LOŠE PROGNOZE

Hoće li Rokov ‘San’ na Eurosongu postati noćna mora?

Wiwibloggs, najposjećenija svjetska stranica o Eurosongu, obrušila se na našeg natjecatelja
 Livio Andrijić / CROPIX

Manje je od mjesec dana do Eurosonga pa je ekipa s Wiwibloggsa, najposjećenije svjetske stranice na svijetu posvećene Eurosongu, osnovala žiri koji čine dugogodišnji pratitelji i obožavatelji natjecanja za pjesmu Eurovizije.

Po običaju, članovi žirija sud iznose bez dlake na jeziku, na mnogima zabavan način, a naš predstavnik Roko Blažević, koji će u Izraelu nastupati s pjesmom “The Dream” autora Jacquesa Houdeka, nije se pretjerano dopao Wiwibloggsovom ocjenjivačkom sudu, pa je skupio samo 4,26 od mogućih 10 bodova i tako se svrstao na samo dno ljestvice. Sve pjesme koje će se natjecati u Izraelu još nisu ocijenjene na Wiwibloggsu, a na stranici, prema Wiwibloggsovu žiriju, zasad vode Norveška i Španjolska, koje imaju 7,7 bodova.

Poseban glas

Podsjetimo, lani je Franka Batelić prema Wiwibloggsovu žiriju skupila 6,19 bodova, što joj nije pomoglo da se plasira u eurovizijsko finale. Autor naše eurovizijske pjesme, Jacques, koji nas je na Eurosongu predstavljao 2017. godine pjesmom “My Friend”, prema Wiwibloggsu osvojio je 4,39 bodova, neznatno više od splitskog mladića kojem je dvije godine kasnije napisao pjesmu “The Dream”.

- Sve će postati jasnije nakon prvih pokusa na eurovizijskog pozornici. Tek tada će se vidjeti kako stvari zapravo stoje - nedavno je rekao Jacques u radijskoj emisiji “Music Pub”, čime je pokazao kako uvelike računa na zadivljujući vokal i besprijekornu interpretaciju splitskog maturanta. Rokov doista poseban glas, zamijetili su i članovi žirija Wiwibloggsa, no unatoč tome, male su mu šanse za prolazak u finale, smatraju. Što im smeta?

Problematična krila

Krenimo redom. U tekstu u čijem se uvodu kaže da će se uskoro pokazati hoće li Hrvatska u Izraelu slatko sanjati ili doživjeti noćnu moru, Barnabas, za početak, našoj ekipi savjetuje da pod hitno “izbaci kičasta bijela krila”. Chris primjećuje da se previše toga željelo reći i ukomponirati u pjesmu “The Dream”, što je rezultiralo time da svega ima previše. Napominje da je tekst skladbe patetičan, da krila nepotrebno opterećuju našeg predstavnika i zaključuje da mu sve djeluje umjetno i isforsirano.

- Možda je Eurosong došao prerano za Roka, možda je on trebao razviti osebujniji vlastiti glazbeni stil prije ulaska u ovo natjecanje... Pjesmi ‘The Dream’ nedostaje sve ono što Roko inače ima: karizmu, originalnost i emocije. Unatoč svemu, Roko i u ovoj pjesmi uspijeva pokazati svoj vokal i to je jedina svjetla točka - smatra Renske.

- Sa ili bez divovskih krila (a nadam se da će biti bez njih), Roko ima glas anđela i zbog toga je sramota što Hrvatsku predstavlja stihovima koji su rezultat nečije noćne more.

Hrvatska će ove godine, izgleda, moći samo sanjati o ulasku u veliku eurovizijsku završnicu - kaže Jack. Njegovoj kolegici Kristin Roko je presladak, a kao plus ističe njegov anđeoski glas, zbog kojeg mu predviđa veliku glazbenu budućnost, dok sadašnjost, kaže, nije vrijedna spomena. William misli drukčije:- Roko kroz ovu pjesmu raste i to čini neprestano i bez povlačenja, što samo ističe moć pjesme ‘The Dream’ koja nas vodi do punog slavlja ljubavi. Ovdje imamo melodiju, glas i, ono najvažnije, dramu.

Uvjeren sam da će Roko na Eurosongu mnoge ugodno iznenaditi - kaže član žirija Wiwibloggsa koji nam je u žiriranju dodijelio najviše bodova, čak 6,5. No, ni Wiliamovo ushićenje na Wiwibloggsu nije nam previše pomoglo, jer kad su se zbrojili bodovi svih članova žirija s te eurovizijske stranice, prosječna ocjena Roka i pjesme bila je 4,26, što nam je osiguralo predposljednje mjesto na ljestvici na kojoj je dosad ocijenjeno 26 pjesama koje će se natjecati na Eurosongu.

Susjedi Slovenci

Ni kladionice nam, barem zasad, ne predviđaju veliki eurovizijski uspjeh. Tamo je “The Dream” na 35. mjestu, a iza nas su Bjelorusija, San Marino, Moldavija, Latvija, Crna Gora i Gruzija. Na kladionicama vode Nizozemska (koja prema žiriju Wiwibloggsa ima 7,7 bodova), Rusija (7,33 boda po Wiwibloggsu), pa Švicarska i Italija (koje Wiwibloggs još nije ocijenio)... Što se naših susjeda tiče, prema eurovizijskim kladionicama, Slovenija je trenutačno na 13. mjestu, Makedonija na 17., Srbija na 31 a Crna Gora posljednja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:30