CRNO-BIJELI SVIJET

‘Gibo i ja smo kao klinci mucali, a zbog njega u seriji nosim tigraste hlače i debelu lančinu‘

Scene smo snimali na plus 40, u vrijeme kada je u seriji zima. Znojili smo se u kaputima, pod perikama, šminkom...
Gibin dvojnik u seriji crno bijeli svijet

- Kada su mi rekli da ću u novoj sezoni serije ‘Crno-bijeli svijet’ glumiti mladog Zlatana Stipišića Gibonnija, odmah sam krenuo u potragu za videospotovima što ih je on sredinom osamdesetih snimao u splitskoj rock i heavy metal grupi Osmi putnik koja je ime dobila po našem prijevodu filma ‘Alien’. Bome sam imao što i vidjeti! - kaže mi mladi glumac Josip Brakus kojeg ćemo uskoro na HTV-u u četvrtoj sezoni vidjeti u ulozi nekadašnje glam metal zvijezde, s dugom gustom kosom s kojom će, poput splitskog kantautora nekad, mahati na pozornici.

- Gibo je u tim spotovima nevjerojatno razigran i razgiban, nema ništa statično u smislu da mirno sjediš na stolici i zamišljeno gledaš u daljinu. Ma kakvi! Čovjek skače, pleše, baca se na pod bine, pa se onda valja po tom podu... - prepričava glumac koji će, shodno ulozi, biti odjeven u crnu usku majicu, s debelim lancem oko vrata i u hlačama s tigrastim uzorkom, kakve je nekoć Zlatan Stipišić, za ne povjerovati, rado i često nosio.

image
Gibonni (peti zdesna) krajem osamdesetih godina

Nije mu se javio

- Kako se Gibo od tada stvarno poprilično promijenio, poželio sam ga kontaktirati kako bih što bolje ušao u ulogu. Tako radim prije svakog svog glumačkog posla - kaže Josip Brakus, koji je prije dvije godine za Zlatni Studio bio nominiran u kategoriji za najboljeg mladog glumca.

Iza 27-godišnjeg Splićanina su uloge iranskog izbjeglice Azada (u predstavi Ivice Buljana ‘Ciganin, ali najljepši’), rola slabovidnog partizana Okca u Dolenčićevoj predstavi ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’, uloge u filmovima ‘Na vodi’, seriji ‘Rat prije rata’, nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama, kazalištima Žar ptica, Kerempuh gdje je u ulozi Zeka Zekoa u predstavi ‘Doma je najbolje’ dobio najveće ovacije publike...

Nizu će sada dodati i ulogu Gibonnija s kojim ga uz isti glazbeni ukus te isti rodni grad veže, i to što su i Josip i Gibonni kao djeca imali poteškoća s mucanjem.

Ulična molitva

- Shvatio sam da se mucanje ne bi pojavljivalo kad bih imitirao prijatelje ili likove iz crtića. Tako je sve to prešlo u svojevrsni obrambeni mehanizam u kojem sam se osjećao ugodno i koji sam zavolio. Odlazio sam i na terapije kod logopeda, ali imitiranje mu je bilo učinkovitije od bilo kakve stručne seanse - prisjeća se Josip koji je preko teških veza uspio nabaviti broj Gibonnijeva telefona.

image
Osmi putnik krajem osamdesetih godina

- Zvao sam ga u nekoliko navrata, ali mi se nažalost nije javio. Poslije sam čuo da on punim plućima uživa na Korčuli, da tamo sadi limune, da s vanjskim svijetom iz svog malog raja kontaktira ‘svake prijestupne godine’... Nadam se da će biti zadovoljan kako sam ga ‘skinuo’ - priželjkuje glumac kojem je uloga glazbenika došla kao naručena jer se, nakon predstave ‘Gruntovčani’ u Kerempuhu baš zaželio splitskog dijalekta.

- I to je zapravo jedino bilo baš lagano vezano uz ulogu Gibonnija, koji u seriji u Zagreb stiže sa svojom grupom kako bi Žungul (Slavko Sobin) snimio naslovnicu za njihov prvi album ‘Ulična molitva’. Naime, te scene smo snimali na plus 40, u vrijeme kada je u seriji zima. Znojili smo se u kaputima, pod perikama, šminkom... - kaže glumac koji je po pitanju “Crno-bijelog svijeta” imao samo jedan uvjet:

- Rekao sam da pristajem, ako ništa ne moram pjevati. Tako sam poštedio muka i ekipu i publiku. Moje pjevanje nitko ne želi čuti. Ja za opće dobro pjevam samo pod tušem, a na mom repertoaru tada je obavezno i Gibonnijeva ‘Ovo mi je škola’ - otkriva Josip Brakus.

