SVESTRANA GLAZBENICA

Gina Damjanović za Jutarnji: ‘Novi album mi označava novi početak, ali i zatvara jedno poglavlje, radi se o ljubavi i hrabrosti‘

Popularnost je stekla kao članica grupe Detour, a sada se upustila u solo vode i uskoro objavljuje album prvijenac

Gina Damjanović

 Zvonimir Ferina

Mlada i svestrana Gina Damjanović publici je postala poznata kao članica popularne grupe Detour, a nekoliko godina nakon upustila se u solo vode. Osim toga, voditeljica je i urednica glazbene emisije Top Music Desk na Top Radiju. Emisija je nedavno proslavila prvi rođendan, a povodom prve godišnjice i izlaska njezina albuma prvijenca 8. travnja, razgovarali smo s Ginom koja nam je, među ostalim, otkrila kako se njezin posao radijske voditeljice i glazbenice isprepliće, kako sve stiže u danu te zašto novi album "U mojim tajnim notama" predstavlja novi početak za nju.

Glazbena emisija Top Radija - Top Music Desk prošli tjedan je proslavila prvi rođendan. Možete li nam pobliže objasniti što je Top Music Desk?

To je prostor za živu svirku i top glazbu. Dolaze nam već renomirana glazbena imena – ugostili smo Massima, Gorana Bareta, Psihomodo Pop, Let 3, Hladno Pivo, Nenu Belana i mnoge druge, a ono na što smo jako ponosni je to što smo glavna platforma za promociju mladih i perspektivnih izvođača čije vrijeme tek dolazi. Slušamo njihovu autorsku glazbu, ali i obrade pjesama koje možete čuti u eteru Top Radija. Zanimaju nas njihove priče, kako stvaraju, kako gledaju na svijet, medije i glazbu. Sretna sam i zahvalna što je Top Radio stvorio platformu na kojoj sjajni glazbenici imaju priliku promovirati svoju glazbu i upoznati se s našim slušateljima.

Što za vas znači voditi glazbeni koncept kao što je Top Music Desk?

Jako me veseli i kao glazbenicu, voditeljicu i urednicu to što mogu dati zaslužen prostor glazbi koju živim. Imamo vrhunski tim audio i video produkcije koji daje sve od sebe kako bi producirali originalan sadržaj u kojem svi mogu uživati i iza kojeg svi ponosno stojimo. Emisija je prepoznata od strane slušatelja i glazbenika, a svaki feedback nam je važan kako bi napredovali i rasli.

Izvođači u Toop Music Desk-u imaju priliku u svojoj obradi otpjevati pjesme renomiranih izvođača uz koje su odrasle mnoge generacije. Koliko je važno i zašto spajati nove mlade izvođače s glazbom za sve generacije?

Bez glazbe prije nas ne bi bilo glazbenika sada, onakvih kakvi jesmo. Svi smo odrastali uz neke glazbene utjecaje, zatim došli u fazu da mi biramo ono što slušamo i otkrivali smo bezvremensku glazbu. Bitan je osjećaj koji ti neka glazba budi; ja slušam i J. S. Bacha, koji je živio u baroku, a slušam i Ellu Fitzgerald, Beatlese i Coldplay. Dobra glazba nema rok trajanja, ona živi u nama dok smo tu, dok god je mi slušamo i osjećamo. A mladim glazbenicima je sigurno nit vodilja, inspiracija i motivacija za sve ono što će tek stvoriti.

image

Gina Damjanović

Dino Ninković

Koji su benefiti ovakve glazbene emisije ne samo za mlade glazbenike, već hrvatsku glazbenu scenu općenito?

Cilj nam je da damo prostor "alternativnijim" i kvalitetnim izvođačima koji su po meni premalo zastupljeni u medijima. U vremenima kada se medijski fokus prebacio na površne priče i “žutilo”, hrvatskoj glazbenoj sceni je potreban prostor u kojem se stavlja fokus na glazbu i stvaralaštvo. Tako se inspiriramo i dajemo slušateljima nešto novo što se može naći na njihovoj omiljenoj playlisti.

Što ste naučili od svojih gostiju u Top Music Desk-u?

Kvalitetan intervju treba imati benefite s više strana – za glazbenika, slušatelja i urednika. Jako puno pažnje pridajem istraživanju, želim znati sve što mogu o gostu kako bih izvukla zanimljiv i autentičan sadržaj za naše slušatelje, ali i kako bi gostima bilo ugodno, da ne moraju po stoti put odgovarati na već generička pitanja zbog kojih se često osjećaju kao da su u “loopu”. Trudim se predstaviti njihovu glazbu iz neke nove perspektive, ali ih upoznati i kao osobe, van svijeta glazbe. U svakom razgovoru naučim nešto novo što me oplemeni kao čovjeka i inspirira za sve što radim. Bez obzira na to što sam u Top Music Desku u funkciji voditeljice i urednice, također rastem kao glazbenica jer upoznajem njihov kreativni proces i otkrivam novu glazbu.

image

Top Music Desk

Top Radio

Otkuda vam najčešće dolazi inspiracija za pisanje pjesama?

Iz emocija koje imam, kroz pisanje ih nekako do kraja procesuiram. Zapisujem ono što osjećam i čujem u svojoj glavi, a sve krene iz one prirodne reakcije na neku životnu situaciju i iz umjetničke potrebe za izražavanjem. Najsmješnije mi je kada u snu imam neku melodiju ili tekst, u bunilu se probudim, palim diktafon i bilješke i onda ujutro ne znam što je pjesnik htio reći jer sve izgleda kao da je dijete u igri stiskalo slova na tipkovnici. A bolje da ne čujete kako zvuči...(smijeh). Ali zna se nekada naći i koja dobra ideja, ako je uspijem prepoznati.

