DAMIR LONČAR

GLUMCI OSTALI BEZ DRUGOG DOMA 'Kazalište Komedija poslije potresa nije za publiku, a radnika za popravke sada nema ni za lijek'

Iako kazalište na Kaptolu nije dobilo oznaku da je neupotrebljivo, šteta je na dvije zgrade takva da se u glavnoj zgradi ne mogu održavati predstave dok se posljedice potresa ne riješe.  ‘Glumcu je kazalište drugi dom. Barem ja tako doživljavam taj poziv. Dobro smo prošli, za razliku od susjeda’, kaže Damir Lončar, v.d. ravnatelja
Damir Lončar
 Damjan Tadić / CROPIX

Kazalište Komedija nakon potresa u Zagrebu oglasilo se priopćenjem koje je dalo naslutiti da, iako upravna i zgrada gledališta nemaju oznaku ‘Neupotrebljivo’, pozornica ipak neće odmah početi s radom kad mine opasnost od koronavirusa.

Potrebni su, prema svemu sudeći, brojni popravci. Kazalište Komedija djeluje na dvije lokacije: na Kaptolu 9 je sama kazališna zgrada, koja je spomenik kulture, a na Kaptolu 27 nalazi se Uprava Kazališta s uredima, muškom i ženskom krojačnicom te pokusnom dvoranom.

Na zgradi na Kaptolu 9, kako smo saznali iz Komedije, nastale su rubne pukotine stropa iznad prostora za orkestar, napuknuto je stepenište prema garderobama, vanjska je pukotina na fasadi, raspucan je dimnjak kotlovnice i izvaljena je kamena obloga na stubištu za publiku.

Na zgradi na Kaptolu 27, u kojoj je Uprava, došlo je do oštećenja krovišta iznad tehničkog ureda i fundusa s kostimima (dvije rupe na krovištu i napukao dimnjak), na zidovima svih ureda i stepeništa (koje Kazalište dijeli sa nekoliko stanara) nastale su srednje velike napukline, u nekim je uredima potpuno otpala žbuka i uništen je dio, rekli su u popularnom teatru na Kaptolu. Komedija, ponovimo, nema oznaku ‘Neupotrebljivo’, no što ovo znači u odnosu na početak rada kazališta jednog lijepog dana, objasnio je Damir Lončar, v.d. ravnatelja.

Nužni potezi

- Kazališna zgrada na Kaptolu nije dobila ocjenu kao neuporabljiva nakon nedavnog potresa, no vrlo su jasna i vidljiva oštećenja koja je kazalište pretrpjelo, kako ste i naveli. Oštećenja postoje, ona su realnost, vidljiva i stručnjaku i laiku. Bojim se da će trebati izvršiti nužne popravke prije nego što budemo u mogućnosti ponovno pustiti publiku u gledalište, naravno kad se situacija oko pandemije smiri i počnemo živjeti životom na koji smo dosad navikli.

Kad se to obavi, moći ćemo početi s predstavama, dakle obnoviti stare predstave koje imamo na repertoaru. Za nove premijere, koje smo planirali prije ovih nesretnih događaja, trebat će vremena, razumljivo, da se uvježbaju, opreme i zgotove za izvođenje - kaže Damir Lončar koji napominje kako trenutačno radnika za popravke u Zagrebu nema ni za lijek iz razumljivih razloga obnove stambenih zgrada stradalih u potresu.

Iz svih razloga Komedijin koprodukcijski partner HNK Varaždin ponudio je kazalištu na Kaptolu privremeni smještaj za repertoar.

- Nedavno smo s varaždinskim kazalištem imali koprodukcijski projekt ‘Zaljubljeni Shakespeare’, vjerujem na obostrano zadovoljstvo. Vrlo smo zahvalni HNK u Varaždinu i Jasni Jakovljević na ovoj ponudi, izuzetno cijenimo njihovo nastojanje da pomognu kazalištu u situaciji koja nas je zadesila.

No uvjeren sam da će Grad Zagreb naći sredstava, vremena i volje da štetu sanira i omogući nam da krenemo s normalnom produkcijom čim okolnosti to dopuste. Mislim, naravno, na epidemiju koronavirusa koji još uvijek predstavlja veliku opasnost za cjelokupno stanovništvo - ističe Lončar.

