NAJVEĆI USPJEH

Hit iz 90-ih živi i dan danas, prodavao se u 15.000 kaseta, a Jurica Popović od njih nije ništa zaradio

Pjesma je završila 2010. godine na njihovom desetom studijskom albumu ‘Drndaj...Svadba je!!!‘

Jurica Popović

 Marko Todorov/Cropix

Hit koji već 30 godina zabavlja narod i izuva ga iz cipela. Hit koji se prodao u 15.000 kaseta, a čiji izvođači od njih nisu ništa zaradili zbog crne prodaje kaseta u to vrijeme. Još uvijek ne znamo o kojem je hitu riječ? Kada čujete sljedeće stihove nećete moći ne znati.

"Moj je dragi najbolji, njega svaka cura voli jer on pleše linđo", stihovi su Gracijina hita "Linđo" koji je nastao 1994. godine, a kojeg je napisao preminuli Jurica Popović. U komercijalnom smislu "Linđo" je najveći uspjeh Gracije, a 2010. godine završio je i na njihovom desetom studijskom albumu "Drndaj...Svadba je!!!" koji je objavila diskografska kuća Croatia Records.

image

Jurica Popović i Matija Vuica

Nera Simic/Cropix

Ovaj je hit nastao iz potrebe nakon što su se vratili iz rata. Popović je bio na fronti kao dragovoljac na minobacaču, a njegova partnerica Matija Vuica bila je urednica ratnog radija u Metkoviću. "Kad smo se vratili u Zagreb, bila je situacija ili ostati u glazbi ili promijeniti zanimanje jer su se stvorili dugovi za vrijeme rata, ponajprije stanarina jer smo mi cijelo vrijeme plaćali stan. Znao sam da moram smisliti nešto kako bismo opstali u glazbi, ali i zaradili. U tom nacionalnom naboju shvatio sam da bi nas etno mogao držati u fokusu, a nama je najbliži linđo", objasnio je Popović prije nekoliko godina.

I bio je to pun pogodak! Nije mogao proći koncert bez da otpjevaju "Linđo" nakon svake druge pjesme. Ipak 90-ih su odlučili prestati javno nastupati jer je to postao velik rizik. Koncert uz pucnjavu i neprospavane noći doveli su ih do zaključka da takav način života nema smisla. Ostavili su to iza sebe pa krenuli drugim putem. Kao što znamo, Vuica se posvetila modi, a glazbenik je i dalje ostao u istoj umjetnosti.

Iako su ta vremena bila teška, svi ih se rado sjećaju, a zvukovima njihovog "Linđa" nitko, ni godinama kasnije, ne može odoljeti. Dizajnerica je prije dvije godine pokazala da joj srce još uvijek rado zaigra kada čuje hit pa se tako brzo proširila i snimka na kojoj je pokazala dobro raspoloženje u jednom od popularnih zagrebačkih kafića u centru Zagreba gdje se popela na stol, pjevala i plesala.

Popularni pop rock sastav osnovan 1990. u Metkoviću iza sebe je, osim "Linđa", ostavio i hitove kao što su "Zaplešimo", "Ljubi me strasno", "Još uvijek te volim" i druge. Izdali su i dokumentarni film "R.I.P. (Repriza izgubljene priče) – Trotakt projekt" koji sadrži neobjavljene audio snimke te rijetke videozapise grupe koja kasnije mijenja ima iz Trotakt projekt u Gracia.

Podsjetimo, Jurica Popović preminuo je u 66. godini života, a iza sebe je ostavio neutješnu Matiju Vuicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:09