Kreće nova sezona showa “Zvijezde pjevaju”, a vi ste mentorica Davoru Jurkotiću. Kakvi su prvi dojmovi? Je li vam ovo prvo upoznavanje ili ste se već znali od ranije?

Jako se veselim novoj sezoni “Zvijezde pjevaju”! Inače radim kao vokalni pedagog i zaista obožavam svoj posao tako da je ovo još jedna prilika da radim ono što volim. Davor i ja smo se tek sada upoznali, sjeo mi je na prvu (nadam se i ja njemu), zajedničko nam je to što smo oboje radišni i želimo uživati u svakoj izvedbi, ali i druženju iza kamera i na probama. Mislim da nas čeka jedna vesela i zabavna sezona!

Kako stignete sve obaviti iz svog rasporeda?

Nikako (smijeh). Teško, i često ne stižem. Evo već tri godine govorim da ću gletati zid na kojem se boja skinula zbog potresa. Još nisam.

image

Gina Damjanović

Franko Kelam

Na koji način se najviše volite opuštati?

Za mene je idealno opuštanje ljeto na Braču – druženje s prijateljima, sunčanje, rješavanje skandinavke i čitanje knjiga. S obzirom na to da si to mogu priuštiti samo tri tjedna u godini, ostatak vremena koje uspijem ukrasti za sebe prakticiram dobru staru dalmatinsku “fjaku” – volim dugo piti kavu na suncu, razgovarati s prijateljima, gledati serije i samo ležati na kauču uz svoja dva psa.

S Brača ste, jednog od najljepših otoka. Jeste li tipična Bračanka? Koliko vam nedostaje taj opušteni otočki način života? Ili vam je draža užurbanost Zagreba?

Ako pod time mislite škrta, odmah da razjasnimo neke stvari – mi smo racionalni i ekonomični i maheri u traženju popusta! Život na otoku je jednako težak koliko i opušten, a otok te na sebi svojstveni način definira i pripremi za sve izazove na kopnu. Kako vrijeme prolazi, užurbanost i stres koje grad donosi mi sve manje pašu, često mi nedostaje Brač. Ali Zagreb je moj drugi dom i ne bih ga mijenjala ni zašto. Dao mi je puno toga i sada ponosno mogu reći da se Zagreb i ja volimo javno, iako sam uvijek Arsenovu “Zagreb i ja se volimo tajno” doživljavala kao soundtrack svog života ovdje.

Prema vašem mišljenju, što je bilo izazovnije – karijera u grupi Detour ili solo vode? Je li vas bilo strah krenuti kao solo glazbenica?

Kada se vodite za onime kako osjećate da bi trebali ići, strahovi nestanu i spremni ste za nove pothvate. Imala sam želju ostvariti se drugačije i šire te odgovoriti na svoje unutarnje izazove. Samostalna karijera nosi drugačiju odgovornost, ali s time i slobodu da mogu čvrsto stajati iza svih svojih odluka. Kroz autorsku glazbu mogu dati baš sve od sebe, van okvira, neopterećena onime što kolektiv poput benda traži. Naravno, timski rad mi je i dalje iznimno važan pa sam tako na svom samostalnom putu okupila sjajne i kreativne ljude koji mi daju beskrajnu podršku i vjeruju u glazbu koju zajedno stvaramo.

Možete li nam predstaviti svoju pjesmu "U mojim tajnim notama"?

Tu pjesmu sam napisala zajedno s Markom Bratošem, kao i ostatak albuma. Oboje smo u životu imali odnose koji nisu uspjeli prebroditi oluje na koje su naišli. Takvi odnosi nose cijeli spektar emocija koje smo pretočili u tekst i glazbu i drago nam je da to ljudi koji slušaju pjesmu osjete. Spot za pjesmu je režirala majstorica fotografije Mare Milin koja je na površinu uspjela izvući cijeli spektar emocija kojima pjesma obiluje i prikazati svu kompleksnost narušenog odnosa. U spotu su plesale dvije sjajne plesne umjetnice i moje prijateljice, Dolores Dujak i Marija Matković. Prije deset godina sam imala želju da mi plešu u spotu, a sada se ta želja napokon ostvarila. Presretna i zahvalna što imam priliku surađivati s kreativcima koji oplemene svaku moju pjesmu.

Što možemo očekivati od novog albuma?

Priče o ljubavi i hrabrosti. Stvarala sam album s ljudima koji su mi prije svega prijatelji, a onda i vrhunski glazbenici – Marko Bratoš, Srđan Sekulović Skansi i Nikša Bratoš. Oni su u ovu glazbu utkali dijelove sebe zajedno sa svim glazbenicima koji su snimali instrumentalne i vokalne dionice i dali su neku višu dimenziju i značenje svemu. Album se simbolično zove “U mojim tajnim notama” i izlazi na moj trideseti rođendan, 8. travnja. Označava neki novi početak ali i zatvara krug, period od moje dvadesete do sada, meni najvažnije desetljeće u kojem sam puno toga naučila i spoznala te sva važna iskustva pretočila u pjesme.

Za kraj, imalte li za one koji tek kreću u svijet glazbene scene pokoju mudru kako “ne odustati” i zašto je dobro biti ustrajan?

Jedini ispravan savjet je da slušaju sebe. Nitko im, pa ni ja, ne može reći što bi i kako trebali napraviti. Neka se vode svojim osjećajem i prihvate da se iz dana u dan mijenjaju te da uvijek treba pokušati i ponekada pogriješiti jer iz pogrešaka najbolje učimo. Ali isto tako, da prepoznaju kada nešto nije pogreška nego jedina ispravna odluka u datom trenutku iza koje, bez obzira na to što im se ponekada kasnije čini da možda nije bila dobra odluka, mogu i dalje stajati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:16