'SKUVALA SAM TI PAŠTAŠUTU'

Glumica koja je u povijest kinematografije ušla kao majorova supruga i u 50-oj izgleda senzacionalno

Glumica koja je u povijest kinematografije ušla kao majorova supruga koja kuva paštašutu u Brešanovu filmu ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ u Histrionskom domu igra predstavu ‘Samo jedna žena’ za koju joj je rekvizit dala PU zagrebačka.
 Sandra Šimunović / CROPIX

Glumica Matija Prskalo u Histrionskom domu nedavno je premijerno izvela predstavu “Samo jedna žena” prema tekstu Darija Foa i France Rame. Predstava ogoljuje žensku intimu i svakodnevicu skrivenu iza socijalne maske postavljene prema izvanjskom svijetu, skriveni svijet u kojem su žene nekad i žrtve. Glumica bi je preporučila publici svih dobi profila, međutim ne i maloljetnicima.

- U predstavi ‘Samo jedna žena’ kroz lik Marije, supruge, majke, domaćice, nažalost se ocrtava dio žena koje na bilo koji način, fizički ili emotivno, muževi ili partneri ugrožavaju ili zlostavljaju. Međutim, način na koji junakinja Marija o tome pripovijeda vrlo je komičan, prostodušan, naivan i iskren i kao takav izaziva smijeh. Ali u suočavanju s njezinom mukom svakodnevice i životnim kaosom publici će taj smijeh do kraja predstave sve više zastajati u grlu... - tumači Matija Prskalo, posvećujući predstavu “Samo jedna žena” svim ženama koje se u temi prepoznaju.

Cirkus sa Senkom

Za potrebe predstave Policijska uprava zagrebačka pozajmila joj je pušku, najvažniji rekvizit u glumačkoj igri ove predstave. Njome lik Marije na radikalan način želi riješiti bitne stvari u svom životu.

- Puška je onesposobljena, drugačije je policija ne bi ni ustupila kazalištu. U predstavi izgleda odlično i, naravno, opasno! Nije ju osobito teško držati u ruci, a kako je lik koji igram žena koja s oružjem, kao i ja sama, nema nikakve veze, nije nikakav profesionalac, tim je bolje ako moje rukovanje s puškom izgleda nevješto i nespretno. Nakon predstave pušku ne spremam s ostatkom scenografije, nego je nosim sa sobom doma, ha, ha... Zaista… ne smijem dopustiti da se zagubi! - otkriva naoružana Matija Prskalo koja s ovom ulogom slavi i 25 godina glumačkoga rada.

U kinematografiji je, međutim, prisutna i više od dva i pol desetljeća. Pojavila se prvi put na velikim ekranima 1990. u filmu “Ljeto za sjećanje”, a godine 1996. zaigrala je u Brešanovu dugometražnom prvijencu “Kako je počeo rat na mom otoku”. Riječ je o famoznoj ulozi supruge majora JNA koja je vješta u spremanju tjestenine. Iako je do danas Matija Prskalo ostvarila četrdesetak uloga u serijama i filmovima - od kojih je zadnja uloga majke u tinejdžerskoj seriji “Nemoj nikome reći” - u kolektivnoj memoriji ostala je rečenica “Aleksa, vrati se, skuvala san ti paštašutu” i natezanje praćeno pogrdnim riječima koje slijedi između supruge i ljubavnice u tumačenju Senke Bulić.

Najgledaniji film

- Ono što ostaje iza glumca su njegove uloge i nema ništa ljepše od toga da ih publika voli i pamti! Možete li zamisliti veću nagradu od toga? Ja ne! Prema tome, ni ja ne želim da se famozna rečenica o Aleksinoj paštašuti zaboravi. Ne mislim da me uloga majorove žene obilježila na neki negativan način, odigrala sam poslije toga, kako i spominjete, priličan broj različitih rola i zbog toga ne mislim da me redatelji vide samo kroz tu. Ali ona je najpopularnija, kao što je i film ‘Kako je počeo rat...’ najgledaniji film u Hrvatskoj od 1990., pogledalo ga je 342 tisuće ljudi. Pa ima li što ljepše od toga, imati najpoznatiju ulogu u jednom od najpoznatijih filmova u zemlji?!

