ARSENAL LJETNE NOĆI

Glumac Goran Grgić: ‘Arsen je zaslužio večer za pamćenje. Njegova djela dio su naših života‘

Grgić će s glumačkim društvom 3. srpnja ispred zagrebačkog HNK uveličati glazbenu manifestaciju posvećenu velikom umjetniku
Glumac Goran Grgić
 CROPIX

Nakon završetka serije "Dar mar", u kojoj je glumio, naš eminentni glumac Goran Grgić, koji se nedavno uspješno okušao u pjevanju, najavljuje večer posvećenu velikom Arsenu Dediću.

Naime, on će sa svojim glumačkim društvom 3. srpnja ispred zagrebačkog HNK uveličati glazbenu manifestaciju u kojoj će se izvesti pjesme i recitali tog velikog umjetnika. Kako se priprema te što osjeća, Grgić objašnjava kao glumac koji je tijekom niza godina imao prilike surađivati s Arsenom, pa mu predstojeći događaj, koji organiziraju Jutarnji list i zagrebački HNK, pričinjava veliko zadovoljstvo. A što publika može očekivati u izvedbama glumaca nacionalnog teatra?

Sama večer, nazvana "Arsenal ljetne noći", bit će, zapravo, intimni spektakl u kojem će se izmjenjivati pjesme i recitali tako da se Arsenovo djelo vraća glumcima i u okruženje koje je i on volio.

Prvi put Arsena će izvoditi jedanaest glumaca dramskog ansambla, izuzetnih vokala, kojima će se diskretno pridružiti i članovi Arsenove obitelji, Gabi Novak i Matija Dedić.

Iza vas je zahtjevna sezona koja u matičnoj kući završava Arsenovom noći. Kako doživljavate večer koja je posvećena velikom umjetniku?

- Arsen je zaslužio da napravimo večer za pamćenje. Njegova djela dio su naših života. On je veliko ime naše kulture, koje zaslužuje svu našu zahvalnost.

image
Na probi za - Arsenal ljetne noći
Ronald Gorsic/Cropix

Ovih dana traju intenzivne probe. Što biste izdvojili?

- Veselje je biti na probi. Svi su se zaigrali u želji da sklopimo uzbuđujuću večer s Arsenom. Siguran sam da će biti zanimljivo i publici i nama na našoj ljetnoj pozornici.

Koliko vama osobno znači Arsen? Kako doživljavate njegovu karijeru?

- Nakon što sam prije desetak godina bio na promociji njegova četverostrukog CD-a, pokušao sam istražiti što je sve napisao, uglazbio, otpjevao. Nevjerojatan talent, izniman, originalan izričaj i osobnost koja me je impresionirala. Ponosan sam što sam imao priliku poznavati ga.

Imali ste se priliku tijekom godina zajedno se družiti i raditi. Što pamtite od tih trenutaka?

- Poznajemo se tridesetak godina, od mojih profesionalnih početaka. Bila mi je, naravno, čast biti s tim velikanom u društvu. Teško je Arsena bolje opisati od onoga što je on sam napisao o sebi, ali mogu reći da mi je svako naše druženje bilo nadahnjujuće.

image
Na probi za - Arsenal ljetne noći
Ronald Gorsic/Cropix

Što će publika ispred HNK u subotu navečer moći od vas čuti?

- Govorim pjesme 'Paprena', 'Amadeus' i 'Ne pucaj na pijanistu', a pokušat ću otpjevati Arsenovu pjesmu 'Prijatelj', koja je bila uvodna melodija serije 'Sve će biti dobro', u kojoj sam igrao.

Je li bilo teško odabrati tekst s obzirom na to da je njegov opus beskonačan?

- Svi smo se skupa prepustili u ruke Nikše Kušelja i dramaturginje Mirne Rustemović.
Svatko od nas ima svoje favorite iz Arsenova opusa i kad bi se na taj način odabiralo, to bi bila beskrajna priča.
Oni su napravili dobar okvir, a na nama je da to izvedemo pred publikom najbolje što možemo.

Što vam predstoji u ljetnim mjesecima?

- Za desetak dana 16. godinu zaredom počinje Novaljski trijatar, festival koji s veseljem organiziram na Pagu. Svake nedjelje ovih ljetnih mjeseci ugostimo jednu kazališnu družinu u amfiteatru Vrtova lunjskih maslina. Svih tih godina odigralo se više od stotinu predstava na novaljskim pozornicama. To je ugodna obveza koja me svako ljeto očekuje.

image
Na probi za - Arsenal ljetne noći
Ronald Gorsic/Cropix

Ima li vremena za predah, uživanciju, druženja s prijateljima i za obitelj?

- Vremena ima, ali nikad dovoljno. Nakon prisilnog boravka u svojem dvorištu, zaželio sam si za Novu godinu da me moji što manje vide u kući i to mi se i dogodilo. Često se prisjetim poslovice 'Pazi što želiš da ti se to ne obistini'.

Što vas zaokuplja u slobodno vrijeme?

- Druženja, vrt, filmovi i serije… Nedostaju mi putovanja, otkrivanje zanimljivih destinacija. U slutnji, u čežnji daljine, daljine...

Kod vas smo navikli očekivati da napravite iskorak u poslu, da nas iznenadite nečim novim. Koji su planovi za jesen?

- Nadam se da ću najesen odigrati nešto novo u svojem kazalištu. Da će se vratiti vremena u kojima ćemo moći raditi velike ansambl-predstave i da ću napraviti iskorak od sebe. To je uvijek najuzbudljivije.

image
Arsenal ljetne noći
Jutarnji, Sponzori
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:16