AKTIVNA MIROVINA

Godine im nisu važne, u dobroj su formi, a publika ih i dalje obožava

Uz legendarna lica odrastale su brojne generacije, rođeni su za scenu i unatoč desetljećima provedenim pod svjetlima reflektora i danas im ne nedostaje strasti. Obožavaju svoj posao i unatoč godinama ne misle stati
 HANZA MEDIA

Sada kad sam u mirovini, radim više nego dok sam bio na HTV-u. Prosječno to znači od 15 do 18 izravnih prijenosa uživo, koji traju oko dva sata, plus još četiri-pet sati potrebnih za pripremu. Radi se više jer radim za privatnika, ali novac mi je u tome najmanje presudan faktor - govori legenda sportskog novinarstva Božo Sušec.

Umirovio se prije 2010., sada mu je 70 i već niz godina radi honorarno kao komentator za Arena Sport.

Solidna mirovina

- Moja mirovina sasvim je solidna, tu se nemam što buniti. Mnogo veća motivacija mi je činjenica da me još uvijek veseli dobar dio prijenosa koje radim. Ne svi, jer me nikada i nisu, ali taj posao i dalje mi je velika osobna zadovoljština. Drugi presudan moment mi je to što sam još uvijek radno aktivan, to me održava u kondiciji, osjećam se ispunjenim i ne dosađujem se. Naravno, dodatni novac odlično dođe pa si, zahvaljujući tome što radim i nakon umirovljenja, još uvijek mogu priuštiti stvari koje volim, poput putovanja i odlazaka u Istru, a to sigurno ne bih mogao da se samo oslanjam na mirovinu - objašnjava Sušec.

No, Sušec čak spada u kategoriju mlađih pripadnika treće dobi koje službeno umirovljenje ni najmanje nije usporilo. Primjerice, Stjepanu Jimmyju Staniću je 87 godina i još uvijek nastupa, a ako netko misli da otpjeva dvije, tri pjesmice onako reda radi, grdno se vara. Prije nekoliko mjeseci u zagrebačkom klubu Funk, uz vrlo kratku pauzu, održao je koncert. Baš kao i u svojim najboljim danima, publiku je rasplesao, raspjevao i dobro nasmijao, a nastup mu je trajao skoro do ponoći.

I Miro Ungar sa svojih 79 godina i dalje praši na sceni. Iako mu je teško procijeniti koliko sada ima u prosjeku koncerata godišnje, sasvim je jasno da nema namjeru prestati nastupati.

- Prije sam imao mnogo više gaža, no posljednjih godina sam odlučio da više neću nastupati uz matrice, nego samo sa svojim bendom. To je skuplje pa imam manje angažmana, ali meni je tako veći gušt stati pred publiku - objašnjava Ungar iza kojega je upravo nastup u novigradskom Booze and Bluesu klubu.

Legendarni hitovi

Koliko je zapravo aktivan, možda najbolje govori činjenica da ima dva programa Sixties Revival te The Great Songbook u kojima izvodi legendarne hitove Georgea Gershwina, Colea Portera i drugih velikana. A to znači da koncerte ne odrađuje tek toliko da bi pokrpao kućni proračun. Kolika mu je mirovina, pristojno je odbio reći, nije se čak požalio ni na njezin iznos, samo je objasnio da mu ona sigurno ne može osigurati životni standard na koji je naviknuo.

- U mirovini sam već 19 godina. I naravno da je novac jedan od razloga zašto sam još na sceni. Ali, zapravo sam još tu jer uživam u tome što radim, bez glazbe ne mogu živjeti. Teško se od toga odviknuti i dok me netko želi i traži, dok zabavljam ljude, bit ću tu - govori Ungar koji je već “tu”, na sceni, punih 60 godina. Točnije, šest desetljeća bavljenja glazbom proslavit će u studenome koncertom u kazalištu Kerempuh i tako obilježiti osnivanje legendarnog Kvarteta 4M, grupe u kojoj je i počeo svoju glazbenu karijeru.

Snimanje filma

Ni njegova bivša supruga Tereza Kesovija sve dosad nije posustajala. U listopadu će proslaviti 78. rođendan i unatoč bolestima koje je prošla, a imala je i rak bubrega, nije joj palo na pamet povući se sa scene. Ipak, prije mjesec dana za RTL je izjavila kako se zbog sve slabijeg sluha oprašta od glazbene karijere.

