno pozirala našem fotografu.

- Planiram da sve bude laganini. Nakon godinu dana na faksu i dva radna mjeseca u Azerbajdžanu stvarno sam postala željna mirnog odmora na Jadranu. Čim vidim more, odmah sam sretna. Možda ima nekog utjecaja i to što sam Riba u horoskopu jer na moru mi je uvijek najljepše - rekla nam je veselo 21-godišnja Shanaelle koja na MIT-ju studira matematiku s programiranjem.

Obožava svemir

- Najbolje da objasnim na engleskom jer ne znam kako bih objasnila na hrvatskom. Moj je smjer ‘Mathematics with Computer Science’ i ‘Business Analytics’. Nakon MIT-ja planiram se baviti s data science i specifično big data analytics. U prijavnici za Miss Universe Hrvatske, kao odgovor na pitanje koji bi posao za mene bio posao iz snova, napisala sam da želim biti direktorica NASA-e. To je i dalje jedna od mojih velikih želja. Zaista jako volim sve što ima veze sa svemirom i stvarno se divim onima koji rade na istraživanju svemira i njihovim otkrićima. Kada bih jednoga dana imala mogućnost voditi takvu bitnu organizaciju, bilo bi to za mene istinsko ispunjenje snova - ispričala nam je Slavonka Shanaelle, djevojka iz Marsonije, puna snova, planova i ideja, koju jednog dana put možda odvede i na Mars.

Trogir, 160819. 
Brown Beach House, Shanaelle Petty, Miss Universe Hrvatske 2017.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX
Shanaelle Petty

U Slavonskom Brodu odrastala je kao dijete i tom gradu uvijek se rado vraća. Tu su joj baka Katica i djed Ivan, vlasnici pržionice kave, te mnoštvo prijatelja.

Njezina pokojna majka Ivana rođena je u Slavonskom Brodu, a njezina oca, odvjetnika u američkoj vojsci, Afroamerikanca Alexandera Pettyja, upoznala je u Americi. Zbog očeva posla Shanaelle je dosad živjela u više od deset zemalja, a rođena je u Njemačkoj jer joj je otac zbog prirode posla često mijenjao države i boravišta.

Od oca je naslijedila predanost poslu, kovrčavu kosu i put, a od majke, pak, ljepotu, visinu i duge noge. Naime, na istom je natjecanju 1997. godine u Opatiji sudjelovala i njezina majka. No, Shanaelle nije mogla s njom podijeliti sreću zbog svoje pobjede na natjecanju jer joj je majka umrla od non-Hodgkinova limfoma (rak limfnih čvorova) kad je imala samo šest godina.

- Bila sam mala, ali dobro se sjećam dana kad je mama završila u bolnici. Jako je kašljala, gubila dah i nije mogla govoriti. Tata ju je unio u automobil i odjurili smo u bolnicu. Nakon nekog vremena prebačena je u Köln, a zatim i u Heidelberg gdje su je liječnici pokušali spasiti presađivanjem koštane srži, ali zahvat, nažalost, nije uspio. Bila sam mala i nisam znala što se zapravo događa. Jako mi je bilo zabavno što su mi druge pacijentice stalno davale slatkiše. Kad je mama zbog kemoterapije ostala bez kose, zajedno smo joj išle kupiti periku. Ne jednu, nego tri: dugu smeđu i dvije malo kraće, crvenkaste. Dida i baka iz Slavonskog Broda dolazili su često, donosili finu domaću juhu i ja zapravo nisam bila ni svjesna da moja majka odlazi zauvijek - ispričala je Shanaelle ranije u velikom intervjuu za Gloriju.

FOTOGALERIJA: Shanaelle Petty

Povezana s majkom

Njezina je majka otišla u kolovozu 2004., u bolnici u Heidelbergu, mjesec dana prije 28. rođendana, a pokopana je u Slavonskom Brodu.

Shanaelle je htjela proživjeti što i njezina majka kako bi bila još povezanija s njom, a na kraju je i pobijedila, što nije očekivala.

- To je za mene bilo ludo i nezaboravno iskustvo. Gledam na to kao na životnu školu jer sam prošla i doživjela svašta tijekom izbora te kroz čitavu godinu mandata kao Miss Universe Hrvatske. Upoznala sam mnogo ljudi koji mi i dandanas pomažu u ostvarenju što uspješnije karijere. S Marijom i Vladimirom Kraljevićem i dalje se čujem, imam osjećaj da ih ja gnjavim više nego sve misice zajedno. Zovem ih za bilo što, oni su mi kao drugi roditelji - smije se Shanaelle.

