TONI ŠĆULAC

‘Gospodin Savršeni‘ otkriva što traži u idealnoj djevojci: Izračunao nam je i točnost tvrdnje da ‘Hajduk živi vječno!‘

Profesora fizike Tonija Šćulaca gledamo u novoj sezoni RTL-ova showa ‘Gospodin savršeni‘

Toni Šćulac

 RTL

Navijači najpopularnijeg splitskog kluba napokon mogu odahnuti. Jer sada, crno na bijelo, imamo znanstvenu potvrdu da je tvrdnja kako Hajduk živi vječno - točna. To nam je uz korištenje Einsteinove teorije relativnosti dokazao Toni Šćulac (31), splitski doktor fizike. Simpatičnog i duhovitog profesora fizike koji radi na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu i kao znanstvenik u CERN-u od ovog tjedna pratimo na RTL-u u situaciji o kojoj sanja većina muškaraca, jer Toni, okružen zgodnim djevojkama bira i pomno traži onu pravu. Kada se tome dodaju još i Einstein i Hajduk, sigurni smo da će se Toniju odsada Splićani obraćati s: 'Halo, gdje si, Savršeni!'

Počnimo od savršenstva. Kako za vas ono izgleda i zbiva li se ljeti na 30 u hladu, uz more i cvrčke ili je za vas savršena situacija ona u kojoj je snijeg zameo alpsku kućicu u kojoj vatra gori u kaminu?

- Čak i savršenstvo poput ljeta, 30 u hladu i prvi red do mora - čovjeku dosadi nakon nekog vremena. Tako da je za mene savršenstvo kombinacija raznih situacija i emocija. 'Liti' je to more i sunce, zimi skijanje i vrući čaj uz vatricu u kaminu, no savršenstvo za mene je i kad moj student obrani odličan diplomski rad ili kad u CERN-u otkrijemo nešto novo... Ali nekako da bi sve to bilo savršeno, mora biti kraj mene ona prava s kojom ću to sve podijeliti...

Kako ta 'prava' treba izgledati?

- Ljubav nije matematika! Tako da nema formule za moju savršenu ženu. Privlače me dame koje drže do sebe i koje nisu jednodimenzionalne. Ako me i privuče izgled, najvažniji je prvi dublji razgovor koji ili razbukta tu iskricu ili je potpuno ugasi. Tu mi je bitno da je žena ispunjena svojom karijerom i da zna što želi u životu, a potpuno je nebitno je li to karijera frizerke ili doktorat na MIT-u.

image

Toni Šćulac kao Gospodin Savršeni

RTL

Odnedavno vas gledamo na RTL-u kao centralnu ličnost showa 'Gospodin Savršeni'. Da odmah raščistimo: je li vam smiješno što vas cijela zemlja zove Gospodin Savršeni?

- Naravno da mi je smiješno, a čak me i malo zabrinjava što bi ljudi mogli pomisliti da ja sebe zaista smatram savršenim! Jer ja sebe doista ne smatram savršenim, ali mislim da sam kompletan muškarac koji ima dosta toga za ponuditi u vezi. Živim ostvaren i ispunjen život i spreman sam se posvetiti izgradnji obitelji. A o svojim vrlinama ne volim pričati jer smatram da djela govore puno više od riječi.

Smatrate li da uopće postoje savršeni ljudi?

- Ljepota je u oku promatrača, pa tako smatram da za svaku ženu postoji njezin savršeni muškarac. Nadam se da ću i ja pronaći onu jednu kojoj ću biti savršen.

Dolazite iz Splita, grada koji ne priznaje zvijezde, odnosno grada u kojem je svatko zvijezda. Kakve su reakcije vaših sugrađana na to da ste vi Gospodin Savršeni? Dobacuju li vam na cesti možda: 'Ej, Savršeni'?

- Jedan od razloga što obožavam Split je upravo taj što ljude boli briga jeste li vi tamo neka TV ličnost ili običan momak iz susjedstva. Tu i tamo mi se netko javi na ulici da mi poželi sreću u odabiru ili pokuša doznati koja će cura pobijediti. Osim toga, moj se život nije značajno promijenio, što mi je baš drago.

