NOVE VODITELJICE

Franka i Elizabeta ne mogu sakriti uzbuđenje zbog Dore: ‘Trema je tu, ali srećom kraj nas je iskusni Duško‘

Razgovarali smo s triom koji je izabran za voditelje ovogodišnje Dore koja će se 19. 2. uživo emitirati na HRT-u

Franka Batelić, Duško Ćurlić i Elizabeta Brodić

 Renato Branđolica/HRT

- Jedva čekam Opatiju! Dora je veliki televizijski projekt koji, otkad znam za sebe, volim i pratim. A i natjecala sam se više puta. Mislim da sa svojim prvim voditeljskim angažmanom i to baš na Dori mogu puno dati, jer sam pjevačica i točno znam kako se svatko od glazbenika osjeća na toj pozornici u tom trenutku. No, priznajem, ispočetka sam se malo nećkala. Kada su me s HRT-a pitali bih li vodila Doru, prvo sam pomislila - ma nema šanse, pa ja nisam voditeljica! Ali, onda sam malo bolje razmislila i shvatila kako bih zapravo mogla puno naučiti iz ovog iskustva - kaže Franka Batelić (29), koja će se 19. veljače ponovo pojaviti na pozornici Dore, ali ovaj put premijerno u ulozi televizijske voditeljice.

Naša nekadašnja eurovizijska predstavnica Franka će, naime, prema zamisli urednika Tomislava Štengla, Doru voditi uz iskusnog Duška Ćurlića (54) i još jednu debitanticu - Elizabetu Brodić (26), glumicu varaždinskog HNK i dobitnicu Zlatnog studija za novo kazališno lice 2019.

- Ovo je prvi put da vodim ovakav televizijski spektakl i to još u izravnom prijenosu na HTV-u! Imam li tremu? U pravilu nisam 'tremaroš', ali kako ovakav voditeljski posao nije u mom slučaju pravilo, spremna sam na sve, pa tako i na tremu - kaže Elizabeta u čijoj se karijeri sve, priznaje, brzo događalo, pa je odmah po završetku Akademije igrala u “Luđaku i opatici” varaždinskog HNK i postala vanjska suradnica tog teatra.

Za ulogu opatice dobila je Zlatni Studio Jutarnjeg lista za Novo lice u teatru. Nakon toga Nova TV angažirala ju je za glavnu ulogu u seriji. Sada je tu još i angažman na Dori, koju je proteklih godina rado pratila, a ističe kako joj je velika čast, ali i odgovornost, voditi takav događaj uz Duška Ćurlića.

- Kad već imam priliku za novo iskustvo divno je da mogu učiti od najboljeg. Posebno mi je drago da nisam jedina 'debitantica' voditeljica Dore, ali ni u ovom slučaju ne izostaje odgovornost jer, iako sam dobro upoznata s hrvatskom glazbom kao voditeljica Narodnog, Franka je ipak Franka, jedna i jedinstvena - ističe Elizabeta, koja se već počela pripremati za svoju novu ulogu.

image

Franka Batelić, Duško Ćurlić i Elizabeta Brodić

Renato Branđolica/HRT

S prvim pripremama počela je i Franka.

- Mislim da je olakotna okolnost to što sam pjevačica i znam kakva je to posebna vrsta napetosti kada sve ide uživo. Ali iskreno, u meni to budi adrenalin kako bih dala apsolutno sve od sebe! Mislim da Elizabeta i ja imamo sreće da uz sebe imamo baš Duška koji nam pomaže da se na najbolji mogući način pripremimo za ovaj zadatak - kaže Franka koja nas je 2018. godine s pjesmom 'Crazy' predstavljala na Eurosongu u Lisabonu.

Je li joj lakše pjevati na Dori ili voditi ovu manifestaciju?

- Priznajem, mala trema je tu, ali ona koja te gura dalje. Pred nastup uvijek kod mene postoji pozitivna trema, možda bih to čak prije nazvala uzbuđenjem. A baš zato što mi je ovo prvi put u ovoj, novoj ulozi, naravno da je trema tu i mislim da neće nestati sve dok ne dođe taj 19. veljače i dok ne kažem prve riječi na početku programa. I, dragi gledatelji, nemojte biti prestrogi - poručuje pjevačica, od koje doznajemo da se pred biranom publikom već okušala u voditeljskoj ulozi.

- Da, pred nonom, mamom i tatom, kao curica imitirala sam voditeljice sa Sanrema (smijeh). Ali što se pravog, ozbiljnog vođenja tiče, ovo će biti prvi put. I zapravo, sretna sam da sam si dozvolila taj mali profesionalni izlet! - kaže Franka koju pitamo je li odlučila što će odjenuti na Dori.

- Još ne! Ali to su one slatke muke! - kroz smijeh govori Franka.

Treći voditelj, Duško Ćurlić, nema muka što se izbora odjeće tiče. No što kaže na to da će pozornicu Dore dijeliti s dvije zgodne debitantice?