Kao naša prva tamnoputa misica, Shanaelle je prodrmala ustaljene strukture tradicionalnih izbora ljepote i postavila neke nove standarde.

- Ne smatram da mi je boja kože donijela pobjedu, ali je definitivno u Hrvatsku donijela pitanje što znači biti Hrvatica. Ja ne smatram da biti Hrvatica znači biti bijele puti. Boja kože ne čini čovjeka. To se očituje na svjetskom izboru gdje sam se među više od 90 djevojaka raznih rasa i boja plasirala među top 16 u svijetu - objasnila je Shanaelle.

Trogir, 160819. 
Brown Beach House, Shanaelle Petty, Miss Universe Hrvatske 2017.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Više se ne bavi manekenstvom jer je fokusirana samo na fakultet koji smatra dugoročnom investicijom u budućnost. Nije u vezi, a ni zaljubljena, jer zbog obveza na fakultetu nema vremena, ali kaže: “Nikad se ne zna, ljubav ionako dođe sama od sebe kad se najmanje nadamo”.

- Sad sam u Bostonu zbog fakulteta i pokušavam nekako preživjeti zimu, a i faks. Malo mi je teško jer su mi roditelji i braća u Coloradu pa ih ne mogu često viđati, ali dobro, što se mora, mora se. U Hrvatsku dolazim samo ljeti ako uhvatim vremena. Naravno, odem i do Slavonskog Broda da vidim svoje, ali, nažalost, ne mogu više ostati cijelo ljeto kao kad sam bila mala. Treba ipak malo i raditi. Ja vjerujem u onu frazu ‘work hard, play hard’. Ulažem vrijeme i trud u učenje i rad da bih poslije mogla uživati kako treba - rekla nam je Shanaelle koja ne voli zimu jer ju čini depresivnom. Kada se ne osjeća najbolje, na lice stavi masku, kaže, upali Netflix, uzme neki snack i sve postane bolje.

- Trenutačno mi je najdraža serija ‘Black Mirror’ na Netflixu, ali pokušavam izbjegavati gledanje serija jer je na Netflixu nemoguće pogledati samo jednu epizodu pa kad krenem, to se oduži na cijelu noć. A što se knjiga tiče, samo knjige s faksa. Slobodno vrijeme trenutačno provodim uživajući u hrvatskoj hrani - priznala nam je Shanaelle koja obožava kulen, čvarke, slaninu i bakinu pitu od krumpira, a i sama dosta dobro kuha.

- Naravno da znam kuhati, ipak sam ja Slavonka, a najdraže mi je spremati pastu carbonara jer me to podsjeća na život u Italiji s mamom kad sam još bila mala - otkriva.

Sada, pak, jedva čeka praznike kako bi se napokon mogla družiti s mlađom braćom. Naime, nakon majčine smrti o Shanaelle se jedno vrijeme brinula dadilja, Poljakinja Karolina, posebice u vrijeme kad je u talijanskom gradiću Vincenza krenula u prvi razred.

- Moju majku nitko ne može zamijeniti, ali Karolina i ja smo se zbližile. Zaista se brinula o meni kao da sam njezina - rekla je prije Shanaelle.

Novi život

No, budući da je otac morao na godinu dana u Afganistan, odveo je Shanaelle baki i djedu u Slavonski Brod gdje je završila drugi i dio trećeg razreda. Nakon što se vratio iz Afganistana, otac je dobio službu u istom gradu u Njemačkoj gdje su i prije živjeli pa je Shanaelle tamo nastavila školovanje u američkoj školi. A k njima je opet došla Poljakinja Karolina s kojom se Alexander Petty uskoro i vjenčao. Shanaelle tako danas ima i dva mlađa polubrata, Daniela i Benjamina.

- Druženje ne može proći bez naših tradicionalnih ‘movie nights’. Ispečemo kokice, uzmemo deke, izvalimo se na kauč i gledamo filmove cijelu noć - ispričala nam je 21-godišnja Shanaelle koja svoju budućnost, kaže, vidi negdje uz more.

- Samo da je vani toplo, da imam novca i da je obitelj zdrava - ističe.

Posebna zahvala Brown Beach House Hotelu & Spa u Trogiru, koji je ustupio prostor za fotosession, gospodinu Josipu Lijiću koji se pobrinuo za šminku i frizuru, Schwarzkopf Professionalu te agenciji za iznajmljivanje automobila Nova Rent a Car.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:51