Natječaj

Postoji li računica štete?

- Nisam upoznat da postoji neki izračun koliko koštaju radovi i materijal potreban za popravak štete na kazalištu. Bojim se da je prošlo premalo vremena od potresa da bismo ga mogli imati. Naime, u gradu ima toliko oštećenih objekata koje treba procijeniti da bi bilo nerealno očekivati da već imamo troškovnik radova na kazalištu. No uvjeren sam da ćemo relativno brzo osposobiti zgradu kad se jednom krene u radove - nastavlja v.d. ravnatelja Komedije.

Kako je osobno proživio stradanje kazališta?

- Glumcu je kazalište drugi dom. Barem ja tako doživljavam taj poziv. Obišao sam teatar istu večer nakon nesretnog potresa, u velikoj bojazni za stanje zgrade. Kao što znate, građevine na Kaptolu ‘imaju svoja leta’, kako kažu stari Zagrepčani. I, kako je na kraju ispalo, pretrpjele su velika oštećenja. Franjevački samostan, na primjer, naš prvi susjed, isti je dan iseljen zbog poremećene statike zgrade. Jako sam se bojao da i nas to ne zadesi. Možete zamisliti olakšanje kad smo doznali da smo u svemu imali puno sreće pa možemo i dalje raditi u našem kazalištu - ispričao je.

Tijekom rata je Damir Lončar bio glumac HNK Osijek, kazališta koje je stradalo.

- Imam iskustvo gubitka kuće u kojoj sam radio. Gledalište osječkog HNK je 16. studenoga 1991. izgorjelo od ciljanog granatiranja velikosrpskog topništva fosfornim granatama. Nije bilo dvojbe, kazalište je namjerno gađano. I to samo šest godina nakon temeljite obnove.

Što nije uništila vatra, dokrajčila je voda kojom se požar gasio. Izuzetno traumatično, ne volim se sjećati tog vremena. Ali usprkos svemu, ratu, besparici i trenutnoj neizvjesnosti, kazalište je nastavilo s radom cijeli rat, imalo svoje premijere i predstave, gostovalo diljem Hrvatske prikupljajući novac za popravak zgrade, da bi krajem 1993. počela obnova kazališta koje je svečano otvoreno potkraj 1994. godine - prisjeća se.

U Komediji se 1. travnja zatvara natječaj za novog ravnatelja. Kada će on biti izabran?

- Da, 1. travnja do kraja dana traje rok za prijave kandidata koji se žele natjecati za mjesto ravnatelja Kazališta Komedija. Nakon toga počinje procedura koja bi trebala iznjedriti najboljeg kandidata. Počinje u Kazališnom vijeću, preko gradskih odbora pa do Gradske skupštine koja potvrđuje imenovanje novog ravnatelja.

Nadam se da će sve pobrojene instance normalno funkcionirati, unatoč zdravstvenoj situaciji, i da će se cijeli proces završiti u razumnom roku. Nažalost, preciznije od ovoga ne znam reći - odgovara Lončar.

Gledatelj

Nakon šteta od potresa javlja li se publika s reakcijama podrške?

- Komedija ima svoju vjernu publiku koja nas ni u ovo (ne)vrijeme nije zaboravila niti zanemarila. Živimo u vrijeme brzog protoka informacija, tako da dobivamo široku potporu putem društvenih mreža. Gledatelji nas bodre da izdržimo i žele da što prije ova prisilna kazališna korizma završi, i za njih i za nas - kaže.

Kako skreće misli u ovom nezahvalnom vremenu, ima li neka knjiga, film ili serija koju bi preporučio drugima?

- Ako ima uopće nešto dobro u ovom vremenu ograničene društvene komunikacije i kretanja, onda je za mene dobro to što imam više vremena za knjigu. Ona ne mora nužno biti nekog novijeg datuma. Kad si u punom kazališnom pogonu, to jednostavno teško stižeš. Gledam i TV, naravno. Posljednjih dana pratim izvrsnu seriju ‘Jadnici’ - završava Damir Lončar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:20