‘NE MOGU TI REĆI‘

Glazbenik koji je ‘oživio‘ Olivera: ‘Unuk mu se premišljao, te hoće, te neće. Požurio sam snimanje da se ne predomisli‘

Uspomena na Olivera živi u njegovoj glazbi, njegovu liku i djelu koji nikada neće biti zaboravljeni

Oliver Dragojević

 Promo

Iskreno, u prvom trenutku odbio sam snimati videospot za pjesmu "Ne mogu ti reći" mojeg pokojnog prijatelja Olivera Dragojevića. Jer, upravo sam završavao rad na dokumentarnom filmu "Tko navija zvizde" o Ljubi Stipišiću i znao sam koliko je teško raditi nešto o osobi koja više nije s nama. Baš sam bio nekako potrošen u traženju dobrih rješenja za takve situacije. Odlučio sam prespavati tu odluku. No, nekako sam u to vrijeme montirao snimke Zelene špilje s Visa i učinilo mi se da imaju neku neobičnu snagu koja bi dobro došla spotu. U tim premišljanjima sjetio sam se jednog hotelskog atrija u Zagrebu gdje je klavir sam svirao. Lijepe klasične kompozicije, tipke se miču, ali nema nikoga. Ta scena mi se baš bila urezala i učinila mi se kao dobra ideja za Oliverov spot. Ujutro sam odlučio da ću prihvatiti rad na spotu, otkriva Matko Petrić, glazbenik i redatelj koji je snimio videospot i napisao skladbu "Ne mogu ti reći", kojom se pet godina nakon što nas je Oliver napustio najavljuje njegov novi album "Dolaziš" s dvanaest novih skladbi.

Uspomena na njega živi u njegovoj glazbi, njegovu liku i djelu koji nikada neće biti zaboravljeni. Upravo zato njegova nam je obitelj odlučila dati priliku da ga se sjetimo, još jednom osjetimo, kroz ono što mu je bilo najvažnije - njegovu glazbu. Gotovo dvije godine preslušavali su se materijali koje je Oliver, poznati radoholičar, vrijedno snimao do svojeg posljednjeg dana. Utrošeni su sati pomnog biranja, prisjećanja na sve njegove komentare i upute, kako bi se sve pjesme napravile sa sigurnošću u njegovo odobravanje.

- S Oliverovim odlaskom naslijedili smo sve ono što je stvarao kroz svoju dugogodišnju karijeru, a iz čega je proizašla i ogromna odgovornost prema njegovoj ostavštini, ali i njegovim obožavateljima, koji su mu uvijek bili pratnja na njegovu putu. Osjetili smo potrebu da objedinimo pjesme koje su ostale neobjavljene, a uz pomoć Oliverovih prijatelja i suradnika pripremali smo ovaj album vodeći se njegovim kriterijima i afinitetima. Dobro je poznato da je bio skroman čovjek, ali kad se radilo o glazbi, uvijek je tražio maksimum od sebe. Na albumu ‘Dolaziš‘ radili smo sve dok nismo bili sigurni da smo dosegnuli razinu kojom bi i on sam bio zadovoljan. Uz pomoć njegove dugogodišnje izdavačke kuće Aquarius Records, album je pripremljen za objavu ove jeseni, a pjesma ‘Ne mogu ti reći‘ autora Matka Šimca prvi je singl s albuma - kažu članovi obitelji Dragojević.

- Biti dio Oliverova opusa, tog mora skladbi, biti makar jedna kap, jedna od posljednjih, čini me ponosnim i sretnim - ističe Petrić, koji je s Oliverom surađivao i kao glazbenik i kao redatelj.

- Videospot za pjesmu ‘Ne mogu ti reći‘ četvrti je koji sam radio za Olivera. Dosad sam režirao spotove za pjesmu ‘Izgubljena rič‘, koju ju je Oliver snimio s grupom Galeria, potom za njegov duet s Gibonnijem i pjesmu ‘Sreća‘, a radio sam i spot za pjesmu ‘Gdje to piše‘ - govori Petrić, koji potvrđuje da snimanje spotova s Oliverom nije bio najlakši posao na svijetu. Jer velikom se glazbeniku, zapravo, spotove i nije dalo snimati.

