FENOMEN

GRAŠOMANIJA TRESE CIJELU REGIJU 'Jake emocije u pjesmama kreiraju čarobnu atmosferu na svim koncertima'

Nakon dva megahita, “Moje zlato” i “Ako te pitaju”, potukao je konkurenciju pjesmom “Voli me”
 Duje Klarić / CROPIX

Najvažnije priznanje koje možete dobiti od svoje publike je da neku pjesmu prihvati, voli, sluša i pjeva cijelim srcem, a kad to onda zabilježi Hrvatska diskografska udruga kao vrh liste najemitiranijih singlova, stvarno mogu jedino biti beskrajno zahvalan i ponosan.

Poharao top-liste

Doista nije jednostavno nakon megahita kao što su ‘Moje zlato’ i ‘Ako te pitaju’ nastaviti niz. Naša jedina vodilja bila je da nova pjesma bude drugačija od tih pjesama i da bude jedna lijepa, mediteranska ležerna muzika i jako sam ponosan što smo Huljići i ja uspjeli u tom naumu - kaže Petar Grašo koji prema podacima Hrvatske diskografske udruge pjesmom “Voli me” Tončija i Vjekoslave Huljić drži vodeće mjesto na polugodišnjoj listi emitiranja u prvoj polovici 2019. godine.

Grašo je i lani svojim hitovima poharao top-ljestvice: dobitnik Zlatnog Studija lani je, prema podacima HDU, proglašen za najemitiranijeg muškog izvođača godine, a njegova pjesma “Ako te pitaju” službeno je bila pjesma 2018. godine te Deezer singl lanjske godine. Uspjesi se, očito je, nastavljaju i u tekućoj godini, a simpatičnog Splićanina publika toliko obožava da se može reći kako Hrvatskom, ali i regijom vlada prava grašomanija. Jer, Grašo je dobrodošao gdje god se pojavi, a ovog ljeta pojavit će se još na mnogo mjesta.

- Do kraja ljeta čeka nas više od dvadeset velikih koncerata. Nabrojat ću samo neke: dva dana nastupamo na šibenskoj Tvrđavi, dva dana u Revelinu u Dubrovniku, zatim slijede Makarska, Opatija, Medulin... Moja ekipa i ja ne stajemo s prestankom ljeta jer nas i do kraja godine čeka još mnogo velikih koncerata. Između ostalih, tu je i nastup u Areni u Ljubljani koji me posebno raduje jer u tom prostoru dosad još nisam nastupio - kaže Petar koji je prošli vikend imao koncert u rodnom gradu, Splitu, gdje je nastupio u sklopu prve festivalske večeri 59. Splitskog festivala.

Uzbuđenje

Kako mu je bilo nastupati pred publikom koju čine njegovi sugrađani, prijatelji, obitelj? Je li zbog toga imao tremu?

- Ne bih govorio o tremi, ali postojala je jedna radost. Teško mi je to opisati. Kao što je zapravo i blagdan u načelu samo dan kao i svi ostali dani, ali je u našem mentalnom sklopu blagdan ipak jedan poseban dan, tako je i Split u mom mentalnom sklopu ipak jedna svečanost koja je pomalo iznad drugih.

Uzbuđenje je bilo utoliko veće s obje strane jer je koncert bio rasprodan mjesec i pol prije, i dosta se tenzija i želja moglo osjećati u zraku. Split je meni, a nadam se i ja njemu, priredio još jednu večer koja će se pamtiti za cijeli život - ističe Petar Grašo koji se nakon splitskog nastupa nije, poput neke umišljene zvijezde, pokupio kući, nego je sišao među svoju publiku, svoje prijatelje i sugrađane.

Sa svakim je izmijenio pokoju riječ, s mnogima je nazdravio, potpisao bezbroj autograma, fotografirao se s obožavateljima koji su mu čestitali na prekrasnom glazbenom događaju koji im je priuštio. Zamjetno je i tada bilo da većinu njegove publike čine žene svih uzrasta: od djevojčica i djevojaka do majki i baka. Što Grašo misli, zašto je tako? I je li mu drago zbog toga?

- Doista ne bih mogao dati definiciju moje publike. Ono što me beskrajno raduje jest što je to presjek svih generacija. Žene su publika koja puno brže ispušta energiju i stoga sam stvarno sretan što čine jedan veći dio moje publike jer one uvelike kreiraju čaroliju atmosfere koja se osjeća na mojim koncertima - skromno kaže splitski glazbenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:52