MILOŠ BIKOVIĆ

Goran Bogdan o kolegi iz Srbije: ‘Miloš kojeg ja poznajem ne podržava genocid. Bože sačuvaj‘

Srpski glumac ostao bez uloge u HBO-ovoj hit seriji "Bijeli lotos" zbog optužbi da je ‘glasnogovornik Kremlja‘

Goran Bogdan

 Nera Simic/Cropix

Nakon što je srpski glumac Miloš Biković zbog optužbi da podržava genocid te da je strani glasnogovornik Kremlja ostao bez uloge u HBO-ovoj hit seriji "Bijeli lotos", uslijedile su reakcije Bikovićevih kolega, među ostalim i hrvatskog glumca Gorana Bogdana koji je prvo komentirao situaciju vezanu općenito uz isključivost.

- Svjedoci smo opasnih tokova u društvu i općenito povijesti. Nalazimo se u možda najopasnijem i najturbulentnijem trenutku iste. Klimaju se sve ustaljene vrijednosti. Na koju će stranu prevagnuti na nama je. Nismo nijemi promatrači već akteri. S naglaskom na odgovornost - izjavio je za danas.rs Bogdan. Trenutno naš najtraženiji glumac istaknuo je kako osobito važno u ovako izazovnom trenutku čuvati oazu slobode koju umjetnost sama po sebi pretpostavlja.

image

Miloš Biković

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

- Umjetnost je kroz vrijeme bila otok slobode. Umjetničko izražavanje pored unutarnjih preispitivanja je i alat za propitivanje i mijenjanje društava koje obitavamo. Isključivost je klica razdora. Donosi strah u izražavanje. Autocenzuru. Pobjedu onih negativnih smjernica sistema. Na taj način dozvoljava onom lošem da prolazi bez otpora. Isključivost je i brat blizanac fašizmima, nacizmima, šovinizmima i inim izmima. Još je gora ako je ogrnuta u ruho altruizma i dobrih namjera. Mijenjanje teza. Ako ćemo u borbi za dobro koristiti alate zla, suditi prije nego se dokaže da je kriv, tanka je granica između žrtve i krvnika. Ovo govorim o isključivosti - precizirao je Bogdan. O situaciji u koju je dospio njegov kolega kratko je, ali vrlo jasno iznio svoje mišljenje.

- Što se tiče mog kolege Miloša, Miloš kojega ja poznajem ne podržava nikakve genocide. Bože sačuvaj. Daleko bilo - kazao je Bogdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:05