- Ja kao glazbenik jako dobro znam koliko snimanje spota može biti zamoran posao. Još kad se nađe neki nadobudni redatelj koji satima maltretira na setu... S tim iskustvom, za svaki spot koji režiram nastojim što više komprimirati vrijeme izvođača jer svako rastezanje i odugovlačenje na setu uzrokuje suprotan efekt i taj se zamor onda osjeti na snimci. Naravno da sam s Oliverom još više pazio na taj tajming. Sjećam se da smo kadrove na Rivi za ‘Gdje to piše‘ snimili u samo sat vremena. Nisam nikada iskušavao njegovo strpljenje, ali opet, poznavajući ga, mislim da ni to ne bi bio neki veliki problem za njega. Uvijek se ponašao kao vrhunski profesionalac - prisjeća se Petrić, koji je s Oliverom radio i kao glazbenik.

image

Novi spot Olivera Dragojevića

Promo

- To je bio period kad je Oliver odlučio iskoračiti u malo modernije vode, a pjesme za njegovu novu ploču tada su radili Dino Dvornik, Neno Belan, Gibonni... Moja prva snimka kao bubnjara bila je za njegovu pjesmu ‘Ostani‘ s albuma ‘Neka nova svitanja‘. U to sam vrijeme svirao s Belanom i odlučili smo napokon snimati živi bubanj u studiju. Tada se za snimanje puno češće koristila ritam-mašina. Sad čujem neke svoje mane na toj snimci, ali ipak je to moja prva studijska snimka, pa se neke stvari mogu i oprostiti - kroz smijeh govori Petrić, koji je s Oliverom odlazio i na turneje.

- To su bile kratke turneje od nekoliko dana s meni jako dragom ekipom jednostavnih i opuštenih ljudi. Uvijek se razmišljalo o dobroj hrani i sve se rješavalo bez puno stresa. Mnogo se i kartalo, no kako ja nisam neki ljubitelj karata tako se nisam nametao u tom smislu. Radije bih otišao u neku šetnju nepoznatog grada i malo fotkao. Ostali bi za to vrijeme uredno odradili trešetu i briškulu i po dobrom dalmatinskom običaju vadili tu večer mast paru koji bi izgubio - kaže Petrić, koji je u spotu za pjesmu "Ne mogu ti reći" angažirao i Oliverova unuka Tonija. Kako je do toga došlo?

image

Novi spot Olivera Dragojevića

Promo

- Toni, Oliverov unuk, bio je već s mojom kćerkom u spotu ‘Gdje to piše‘. Oni su bili simpatije iz vrtića. Mislim da se Toni, što se tiče uloge u novom spotu, poprilično premišljao, te hoće, te neće. Ja sam uglavnom kontaktirao s njegovim roditeljima i nisam forsirao ništa. U jednom trenutku Dino i Nevena su javili da ipak hoće i onda sam požurio snimanje da se Toni ne bi opet predomislio - otkriva Petrić priču o tome kako je nastao ovaj vrlo poseban videospot koji je sniman na Visu, u Splitu i Baški na Krku.

Uz Tonija Dragojevića, u spotu glume još i Dakica Sanko, Jelena Knezović i Issa Žitko. Aranžman i produkciju za pjesmu "Ne mogu ti reći" radio je Eduard Botrić, violinu je svirao Marko Ramljak, solo gitaru Zlatko Brodarić, prateći vokal pjevala je Brankica Jovanovski. Stihove i glazbu za pjesmu "Ne mogu ti reći" napisao je Matko Petrić, a otpjevao ju je jedan i jedini Oliver, koji nam je i nakon svojeg odlaska omogućio da uživamo u njegovim novim pjesmama. A koliko publika uživa, pokazuje podatak da je spot u samo tri dana nakon objave pregledan gotovo pola milijuna puta te se nalazi u samom vrhu YouTube trendinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 09:26