GLAMUR U OPATIJI

FOTO: OTKRIVAMO NAJSKUPLJU KREACIJU ZA NASTUP NA OVOGODIŠNJOJ DORI Lea će pjevati u haljini napravljenoj od 30 metara najfinije čipke i svilenog tila

Poznati modni dizajner sedam je dana radio na opravi od 30 metara najfinije čipke i svilenog tila
 Marko Todorov / CROPIX

Više od sto sati ručnog rada utkano je u raskošnu haljinu načinjenu od 30 metara najfinije francuske čipke i svilenog tila vrijednu oko 20 tisuća kuna, koju naš poznati dizajner Ivan Alduk smatra krunom svoje dosadašnje karijere, a u kojoj će na Dori nastupiti njegova prijateljica, pjevačica Lea Mijatović.

A da se uistinu radi o posebnom i unikatnom modelu rađenom isključivo za Leu i njezin nastup, govori činjenica da je Alduk odlučio, uz samu kreaciju, kreirati čitav Lein scenski izričaj, pa se tako našao i u ulozi redatelja.

Lea i Ivan surađuju posljednjih šest godina, tijekom kojih su postali i prijatelji. - Radimo velike projekte, poput Zagrebačkog festivala, snimanja spota i šlaga na kraju. Na početku nove dobre priče došla je Dora. Lea je poslala pjesmu doslovce pet do 12. To je lijepa pop balada s modernim aranžmanom i kad mi ju je pustila, shvatio sam da se radi o stvarno kvalitetnoj pjesmi, što je meni bilo jako bitno. Da se ne lažemo, htio sam da priča bude kvalitetna na svim razinama. Pjesma je bila temelj za sve ostalo - kaže dizajner.

Sve suprotno

Čitava ideja rodila se na Leinom rođendanu prije nekoliko tjedana.

- Moram priznati da rezultat izgleda potpuno suprotno od onog što je zamislila. Njena je početna ideja bila da bude vila raskuštrane kose s plesačicama. Samo ću reći da nije vila niti ima raskuštranu kosu, ni plesačice. Predložio sam nešto modernije, pročišćeno, da u te tri minute izgleda lijepo i da na kraju možemo reći: ‘Bravo svi!’. Više vjerujem u tu viziju nego u plesačice, raščupane kose i ventilator - iskren je Alduk.

Kad je shvatila da Alduk ima cijelu viziju nastupa, dala mu je potpuno povjerenje i prepustila se njegovim rukama.

- Osim haljine, kreativno smo osmislili cijeli nastup i rasvjetu, video floor, video panele, pa sam slučajno promaknut i na kreativnog režisera, a ne samo dizajnera. S obzirom na to da je Lea sama na pozornici, idemo na minimalistički, pročišćeni stil. Sve treba izgledati lijepo i svjetski. Prateći vokali su skriveni, naglasak je na njoj, na pjesmi, na odašiljanju vrlo jednostavne, plemenite poruke. I zato smo išli na impozantnu haljinu koja govori sama za sebe. Budući da je i koreografija minimalistička i sve je vođeno efektom “manje je više”, haljina je totalna suprotnost i vjerujem da će biti vizualni plus priči od tri minute - objašnjava dizajner.

Zagreb, 130219.
Showroom dizajnera Ivana Alduka.
Pjevacica Lea Mijatovic u haljini dizajnera Ivana Alduka. Na fotografiji: Lea Mijatovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Glamurozna haljina najzahtjevniji je komad koji je Alduk dosad napravio i na kojoj su on i njegov tim bili angažirani punih sedam dana.

- Više od sto radnih sati doslovno je utkano u haljinu. Sve se na njoj vezlo ručno. To mi je bio najveći izazov u 11 godina dugoj karijeri, a godišnje radimo pet kolekcija od po 30 do 45 modela. Zasad je ova haljina kruna mog stvaralaštva, u nju je utkano sve moje znanje i tehnike koje smo moj tim i ja svladali u deset godina. To su izuzetno skupe tehnike bazirane na pariškoj visokoj modi koje se baš ne rade učestalo jer su nenaplative. Prvi stadij nakon skice je izrada kroja u probnoj tkanini koja je slabije kvalitete, ali slično dočarava volumen i siluetu haljine. Nakon toga se taj model rastavlja i po njemu se kroji originalna tkanina.