- Kada sam doznao da Doru vodim s Elizabetom i Frankom prvo što sam pomislio bilo je: 'Jesam li dovoljno mlad da stanem uz te dvije mlade dame na pozornicu'? Šalu na stranu, rekoh: 'Eto još jednog izazova za mene i za sve nas'. Dvije iznimno lijepe, mlade i talentirane osobe, veliki posao i velika odgovornost je pred nama da profesionalno odradimo posao i da uživamo u njemu. Jer znate, koliko god nekome sa strane ovaj posao izgledao jednostavan, mnogo je rada i truda i nekih okolnosti koje se moraju poklopiti da bi bili zadovoljni i publika, i mi. Držim nam svima palce - kaže najbolji glas HRT-a, koji ni sam ne zna koliko je Dora dosad vodio.

image

Franka Batelić, Duško Ćurlić i Elizabeta Brodić

Renato Branđolica/HRT

- Četrnaest ili petnaest, nisam siguran ovako na prvu. Znam samo da se uvijek Fodor i ja 'svađamo' tko je više puta vodio (smijeh). Doru sam dosad radio s divnim kolegicama: od Bojane Gregorić, Daniele Trbović, Doris Pinčić, Zlate Muck, Tihane Zrnić, Barbare Radulović, Nikoline Pišek, Vesne Pisarović. Uh, ne mogu se svih ovako na brzinu sjetiti pa neka ne zamjere. Svaki put je izazovno stati na tu scenu - kaže iskusni voditelj koji i dalje uoči ovakvog spektakla osjeća tremu.

- Onog dana kada je ne budem imao, vrijeme je za 'objesiti mikrofon o klin'. Trema je nešto dobro i nešto pozitivno, nešto što ti daje neki dodatni motiv, bar meni. Kako je se rješavam? Hm, nikako, niti ne pokušavam. Pustiš se niz tobogan i ajmo - kroz smijeh govori Duško.

'Htio sam na Dori predstaviti novo lice'

Tomislav Štengl, urednik HRT-ovog projekta Dora otkrio nam je zbog čega se odlučio za ovaj atraktivni voditeljski trojac, te ispričao koji nas još noviteti očekuju na Dori.

- Predstojeća Dora će, što se voditelja tiče, biti spoj mladosti i iskustva. Kako ste se odlučili za ovu kombinaciju?

- Moram priznati da se ove godine sve nekako spontano poklopilo u cjelinu. Prva ideja mi je bila da na Dori predstavimo neko novo lice ili da se u ulozi voditelja nađu neka imena za koja bismo očekivali da rade nešto drugo. Kontaktirao sam Elizabetu koju sam primijetio već prije par godina kao mladu talentiranu glumicu, ali kad sam čuo da je i voditeljica na radiju koji je u osnovi glazbeni radio shvatio sam da je to idealna kombinacija. Potom smo u nekim dogovorima na HRT-u došli do ideje za Franku koja je na naše veliko zadovoljstvo prihvatila taj izazov, a naravno onda smo se odlučili za našeg Duška, iskusnog voditelja koji je već na neki način i simbol Dore i Eurosonga jer u ulozi voditelja i komentatora prisutan više od petnaest godina.

- Koliko je teško raditi projekt Dora zbog propisanih epidemioloških mjera i koji je televizijskoj ekipi na čelu s vama najveći izazov vezan uz Doru?

- Na epidemiološke mjere smo se već svi nekako navikli. Uostalom, i Dora 2021. je bila u istim problemima pa ček i većim jer su tada ograničenja bila stroža. Ove godine se prilagođavamo situaciji i za sada nemamo većih problema i nadamo se da će svi biti zdravi za nastup u subotu 19. veljače. Najveći izazove za svakog tv profesionalca je isti: uspjeti završiti projekt tako da su zadovoljeni svi parametri kvalitete i da su gledatelji zadovoljni tj. da je gledanost velika. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti i ove godine.

- Najavili ste da ćete na Doru uvesti tehnološke promjene po uzoru na Eurosong. O čemu se radi?

- Nakon dvije godine kako se scenografija Dore nije posebno mijenjala već su 2021. radile samo male korekcije, odlučili smo se da je vrijeme za promjenu cijele scenografije i da pri tome možemo iskoristiti neka rješenja koja su nam dostupna ali ih do sada nismo koristili na projektima poput Dore, npr. transparentne led ekrane i Augmented reality ili proširenu stvarnost. Naravno zbog samih pravila Eurosonga korištenje tih proširene stvarnost je djelomično limitirano na dijelove prijenosa u kojem nisu pjesme koje se natječu ali vjerujemo da će to ipak biti dovoljno zanimljivo gledateljima i da sam prijenos biti atraktivniji.

- Publika će pjesme s Dore moći čuti od 10. veljače. Zašto je to dobro?

- Godinama fanovi Dore i Eurosonga izražavaju želju da čuju pjesme ranije kako bi stekli bolji uvid i kako ne bi odlučivali na prvo slušanje pjesme. Mislim da bi se objavljivanje pjesama trebalo pokazati kao pozitivan pomak. Na Eurosongu se natječu pjesme koje smo svi već čuli i koje se mogu ćuti u eteru radijskih i tv postaja i na streaming platformama barem dva mjeseca ranije. Kada znate pjesmu možete naći svoje favorite i čekati da vidite kakav nastup je vaš odabrani izvođač pripremio za svoju prezentaciju na Dori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:44