Vratimo se na vaše početke. Kakvo je bilo vaše odrastanje? U kakvoj familiji ste rasli, koje su vam prve asocijacije na vaše djetinjstvo?

- Odrastao sam u sretnoj obitelji, imao sam tipično djetinjstvo ispunjeno igrom. Mama i tata davali su mi puno pažnje, a obožavao sam se igrati i s mlađom sestrom Anom. Volio sam ići u školu, a prve asocijacije na djetinjstvo uvijek me vrate na ljeta koja sam provodio na Hvaru.

Kakvi ste bili kao klinac?

- Moji roditelji kažu da sam bio mirno i dobro dijete i da nikada nisam pravio probleme. Kod mene je od najranije dobi bila prisutna radoznalost, tako da sam jako rano postavljao pitanja na koja nisu imali odgovore.

Je li točno da ste bili žrtva vršnjačkog maltretiranja i da ste zbog toga počeli vježbati?

- Ne, to nije istina. Ozbiljno sam počeo vježbati na početku doktorata, kada sam shvatio da moram poraditi i na svom tijelu isto kao što radim na umu. Djeca znaju biti vrlo okrutna, tako da sam i ja doživio na svojoj koži kako je to kada vas netko napada zbog fizičkog izgleda ili zato što imate dobre ocjene. Isto tako sam i ja nekoliko puta zezao druge zbog sličnih stvari, ali sam imao sreću što sam imao vrhunske profesore i brižne roditelje koji su mi u vrlo ranoj dobi objasnili koliko su takve stvari loše. Upravo zato sam danas osoba koja nikada ne bi uputila ružan komentar nikome i isto tako sam itekako siguran u sebe da me ne mogu poljuljati negativni komentari nepoznatih ljudi.

image

Toni Šćulac

RTL

Što muškarac treba raditi da ima tijelo poput vas? U čemu je tajna?

- Tajna je da tajne nema! Za ovakvo tijelo potrebno je prvo uložiti puno vremena i truda da naučite osnove kvalitetne prehrane i treninga. Puno je tu bilo pokušaja i pogrešaka dok nisam shvatio kako to sve funkcionira, posebno u današnje vrijeme kad vam se na svakom koraku pokušava prodati brzo rješenje. Nakon toga treba biti strpljiv i ustrajan. Ozbiljnije vježbam posljednjih šest godina - i to varira od tri do šest puta tjedno. Moji treninzi traju oko 60 minuta i najvažnija stvar je pokušati svaki trening biti barem malo bolji nego prošli put. Ako ne napredujete, mišić nema razloga za rast.

Kada ste i kako otkrili svoju ljubav prema prirodnim znanostima?

- Od malih nogu bio sam odličan s brojevima i matematika mi je bila najdraži predmet u školi. Tu je jednu od ključnih uloga odigrala moja razrednica iz osnovne škole koja je tu moju ljubav i talent prepoznala i s kojom sam sudjelovao na brojnim natjecanjima iz matematike i fizike. A što sam više toga učio, to me više toga zanimalo i otvarala su se nova pitanja sve do današnjih dana, kada pokušavam dati odgovore na neka pitanja na koja nitko trenutno ne zna odgovor.

Radite kao profesor fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Što je najvažnije što želite prenijeti svojim studentima?

- Da će u životu najviše cijeniti postignuća u koja su uložili puno rada i truda.

Zaposleni ste i kao znanstvenik u CERN-u. Što točno tamo radite?

- CERN je najveći svjetski laboratorij za nuklearna istraživanja. Ovo 'nuklearna' iako zvuči opasno, samo znači da tamo možete istražiti strukturu materije manje od jezgre (nukleusa) atoma. Da bismo to postigli, sudaramo protone ogromnih energija i u tim sudarima na jako kratko vrijeme stvaramo uvjete koji su vladali u milijarditom dijelu milijarditog dijela prve sekunde nakon Velikog praska. To radimo da bismo bolje razumjeli kako je nastao naš svemir i koji su to najmanje čestice od kojih smo izgrađeni mi i sve što nas okružuje. Upravo su moji kolege 2012. godine otkrili Higgsov bozon, česticu koja je objasnila zašto uopće neke čestice imaju masu. Sada se trudimo dati odgovore na neka od fundamentalnih pitanja poput toga što je to tamna materija i tamna energija, zašto u svemiru ima puno više materije nego antimaterije i da li postoji čestica gravitona koja je odgovorna za gravitacijsko silu.