Naravno, uvijek se nađe i pokoji drugačiji komentar, ali on dolazi iz nimalo pozitivnih poriva pojedinaca da minimaliziraju ili se narugaju nečemu što sami nisu mogli postići. Bože moj, znam da je bilo takvih komentara, ali iza nijedne osobe, od koje sam to čula, nije stajalo baš ništa što bi čovjek pamtio u njegovoj ili njezinoj karijeri. Ta je scena uvrštena i u Antologiju hrvatskog filma, dobila sam i Zlatnu arenu za nju. Ali za mene je najveća nagrada što je i nakon 20 godina nitko nije zaboravio i što je ljudi vole - govori glumica. Redatelj Vinko Brešan i danas se sjeća kako je monolog Aleksine žene napisao u zadnji čas, noć prije snimanja scene, te je glumici tekst dao rano ujutro, a ona ga je u samo nekoliko sati svladala.

Na snimanju

- Noć prije snimanja bili smo vrlo temeljito analizirali ulogu Aleksine žene Lucije. Vinko me oduševio pristupom, izravnošću i jezgrovitošću. Brzo smo se razumjeli i u kratkom vremenu dogovorili sve važnije karakteristike lika i njenog izlaganja. Uspjeh je postignut već sljedeći dan na samom snimanju. Žene, mještani koji su bili statisti, spontano su počeli aplaudirati, dobila sam, što bi u kazalištu rekli, aplauz na otvorenoj sceni. Naravno da nisu smjeli pljeskati i tako upropastiti zvučnu podlogu scene, pa smo morali ponoviti scenu. Drugi put se kamera tresla od smijeha snimatelja, i opet smo morali ponavljati, treći put smo uspjeli scenu dovesti do kraja... Ostalo je povijest, ha, ha...

Zahvalna je redatelju Vinku Brešanu za sudjelovanje u filmu “Kako je počeo rat na mom otoku”. Matija Prskalo danas je glumica Zagrebačkog kazališta lutaka, igra u “Aladinu”, “Bambiju” “Bijelom jelenu”, “Carevu novom ruhu”, “Crvenkapici”, “Pepeljugi”, “Snježnoj kraljici”…

- Sve su mi uloge jednako drage, možda mi je jedino uloga zle maćehe u ‘Snjeguljici’ nešto posebnija. Maćeha je jedina negativka koju igram u Lutkama, pa mi dobro kroz nju dođe da se malo ispušem i dam sebi gušta u svoj svojoj ‘zloći’, ha, ha... - smije se glumica kojoj je rad u lutkarskom kazalištu i angažman namijenjen najmlađima donio i značajni životni optimizam.

Rad za djecu

- Raditi za djecu uvijek je veliko veselje. Djeca su najiskrenija publika i njihova radost i smijeh su najslađa nagrada. Rad s lutkama zna biti vrlo naporan i zahtjevan, ali kad se predstava složi i zaigra, svaki uloženi trud se isplati i vraća dvostruko! - zadovoljna je glumica koja je u braku s producentom Dominikom Galićem, ima kći Kalistu kojoj je 13 godina, a koja je, zasad, samo u naznakama zainteresirana za majčin poziv.

- Zasad se ne izražava ozbiljno o tome da bi postala glumica, ali počela je postavljati neka pitanja koja ‘mirišu’ na određeni interes. Koliko je to ozbiljno, budućnost će pokazati.

Matija Prskalo održala je vrlo svjež izgled u 50. godini. Voli jogu i trčanje i nastoji vježbati kad ima vremena. Ne i svakodnevno.

- Izgled je nasljedan, pitanje genetike, a može se njegovati i bez velikih i skupih tretmana, redovitom i jednostavnim njegom koja je po meni najkorisnija - zaključuje glumica kojoj su strast šeširi. Ima ih puno, različitih oblika i boja, smatra ih odličnim modnim dodatkom, a s guštom ih nosi i zimi i ljeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:04