Ova haljina je krojena na najskupljoj francuskoj čipki, dodatnim ručnim vezom ukrašavana je s još tri tone perlica, šljokica, Swarovski kristala i detalja. Nakon veza na čipki imamo svileni til koji je bočni i dosta ekstravagantni detalj na haljini. Radi se o 28 metara svilenog tila koji je ručno izvezen. Cijela haljina ima više od 30 metara tkanine, ali najskuplje na njoj su upravo znanje i ručni rad. To su brojke koje se rade za visoku modu jer se u sto radnih sati napravi nekoliko haljina normalnog izgleda i dizajna, a za ovakve teže treba doista minuciozno raditi - opisuje Alduk.

Posebna prigoda

Haljina je rađena za posebnu prigodu, posebnu pjesmu, za Leu i njezin nastup i nakon toga će, kaže, završiti u Aldukovom fundusu.

- Nama je prevrijedna da je stavimo u prodaju, no nikad se ne zna hoće li se javiti njena buduća vlasnica koja će ponuditi realnu cijenu. Takav luksuzan model se radi samo jedan, jer ponoviti identičan ručni rad na stopostotan način je skoro pa nemoguće. Takvi modeli na pragu visoke mode uvijek su unikatni i kod takvog nečega dobivaš i taj prestiž da samo ti imaš taj model koji je ručno rađen i danima šivan - napominje dizajner.

Lea Mijatović posljednju je Doru ispratila u grupi Teška industrija s pjesmom “Nazovi stvari pravim imenom”, a novo izdanje Dore, nakon devet godina, dočekuje u samostalnom aranžmanu sa sasvim drugačijom pjesmom i stilom od onoga kojeg se držala posljednje desetljeće.

- To je super moment za predstaviti sebe u jednom smjeru u kojem planiram ići. Moj autorski tim Igor Ivanović i Marko Vojvodić, s kojima radim zadnje dvije godine, napravio je prekrasnu pjesmu ‘Tebi pripadam’. Radi se o pop baladi srednjeg tempa, dosta modernog aranžmana i produkcije. U pjesmi se direktno obraćam osobi, no poruka pjesme je jako široka, puna je pozitive i ljubavi i posvećujem je svim ljudima koji vole, nebitno radi li se o roditeljskoj, partnerskoj, ljubavi prema svim živim bićima.

U te tri minute potrudit ćemo se baš tu poruku ljubavi odaslati u sve domove. Kad radiš novu karijeru, kad se izdvojiš iz benda u solo vode, čak je i teže nego kad počinješ ispočetka jer treba izgraditi sasvim novu priču. Puno smo komplimenata dobili od ljudi iz našeg užeg kruga koji su dosad čuli pjesmu, a čula sam i jako pozitivne kritike od stručne strane, tako da mislim da je Dora fantastična platforma za prezentirati se - sigurna je Lea.

Zagreb, 130219.
Showroom dizajnera Ivana Alduka.
Pjevacica Lea Mijatovic u haljini dizajnera Ivana Alduka. Na fotografiji: Lea Mijatovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Velika je sreća, tvrdi Lea, što su svi njezini suradnici vrhunski profesionalci i ujedno njezini prijatelji te je spektakl koji spremaju u tri minute nastupa nastao u pozitivnom i obiteljskom ozračju.

A kad je Aldukova haljina u pitanju, Ivana je već na prvoj probi zaključila da je kreacija dostojna Eurosonga.

- Od prvog trenutka kad smo sjeli i dogovorili se da ćemo imati suradnju na Dori, ja više nisam postavljala suvišna pitanja. Pustila sam mu pjesmu da stekne dojam u kojem smjeru treba ići i dala mu palicu da odradi ono što najbolje zna. Pored toga, on je zadužen za redateljski dio samog nastupa i vlada pozitivno uzbuđenje oko svega - zaključila je Lea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07