EMIL KIRBIŠ

Frontmen Sanrema o ljubavi s glumicom Madom Peršić: ‘Sigurno ćemo glazbeno surađivati, već imamo neke projekte‘

Očarala me otvorenošću, spontanošću, životnom energijom i mudrošću. Znate, ona je i liječnica pa nekad djeluje i kao terapeut, kaže

Emil Kirbiš

 PROMO

Životni i glazbeni projekt svestranog Emila Kirbiša - Sanremo - okupio je vrhunske glazbenike - Zvonimir Bajević (truba), Mario Bočić (saksofon), Jurica Rukljić (ventil bas trombon, tuba), Davor Doležal (gitara), Zvonimir Šestak (kontrabas, električni bas), Bojan Drakulić (klavijature) i Frano Putica (bubnjevi, udaraljke) - a javnosti su se prvi put kao bend predstavili pjesmom "Muzika". Uslijedio je i drugi singl "Ljubav je odmah iza ugla", brži i plesniji, u disco-funk ritmu koji zrači dobrim raspoloženjem i apsolutnim optimizmom.

Ova talentirana ekipa svojom maštovitošću i kvalitetom izlazi iz klasičnih žanrovskih okvira, igra se glazbom pa je izričaj benda svojevrsna mješavina popa, jazza, funka, na momente čak i bluesa te rocka.

A osim što radi ono što najviše voli, frontmena Emila Sanremo je povezao i s glumicom Madom Peršić, članicom ansambla kazališta Gavella. I dok nestrpljivo iščekujemo izlazak albuma prvijenca ovog novog benda na hrvatskoj sceni, Kirbiš nam otkriva detalje o glazbi koju stvara, ljubavi i djeci te uspješnoj karijeri koju je izgradio daleko od estrade.

Projekt Sanremo okupio je iskusne glazbenike, dva uspješna singla već su iza vas. Jeste li zadovoljni reakcijama publike?

- Jako smo zadovoljni što smo krenuli na to lijepo muzičko putovanje i sa svakom novom pjesmom, nastupom, sve smo zadovoljniji. Pjesme su dobile svoju priliku na radiostanicama, pa nas i šira publika postupno upoznaje, a nakon što objavimo još koji singl, krenut ćemo intenzivnije i s promocijama te koncertima uživo. S nestrpljenjem svi to priželjkujemo, odlična je prilika upoznati se bolje s publikom.

Žanrovski vas je nemoguće strpati u jednu ladicu. Kako biste vi opisali to što stvarate?

- Mislim da stvaramo pop glazbu, možda i mediteranskog prizvuka, koja u svom zvuku sigurno sadrži elemente svih onih utjecaja koji su nas glazbeno oblikovali, od jazza, funka te na momente čak i bluesa te rocka. Mnoge ono što radimo dijelom podsjeća na stil Dina Dvornika i bendova poput Songkillersa, a to doživljavamo kao veliki kompliment.

Zašto baš Sanremo?

- Osobno sam veliki fan Sanrema i talijanske glazbe općenito, mislim da su Talijani majstori stila i emocija, a ime benda vezano je uz kuriozitet da sam naš prvi singl, pjesmu ‘Muzika‘, zapravo počeo pisati na talijanskom jeziku, kao ‘zamišljeni‘ prijedlog za festival Sanremo, a kasnije sam napisao hrvatski tekst. Kako na Sanremu mogu nastupati samo Talijani, ostala mi je jedino opcija da bend nazovem - Sanremo!

Kako zapravo izgleda vaš stvaralački proces? Ima li nesuglasica u bendu, je li teško pomiriti stajališta svih članova?

- S većinom članova u bendu sviram i nastupam već 20-ak godina i svi smo prije svega dobri prijatelji, a tek onda suradnici. Kod mene nema pravila oko toga kako pjesme nastaju, ali najčešće napravim pjesmu ili neku melodiju na gitari, zatim na kompjuteru osmislim demo-verziju kako bi stvar dobila određenu atmosferu i onda s kolegama radim aranžmane. Za prva dva singla aranžmane je napravio naš talentirani klavijaturist Bojan Drakulić, s kojim i najduže autorski djelujem, ali kako bend napreduje, i ostali članovi sve su više uključeni u stvaranje, a volio bih da tako i ostane. Zajedno znamo više i možemo se bolje nadopunjavati i korigirati.

image

Emil Kirbiš

Privatni album

Kako je počeo vaš glazbeni put, jeste li oduvijek znali da se želite baviti glazbom?