No, Gibonni u novoj sezoni serije nije jedini splitski glazbenik koji u Zagreb dolazi Žungulu na ‘slikavanje’. Tu je i Dino Dvornik, kojeg igra Tin Rožman. Mirza iz predstave ‘Ciganin ali najljepši’, Igor iz predstave ‘Svaki tvoj rođendan’, Kolja iz ‘Idiota’, kojeg televizijska publika poznaje i po ulogama u serijama ‘Ko te šiša’ i prvoj sezoni ‘Crno-bijelog svijeta’ sada postaje domaći kralj funka.

- To što su mi ponudili ulogu Dina Dvornika smatram ogromnim komplimentom. Čovjek je bio i ostao legenda - kaže 25-godišnji glumac koji je kao rođeni Zagrepčanin, priznaje, imao malih poteškoća sa skidanjem splitskog naglaska.

- No svaki glumac zna da je najvažnije ući u lik kojeg glumiš, da dobiješ energiju koja se traži, a Dino je prštao energijom. On je bio hodajuća energetska bomba! Moj tata je jedno vrijeme svirao s njim, pričao mi je mnoge anegdote koje je doživio s Dinom, ali ja ga nisam imao prilike upoznati. Dio tih avantura bit će prikazan i u seriji, ali ne smijemo ništa previše otkrivati - kaže Tin, koji je skinuo i Dvornikove plesne pokrete.

- Njegovu glazbu slušao sam od malena, često sam uz njega plesao i prije ove uloge, pa to stvarno nije bio nikakav problem. Osim toga, s Dinom me povezuje i bejzbol. On je, prije nego li se počeo baviti glazbom, bio sjajan bejzbol igrač, kao i njegov brat Dean, a i ja sam se kao mlađi bavio bejzbolom - otkriva glumac, koji se nakon što su ga prerušili u splitskog glazbenika, kaže, i sam shvatio da njih dvojica i fizički sliče.

- Jako smo zadovoljni kako su Tin i Josip ‘skinuli’ Dvornika i Gibonnija.

image
Dinov dvojnik u seriji Crno-bijeli svijet

Plejada slavnih

Naravno, splitski glazbenici nisu jedini dvojnici slavnih osoba koje ćete moći vidjeti u ovoj sezoni naše serije. Imat ćemo još i mladog Rajka Dujmića, Dražena Petrovića, Nenu Belana... Interes za uloge poznatih likova koji su obilježili osamdesete je ogroman. Na te audicije javilo nam se više od stotinu glumaca, kako profesionalaca, tako i glumaca amatera.

Odabir nije lagan jer stvarno ima mnogo mladih nadarenih ljudi, a s onima koji su ušli u uži odabir za te uloge, prije nego li smo se odlučili da su baš oni ti koji će glumiti, imali smo bezbroj proba - kaže producent serijala Ivan Maloča, koji se i sam okušao u cameo ulozi.

image
Ivan Maloča u seriji Crno-bijeli svijet

U šali kaže da igra tipa s kojim bi se, da može, rado poistovjetio i u stvarnom životu.

- Ja glumim druga iz komiteta koji dolazi u redakciju Danasa da porazgovara s novinarima o njihovu pisanju - govori čuveni producent, koji u kontrolu novinara stiže kako se i priliči, na zadnjem sjedalu limuzine. Kad ga takvog namrštenog vidi glavni urednik novina (Krešo Mikić), u panici bježi od njega. Hoće li ga drug iz komiteta sustići, doznat ćemo najesen kada će se početi prikazivati nova sezona serijala.

“Nisam imao pojma da ću biti u seriji, mali sliči na mene više nego ja sam na sebe”

Baš sam se iznenadio kad sam vidio fotografiju koju ste mi poslali, a koja je snimljena na setu ‘Crno-bijelog svijeta’. Pojma nisam imao da se snima nova sezona i da ću se i ja tamo pojaviti. Stvarno, prvi glas!

Jesu li me dobro prikazali? Jesam li baš tako izgledao sredinom osamdesetih? Znaš što ću ti reći: taj mali sa slike više na mene sliči nego što ja sam na sebe sličim - kaže Zlatan Stipišić Gibonni.

Glazbenik ističe kako su mu pogodili i frizuru, ali i scensku, kako kaže, odoru. - Točno sam tako izgledao! Kad sam došao u Zagreb uputili su me da odem Igoru Kelčecu da me poslika. On je dotad radio samo s Azrom i Johnnyjem Štulićem i vjerojatno mu je išlo na živce što mu ja sad dolazim. Kad me prvi put vidio, odmjerio me od glave do pete i pitao me:

‘Čuj, kaj ti takav šećeš po Splitu, takav na plažu odlaziš?’. Kad sam mu iskreno rekao da je to stvarno tako, osvojio sam ga - prisjeća se Gibonni koji je scensku odjeću sredinom osamdesetih godina nabavljao od prijatelja koji posljednjih dvadeset godina živi u Australiji.

- Taj moj frend pratio je sve što se tada zbiva na svjetskoj rock-sceni, a za potrebe nastupa naše grupe ulazio je u ormare oca, matere, babe, dide... - govori Gibonni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 23:54