- Neću se ni od koga opraštati. To je tužno, a ja nisam tužna osoba - rekla je Tereza tada, no istodobno najavila da će prije toga odraditi turneju diljem Hrvatske na kojoj će predstaviti svoj oproštajni album “Oči duše”.

I za druge njezine kolege formalna mirovina koju rješavaju kroz status slobodnih umjetnika ne znači puno. Gabi Novak pjeva u 80., Mišo Kovač u 75., a slično je i s redateljima. Veljko Bulajić, kojemu je 88 godina, kreće u snimanje novog igranog filma “Bijeg do mora”, a 85-godišnji Antun Vrdoljak planira vrlo opsežan i ambiciozan projekt “General”.

Dodatna zarada

Koliko smo doznali od naših sugovornika, nastavak rada nakon umirovljenja ponajmanje, barem u njihovim slučajevima, ima veze s novcem, iako je i to više nego dobrodošlo. To je potvrdio i Špiro Guberina u nekoliko svojih prijašnjih izjava, kojem je gluma u 83. godini doslovce lijek.

- Rad je moja borba protiv depresije. Najvažnije je da nešto radite i da to što radite, volite. Ja sam kao jedno veliko dijete, čitav život sam se igrao, dosta maštam, sanjam tako da ujutro, kad ustanem, ne znam jesam li sanjao ili se to stvarno dogodilo - rekao je Guberina za Dnevni avaz. Njegov kolega Boris Miholjević iz umirovljeničkog doma, u kojem sada živi, odlazi na snimanje.

Apsolutni veteran hrvatskoga glumišta Pero Kvrgić sljedeće će godine proslaviti 90. rođendan. S predstavom “Stilske vježbe”, koju je počeo igrati s Mijom Oremović te nastavio s Lelom Margitić, postao je pravi fenomen kazališne povijesti. “Stilske vježbe” ušle su i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu koja se izvodi u istom postavu.

- Nisam mogao ni sanjati da ćemo Lela i ja igrati 48 godina ‘Stilske vježbe’ koje je režirao pokojni Žiro Radić zajedno s Tonkom Maroevićem - kazao je Kvrgić početkom srpnja u Delnicama na otvaranju kazališne scene koja je dobila ime upravo po njemu. Tamo je još jednom s Lelom Margitić odigrao predstavu. Hoće li to učiniti opet, još se ne zna jer je Kvrgić natuknuo da se povlači iz glume, ali nekako svi očekuju da to neće biti zadnje “Stilske vježbe” s njim u postavi budući da se i prošle godine, nakon bolesti, vratio na scenu.

Snima u Mađarskoj

Marija Kohn tako je davno otišla u mirovinu da se čak ne može ni sjetiti kada je postala, makar formalno, umirovljena glumica. Početkom kolovoza proslavila je 82. rođendan, no gotovo svake godine ima neki projekt koji radi. Bez ikakve sumnje je najaktivnija hrvatska glumica starija od 70 godina života.

- A što da radim ako ne radim? Da vrtim prstima? Pa, poludjela bih. Odmalena nemam mira pa kada ne snimam, odlazim na svoj Lopud i kopam po zemlji. Hvala Bogu, zdravlje me služi, a i memorija, što je jako bitno za glumca. No, samo da znate, dobro pamćenje je fantastična stvar, ali i uništavajuće jer se onda sjećate i svojih životnih nesreća - odgovara Kohn. Pomalo je snena, iako su kasni poslijepodnevni sati. Međutim, ne sprema se na počinak, nego se upravo probudila. Već mjesec dana u Mađarskoj snima koprodukcijski igrani film s kolegama iz regije i jedina je od hrvatskih glumaca u postavi filma.

Nema smisla kukati

- Snimali smo sve do jutra. A i to nam nije bilo prvo cjelonoćno snimanje. Kako izdržim? Pa, pod onim reflektorima samoj sebi kažem: ‘Mogu ja to. Ovo ti je, Marija, dan’ - odgovara Kohn uz smijeh, dokazujući tako da je ni smisao za humor s godinama nije napustio.

- Umirovljenje vam zapravo samo definira ono od čega živite, ali ne i kako trebate živjeti. Ja sam prije imala plaću od crkavice, sada crkotinu od penzije. Ali, čemu kukati doma? Uvijek se možeš sam organizirati, ne čekati da ponude dođu tebi, nego ti njima. I, što je važnije, živjeti u skladu sa svojim godinama, a ne statusom - zaključila je Kohn na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:39