- Prvi a capella bend imao sam još u osnovnoj školi i tad smo obradom pjesme ‘The Lion Sleeps Tonight‘, za koju sam još tad napisao hrvatski prepjev, dobili priliku nastupiti na televiziji, kao posebni gosti u ‘Tubo Limach Showu‘. Nakon toga, kao tinejdžer sam imao i kratku solo karijeru, ali tek zadnjih 15-ak godina, otkad sviramo i vježbamo kao bend, stvari su se isprofilirale po pitanju glazbe. Tako da je moj odgovor - da, cijeli život sam u glazbi, a sad mislim da je situacija sazrela za ovaj tip autorskog iskoraka.

Po struci ste diplomirani ekonomist, ostvarili ste zavidnu karijeru u prodaji i marketingu, osnovali ste i turističku agenciju te imali odlične projekte.

- Uz glazbu sam dobar dio života radio i nešto drugo, zbog čega nimalo ne žalim, dapače, mislim da je sad ta svestranost prisutna u muzici i pričama koje stvaram. Posebno sam ponosan na moju tvrtku Pedicab, koju sam osnovao s partnerom Filipom Pribilovićem. Naime, u Zagreb smo doveli jedinstvenu uslugu obilazaka i prijevoza turističkim triciklima/električnim rikšama te smo isto tako postali i prva ekološka dostava cargo triciklima u centru Zagreba. Taj projekt donio mi je i razne zanimljive suradnje s mnogim najvećim svjetskim i hrvatskim kompanijama te brendovima.

A Sanremo vam je donio sreću i u ljubavi! Čime vas je Mada osvojila?

- Kad je čovjek iskren i ustrajan u onome što radi, mislim da svemir to u nekom trenutku prepozna i nagradi. Sanremo je u našem slučaju bio taj lajtmotiv - jer i Mada je veliki fan Sanremo glazbe i bilo je neminovno da ćemo se nekad sresti! Već na prvu očarala me otvorenošću, spontanošću, velikom životnom energijom i mudrošću. Znate, ona je i liječnica pa nekad djeluje i kao terapeut!

Koliko je lakše biti u vezi s osobom koja dolazi iz branše koja je slična vašoj?

- Jako je važno imati podršku i razumijevanje bližnjih, jer to daje ogromnu energiju za ostvarivanje životnih ciljeva i projekata.

Mada također pjeva. Jeste li razmišljali o nekoj glazbenoj suradnji u skoroj budućnosti?

- To će se sigurno prirodno dogoditi, već smo zajedno osmišljavali i pisali neke projekte.

Kad možemo očekivati Sanremov album prvijenac, hoće li na njemu biti nekih iznenađenja, materijala drugačijih od ova prva dva singla?

- Materijal je gotov, pjesme su spremne, neke još samo treba aranžmanski urediti i možemo u studio. Bit će tu raznovrsnijih pjesama, ali sve će imati naš Sanremo ‘potpis‘.

Što vas inspirira kod stvaranja glazbe, jesu li to osobne situacije i iskustva ili nešto sasvim drugo?

- Pa većinom inspiracija dolazi iz mojeg promatranja svijeta, nekad iz osobnih situacija, a nekad me inspirira i ono što me okružuje, što sam doživio, nekad i tuđi privatni događaji... Ima tu stvarno svega.

Kako usklađujete posao i obitelj - otac ste dvoje djece - zanima li njih glazba?

- Već godinama sam samozaposlen pa se nastojim organizirati da budem efikasan i stignem sve. Da, imam dvoje prekrasne djece, koja su već velika i s njima se sve može lijepo dogovoriti. Ema ide u gimnaziju i više je u plesu i likovnoj umjetnosti, voli anime i japansku glazbu, a Ivor je još u osnovnoj školi i trenutačno je više u sportu, ali svira bubnjeve i s dečkima iz razreda ima hip hop sastav. S njim sam već surađivao, napravio sam im beat za pjesmu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:44