OTIŠLA IZ ‘DETOURA‘

Gina Victoria Damjanović: ‘Svjesna sam neizvjesnosti, ali želim solo karijeru‘

‘Pisanje ima terapeutsko djelovanje. Publici ću predstaviti singl ‘Pepeo‘, a sada se zabavljam u žiriju ‘Zvijezde pjevaju‘
Gina Victoria Damjanović
 Picasa

Nakon skoro pet godina koliko je provela kao pjevačica u electro-pop grupi Detour, Gina Victoria Damjanović odlučila se razići s bendom i zakoračiti u samostalne vode. Mlada Bračanka sa zagrebačkom adresom, vrlo prepoznatljiva glasa, na taj se potez odlučila još početkom godine, no kako se nije s Detourom razišla zbog svađe, dogovor je bio da obznane ovu vijest tek kada se Gini nađe zamjena. Detour je tako dobio dvije nove vokalistice, a Damjanović, koju trenutačno možemo gledati kao mentoricu u HTV-ovu showu "Zvijezde pjevaju", priprema nove pjesme kojima će se predstaviti na domaćoj sceni kao samostalni izvođač.

Zašto je došlo do razlaza?

- S vremenom sam poželjela ostvariti se drugačije, šire, i odgovoriti na svoje unutarnje izazove. Bilo mi je jako važno da glazba koju tako snažno osjećam krene dalje, nekim drugim potpunijim putem i da kroz nju mogu dati baš sve od sebe. Sada je došao taj trenutak, a svojim kolegama iz Detoura ostajem iskreno zahvalna na neprocjenjivom iskustvu koje smo podijelili.

Jeste li dugo razmišljali o odlasku, premišljali se i što je presudilo?

- Naravno da je bilo premišljanja i nije bilo lako donijeti odluku, ali jednostavno sam shvatila da želim učiniti korak dalje, ma koliko on bio neizvjestan. Kada odaberete onako kako osjećate, strahovi samo nestanu i spremni ste za nove pothvate.

Iako je to bila vaša odluka, je li vam emotivno teško pala?

- Sve važne životne odluke nisu jednostavne i od njih je nemoguće emotivno se distancirati, pogotovo meni koja kroz život oduvijek kročim s puno strasti i entuzijazma. Najvažnije je da se jako veselim novom početku i svakoj novoj odsviranoj i otpjevanoj noti.

Što sada? Koji su vam planovi?

- U siječnju će izaći pjesma "Pepeo" za koju tekst i glazbu potpisujemo Marko Bratoš i ja, a oko aranžmana su pomogli naši dragi prijatelji i suradnici, producent Srđan Sekulović Skansi i gitarist Tomo Presečki. "Pepeo" je himna hrabrosti i sretna sam što je u nju utkana emocija svakog pojedinca koji je sudjelovao u stvaranju.

Okupila sam sjajan bend, a back vokale za pjesmu su snimali moji prijatelji. Naježim se svaki put kad ih slušam i neopisivo sam zahvalna što su dali dio svoje energije pjesmi. U pripremi su i druge pjesme za koje vjerujem da će izaći iduće godine, a proces dobrog i kvalitetnog stvaranja i preispitivanja same sebe kroz glazbu kod mene zapravo nikada niti ne prestaje.

Ostajete li u istom žanru, koji glazbeni stil možemo očekivati od vas?

- Glazba koju stvaram nikad nije žanrovski određena. Radije bih žanrove zamijenila utjecajima i preferencijama. Duboko sam svjesna da se za dobru pjesmu treba itekako potruditi, a najbitnije je da sam u prilici izraziti svoju kreativnost, donijeti glazbu koja će mi se svidjeti i koju će publika, nadam se, doživjeti bliskom i kao svoju.

I autorica ste pa pretpostavljam, ispravite me ako griješim, da će publika uskoro moći čuti i vaše prve autorske pjesme. Kako one nastaju i što vas inspirira?

- Svaka pjesma ima svoju posebnu priču, od toga kako je nastala do toga čime je inspirirana. Neprestano zapisujem ono što osjećam i čujem i sve krene iz sasvim prirodne reakcije na neku životnu situaciju, ali i iz snažne umjetničke potrebe za izražavanjem. Sam čin stvaranja i kreiranja pjesme je doista jako uzbudljiv i često imam osjećaj da se neće ponoviti. Onda se opet razveselim kada me inspiracija pronađe, ali ta igra treba biti i obostrana - nekad i ja moram tražiti nju.

Koliko imate vlastitih pjesama i kada ste ih počeli pisati?

- Poeziju i glazbu pišem odmalena, a intenzivnije od srednje glazbene škole. Pisanje ima terapeutsko djelovanje, a moji su osjećaji uvijek vrlo intenzivni, i oni dobri i oni loši, tako da materijala za stvaranje pjesama ne nedostaje.

Što je s imidžem?

- Oduvijek njegujem pomalo eklektičan modni stil. Volim se igrati modom, a s godinama otkrivam i hrabrost za pogled na imidž iz nekih drugačijih perspektiva koje istražuju ženstvenost, ali i mušku energiju, s obzirom na to da smatram da svi imamo oboje.

Trenutačno vas možemo gledati i kao mentoricu u showu "Zvijezde pjevaju". Kakva su vam iskustva iz te emisije i koliko ste zadovoljni svojim učenikom Markom Petrićem?

- Doista uživam radeći s Markom, on je sjajan umjetnik, divan čovjek i prijatelj. Vokalna pedagogija je moj poziv, obožavam raditi s ljudima i podučavati, ali i učiti od drugih. Marko je stvarno učenik kakvoga možete samo poželjeti! Iz nastupa u nastup podižemo ljestvicu, puno učimo i dobro se zabavljamo. Cijela ekipa "Zvijezda" je odlična i divno je što se svi međusobno podržavamo.

I za kraj, posla vam ne nedostaje, no sada više niste dio uigranog tima koji dijeli istu sudbinu. S jedne je strane odlično biti sam svoj šef, a s druge je to mnogo veća neizvjesnost. Strahujete li zbog te odgovornosti?

- Odgovornost koju nosi samostalna karijera za mene prvenstveno znači velik izazov, ali i slobodu da mogu čvrsto stati iza svih svojih postupaka. Naravno da ne odustajem i od timskog rada te sam na svom samostalnom putu okupila mnoge sjajne i kreativne ljude koji su beskrajna podrška i vjeruju u glazbu koju zajedno stvaramo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:28