Vratimo se još malo Splitu. Kažu da su Splićanke 'najlipše žene na svitu'. Što mislite, zbog čega u svom gradu niste našli svoju savršenu gospođu?

- Što više putujem po svijetu to sam sigurniji u tu izreku! Ali nije sve u izgledu... Volim misliti da jednostavno nisam imao dovoljno sreće da upoznam onu pravu. Najbitnije je da ne žalim ni za čim i smatram da nisam propustio priliku nego da će ona tek doći.

Što točno tražite u ljubavi?

- Tražim ono što i svi drugi, da mi djevojka bude i najbolja prijateljica. Da se iz te velike početne zaljubljenosti u kojoj ne vidimo jedno drugome mane, izrodi veza za zauvijek. Veza u kojoj se problemi rješavaju kroz razgovor, u kojoj vlada kompromis i apsolutna iskrenost. Siguran sam da to postoji jer vidim kod nekoliko svojih najboljih prijatelja da su pronašli upravo to.

image

Toni Šćulac kao Gospodin Savršeni

RTL

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?

- Ne vjerujem u ljubav na prvi pogled, ali vjerujem da te netko može toliko očarati na prvi pogled da se osjetiš skoro kao da si se zaljubio.

Nije baš tipično da su televizijske zvijezde profesori i znanstvenici. Vjerujete li da svoju životnu ljubav možete stvarno naći u televizijskom reality showu?

- Obožavam ljudima razbijati predrasude tako da ih u ovom slučaju mogu razbiti nekoliko s jednim potezom! Naravno da mi razum govori da su šanse za to male, ali zašto ne? Najgore bi bilo da propustim priliku samo zato što ne vjerujem da bi ljubav mog života mogao pronaći upravo u reality showu.

Imate li neku 'znanstvenu' teoriju o tome kako od 20 lijepih djevojaka pronaći onu pravu za vas?

- Kako dobro pitanje! Pa mi u CERN-u sudaramo 40 milijuna protona svake sekunde i onda između tih sudara moramo pronaći 10-ak 'onih pravih' u kojima se proizveo Higgsov bozon. Da bismo to radili, moramo precizno uzeti u obzir stotine parametara i pomoću njih i naprednih računalnih metoda izračunati koji su sudari oni pravi. E, pa ja smatram da bi sličan pristup prilikom odabira jedne od 20 djevojaka doveo do totalne katastrofe, tako da mi čak i znanstvenik u meni govori da se moram prepustiti intuiciji i emocijama.

Što vas kod žena privlači?

- Privlači me kada se žena nosi kao dama, kada vodi ispunjen život i kada zna što želi.

Što vas odbija?

- Odbijaju me umišljene žene koje smatraju da su iznad drugih.

Po čemu ste tipičan Dalmatinac?

- Pa mislim da nema ništa tipično dalmatinski kod mene... Nisam veliki Hajdukovac, ne nosim sunčane 'cvike' i ne hvata me fjaka niti neki veliki dišpet. Ali volim popiti čašu dobrog vina i ne mogu zamisliti život bez mora.

Oliver ili Mišo?

- Oliver, Mišo i TBF!

Možete li nam kao znanstvenik pojasniti točnost tvrdnje da Hajduk živi vječno?

- Hahaha, tu će mi morati malo pomoći Einsteinova teorija relativnosti. Dakle, ovdje 'vječnost' gledamo relativno kao vrijeme dok postoji ljudska civilizacija. A mislim da je očito dokle god je ljudske civilizacije da će Splićani pričati o Hajduku i da će se u svakoj novoj generaciji prenositi ta ljubav, pa će tako dok je ljudi biti i Hajduka, tj. da skratimo - Hajduk živi vječno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 10:41