‘KRIVO STE SHVATILI‘

Hauserov brat opravdava se zbog objave o ‘Kafanskoj večeri‘ u Areni: ‘Nema to veze s nacijama...‘

Ako ti doktor kaže koji lijek da popiješ, onda ću ti ja reći što da slušaš, napisao je skladatelj, dirigent i trombonist Miron

Miron Hauser

 Lucija Ocko/Cropix

U četvrtak je zagrebačka Arena postala ‘najveća kafana na Balkanu‘. Naime, ugostila je „Kafansku večer”, narodnjački show od 6 sati na 3 pozornice na kojem su goste zabavljali Đani, Dejan Matić, Jana, Ljuba Aličić, Muharem Serbezovski, Višnja Vitas, Zorana Mićanović, Emir Đulović i Mirko Plavšić. Gost iznenađenja na „Kafanskoj večeri“ bio je Šako Polumenta.

Brat poznatog violončelista Stjepana Hausera, Miron Hauser, na svom Facebook profilu komentirao je posljednje koncerte u Areni.

„Kad se već priča o ‘Kafansko večer‘ u Areni, ovaj video je samo ekstenzija”, osvrnuo se na video stranice Živim Hrvatsku na kojem je prikazan glavni zagrebački trg na Božić na kojem su stranci, pa nastavio objašnjenje.

„Cijeli Zagreb je postao ne kafana, nego šator u Brčkom ili nešto takvo. Često sam čuo: ‘Ah, vi Istrijani, vi ste oduvijek bili Titovi‘... Svašta sam slušao o svome nedovoljnom hrvatstvu. Teško je ljudima objasniti da ste 91. bili u dječjem vrtiću, a isto im je teško objasniti da su moji roditelji nakon tog rata, prodali auto da bi Stjepanu i meni kupili tenisice, da su sve uložili u naše školovanje. Da smo se itekako naradili, svi zajedno, da bi i on i ja postali magistri umjetnosti.”

„Naši fakulteti nisu bili ni lagani, ni jeftini, zato se nakon svega toga, osjećam prilično uvrijeđen činjenicom da se organiziraju potpuno neprimjereni eventi. U ovom momentu, ja imam 38 godina, šef-dirigent sam jedinog nacionalnog jazz orkestra. Znači, može se reći da značim nešto za kulturu ove lijepe naše. Ponosan sam što je tako, ali neke stvari smatram nedopustivima. Smatram da ne možeš u hotelu s 5 zvjezdica imati ‘gažera‘ sa sintisajzerom i disketama, nego gudački kvartet ili jazz trio, itd. Nije da me itko pita, ali očito je da bi trebali”, pisao je Miron.

„Ako ti mehaničar kaže što trebaš promijeniti na autu, ako ti doktor kaže koji lijek da popiješ, onda ću ti ja reći što da slušaš. Ako si u nečemu neobrazovan, onda pitaš onoga tko je obrazovan. Ima logike, zar ne? Sad ja imam pitanje za te koji su mene pitali, ono slavno pitanje, gdje si bio ‘91.? Gdje ste vi sada? Gdje su vam djeca? Što slušaju? S kim se druže? Za koga glasaju? Gdje ste, vi veliki ‘rvati, dok vam glavni grad postaje šabački vašar? Ako je patriotizam ‘Ubij Srbina‘, onda ja nikad nisam bio patriota. Ako je patriotizam to da plaćaš porez, to da promičeš hrvatsku kulturu, to da obrazuješ sebe i svoju djecu, to da smatraš nedopustivim da se organizira ‘Kafansko večer‘ u Areni, onda sam itekako patriot. Što je sljedeće? Vendi Vukelić u Lisinskom?” završio je Miron pitanjem.

Nakon toga se oglasio povodom svoje objave i poručio da su neki potpuno krivo shvatili njegovu objavu.

Objavio je sliku na kojoj je ispisana turska poslovica.

„Kada se klaun useli u palaču, on ne postaje kralj. Palača postaje cirkus”, stajalo je na slici.

„Za sve one koji su potpuno krivo shvatili moj post! On nema nikakve veze s politikom, nacijama, vjerama ni rasama! Smrt AMATERIZMU!”, zaključio je Miron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:01