PSIHOMODO POP U AMERICI

FOTO: 'PSIHIĆI' OSVAJAJU AMERIKU Legendarni bend iz Novog Zagreba prvi put na turneji preko bare: 'Za američki san nikada nije kasno'

 

Nakon 35 godina karijere Psihomodo pop, u pravom smislu riječi, osvajaju Ameriku. Na njihovom prvom posjetu i mini turneji po SAD-u prva postaja je New York, a upravo je Velika jabuka sa svojom glazbenom scenom 70-ih i 80-ih godina jako utjecala na izričaj Psihomodo popa.

Tada su New Yorkom žarili i palili Velvet Underground, Ramonesi i Iggy Pop, a ovih dana red je na naše rockere. Tako je za jučer bio predviđen nastup na pozornici kluba Cutting Room, koji je dosad ugostio velikane poput Davida Bowieja, Sheryl Crow, Lady Gage, Norah Jones, a već danas su na putu za Chicago, gdje će koncert održati u klubu Joe’s on Weed St.

Zujanje po gradu

Sutrašnji dan rezerviran je za koncert u kanadskom Torontu u tamošnjem Toronto Opera Houseu. Sam Gobac objasnio je kako time i završava njihova sjevernoamerička mini turneja. No prije povratka kući još će jedan dan iskoristiti za “zujanje” po Torontu. A koliko se dobro provode u Americi koja im je još davnih dana bila nedosanjani san, potvrđuju i fotografije dečkiju iz benda, koji su gostovanje u New Yorku iskoristili i za studijski rad. Naime, u “gradu koji nikad ne spava” susreli su se s Draganom Čačinovićem Chachom i u jednom od tamošnjih poznatih glazbenih studija Spinu snimali dva nova singla za koja su pripreme krenule još u Zagrebu. Davor Gobac u filmiću snimljenom u Spin studio otkrio je kako se radi o pjesmama “Digitalno nebo” i “Deja vu”.

Znakovito je i to što su upravo s Chachom davnih dana snimili i svoju prvu ploču “Godina zmaja”. Slobodno vrijeme Psihomodo pop iskoristio je za obilazak New Yorka, pa tako nisu propustili ni jedan od najdugovječnijih mjuzikala na najpoznatijoj svjetskoj kazališnoj sceni, Broadwayu. Spremno su se slikali ispred plakata predstave “Fantom u operi” i svima je, u šaljivom tonu, preporučili. Ipak, najznakovitija fotografija iz New Yorka je ona na kojoj Gobac pozira pored putokaza za ulicu koja nosi ime Joeya Ramonea, jer upravo su slavni Ramonesi imali najveći utjecaj na Psihomodo pop, a dečki iz benda imali su čast čak dvaput s njima dijeliti pozornicu. Kako je ispričao Gobac, jednom ih je prilikom Johnny Ramone i pozvao u New York gdje bi im bio gost na koncertu, no kako je bilo vrijeme rata, put je bio neizvediv. No, 25 godina kasnije dečki su sletjeli u Ameriku.

- Imali smo stvarno sreće. Prvo, s Ramonesima devedesete dva koncerta. Organizator u Ljubljani nije nas uopće htio upoznati s Ramonesima, no Johnny Ramone došao je do mene i rekao: “Dođite u garderobu da se upoznamo. Odličan ste bend”. Onda sam organizatoru pokazao “srednji prst” i otišao se družiti s Ramonesima. Bio sam oduševljen njima, s ljudima koji su 1950. godište i dosta stariji od nas, a izgledaju isto kao mi. Iznenadio sam se koliko su normalni ljudi. Johnny je uvijek bio vrlo poslovan, a mi smo bili totalno u afanu. To su moji idoli, kao i Sex Pistolsi, kad sam bio klinac, i zbog toga sam počeo svirati.

Čak smo za vrijeme rata imali ponudu Johnnyja Ramonea da dođemo u New York i sviramo u klubu CBGB, gdje bi nam on bio gost, ali nažalost nismo to mogli financijski zatvoriti. A s Joeyom Ramoneom, pjevačem, sam se slikao i to mi je jedna od najdražih fotografija. Tip je odličan i bio je puno viši nego što piše u enciklopediji - ispričao je svojedobno za Studio Davor Gobac.

Zvuče egzotično

Iako nisu uspjeli doživjeti da im se Ramonesi pridruže na pozornici, Psihomodo pop uživaju u svakom “američkom” trenutku, a Davor Gobac je otkrio što ih očekuje na nastupima.

- Engleski nije više jedino zastupljen pa im možda zvučimo egzotično. Mi sviramo u Cutting roomu u New Yorku. To je mjesto gdje sviraju rock and roll i country bendovi. Onda smo u Joes baru u Chichagu. Tam dolazi Ron Wood kad se opušta. Tamo ima jako puno publike za sve i sve dobro prolazi pa mislim da će ovo biti jako dobro primljeno - najavio je frontmen Psihomodo popa, dodajući kako “za američki san nikad nije kasno i može se ostvariti za koji dan”.

A hoće li na koncertima biti i tradicionalnog bacanja plišanih igračaka, cvijeća, ili pak grudnjaka, tek je za vidjeti, kao i kako će biti primljeni u Kanadi gdje su već uspješno nastupili 1993.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:43