PRIJATELJSTVO ZA CIJELI ŽIVOT

GREGUREVIĆEVA PARTNERICA IZ POPULARNE SERIJE 'ODMORI SE, ZASLUŽIO SI' 'Gledala bih ga i kroz glavu bi mi prošlo: Čovječe, kako ovaj zna glumiti'

Vera Zima i Gregurević upoznali su se na Akademiji, a prvi put su zajedno glumili u filmu “Mećava”. Zadnji put su zajedno glumili u seriji “Odmori se, zaslužio si”

Vera Zima s Ivom Gregurevićem glumila je zapravo cijelog života: počeli su u “Mećavi”, a završili u seriji “Odmori se, zaslužio si”, koja se upravo ovih dana reprizno emitira na televiziji. Tijekom karijere dosta su zajedno radili, a bili su i prijatelji, zbog čega glumica priznaje kako još uvijek ne može vjerovati da ga nema.

- On je bio divan čovjek i uvijek sam bila sretna kad smo radili zajedno, a puno smo radili. Bio je veliki čovjek. Puno puta mi je pomogao - evo, baš sam one noći kad je preminuo gledala “Odmori se” i točno sam vidjela u kojim se trenucima jedva suzdržavam da se ne počnem smijati njegovim izrazima lica. U svakoj sam se sceni mogla prisjetiti svega: kako smo se dobro zabavljali, sitnica sa snimanja... - kaže Zima, koja se sjeća kako je s Gregurevićem uvijek bilo zabavno raditi.

Obitelj Kosmički

Gledatelji su godinama obožavali gledati nju i Gregurevića u ulogama starog para Kosmički. Imali su osjećaj da je obitelj smještena u njihovom dnevnom boravku: gospodin Kosmički bio je grintavac koji je svemu prigovarao, dok je Zima bila njegova optimistična supruga, koja je u svima, pa i svojih troje djece, vidjela nešto pozitivno.

Serija se snimala pet sezona, odnosno devet godina. Prekinuta je na zahtjev glumaca: Zima je, naime, isticala kako je tempo rada za njene godine postao malo previše naporan. Zadnjih dana na setu serije Gregurević je znao zaboravljati tekst, prisjeća se Zima, pa je obično u novinama, koje su bile ispred njega, imao zalijepljen papir s rečenicama koje je morao izgovoriti.

- Smijala sam mu se zbog toga, naravno. Zezala sam ga. No, iako je čitao, uvijek bi vrhunski odglumio svoju ulogu. Znala sam pomisliti: vidi ga, čovječe, kako dobro glumi. Uvijek smo se šalili oko svega. Kad pogledam unatrag, u sve što smo radili, mislim da smo bili pravi prijatelji, koji su znali glumiti skupa, ali se i zabaviti - priča.

Dodaje kako su prve epizode te serije snimali u Stupniku i da su uvijek, putujući tamo, u 50 minuta ponavljali sav tekst. Do početka snimanja znali su se uskladiti, kaže, kao dvije violine. Kad je znala imati tremu, on bi je rasteretio pritiska. Tako je bilo tijekom cijelog života.

- Upoznali smo se sedamdesetih, na Dramskoj akademiji. On je na prijemni došao godinu nakon mene. On je za sve bio mali iz Orašja, a ja sam bila mala iz Ploča. To nas je na neki način povezalo i počeli smo se družiti. Mali i mala su na kraju uspjeli, napravili smo dobre karijere i ostali smo prijatelji kroz sve te godine - kaže Zima.

Predstava Hamleta

Glumiti zajedno počeli su 1976. godine, kad su snimali film “Mećava” Antuna Vrdoljaka. Uglavnom su glumili pred kamerom, no bili su zajedno i na kazališnim daskama. Gotovo deset godina su igrali “Predstavu Hamleta u Mrduši Donjoj”, u režiji Mustafe Nadarevića.

- Tijekom života smo uvijek bili u blizini: kad mu se rodio sin Marko, ja sam bila tu. Kasnije smo se posvađali. No, mislim da je to normalno, jer se sve obitelji uvijek posvađaju - kaže Zima.

Njihova svađa nije bila velika i konačna. Počela je negdje krajem snimanja “Odmori se, zaslužio si”, kada su, priznaje, oboje bili umorni i iscrpljeni. Trajala je gotovo dvije godine, a onda su riješili nesuglasice. No, u tim svađama mu, kaže Zima, nikad nije rekla nešto licemjerno.

- Uvijek sam bila iskrena. Kada sam galamila na njega, nisu to bile neke ružne riječi. Rekla sam mu ono što mislim da bih kao prijateljica trebala reći. A on je to dobro znao. No, ostalo je još puno neizgovorenih riječi među nama i to me čini jako žalosnom - kaže Zima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:01