ANALIZA

Hoće li se Let 3 uspjeti plasirati u finale? Domaći stručnjaci: ‘Problem su skandinavske i baltičke zemlje...‘

U ovom prvom polufinalu od nama susjednih i po eurovizijskim običajima sklonih zemalja uz nas nastupa samo Srbija

Let 3

 Damir Skomrlj/Cropix

Može li Let 3 ući u finale Eurosonga u kojem je Hrvatska zadnji put bila 2017. godine? Ako se pita njihove obožavatelje u Hrvatskoj i naše glazbene kritičare koji predlažu da im se dodijeli orden za zasluge u kulturi, odgovor je potvrdan. No, ne možemo ignorirati i neke druge činjenice.

Za početak, ne treba zaboraviti da je već i domaća publika poprilično podijeljena po pitanju toga da nas baš ‘Mama Šč‘ predstavlja na Eurosongu. Jedni su oduševljeni i prognoziraju im plasman među prvih deset u Liverpoolu, no postoje i oni drugi koji su zbunjeni ili, još gore, zgađeni time što, kako kažu, naša pjesma politički provocira, a izvođači publici pokazuju gole stražnjice. Ima tu čak i onih koji smatraju da riječki rockeri promoviraju sotonizam, te su putem stranice Peticija online pokrenuli inicijativu za ukidanje nastupa Leta 3 na Eurosongu jer ne žele da našu zemlju predstavljaju dlakavi muškarci koji se odijevaju poput žena.

Zbunjeni su i tzv. inozemni eurovizijski znalci, a njihove reakcije idu od navijanja za Let 3 do zbunjenih pitanja poput: ‘Što je to? Jesu li ovi iz Hrvatske na nekim drogama?‘

S druge strane, stoji i to da su naši eurovizijski predstavnici već sada itekako zamijećeni. Na Eurosongu će ih, ne sumnjamo, gledati i slušati baš svi, ali to, na žalost, ne znači nužno da će im svi dati svoj glas.

Ako se gleda stanje na kladionicama, stvari se po Hrvatsku povoljno razvijaju. U svega nekoliko dana naša pjesma tu je napravila rijetko viđen skok od deset mjesta, te smo sada u ukupnom poretku petnaesti. Let 3 vodi i na eurovizijskim anketama dosad objavljenih skladbi za Eurosong. Imaju hrpu ‘lajkova‘, ali i hrpu ‘hejtova‘ i jedno pitanje koje je zasad bez odgovora: mogu li u finale?

Jer u prvom eurovizijskom polufinalu, uz Let 3, 9. svibnja nastupa ukupno petnaest zemalja, od čega ih deset prolazi u finale Eurosonga, koje se održava 13. svibnja. Ove godine u polufinalima glasa samo publika, bez žirija, pa su ‘kuhinje‘ po sistemu ‘svoj svome‘ na taj način smanjene. Je li to dobro za Let 3? I da i ne.

image

Let 3

Damir Skomrlj/Cropix

Naime, u ovom, prvom polufinalu od nama susjednih i po eurovizijskim običajima sklonih zemalja uz nas nastupa samo Srbija. Članovi Leta 3 najavili su da iz Srbije očekuju maksimalnih dvanaest bodova, no ne treba zaboraviti da je dio srpske publike zgrožen time što se u pjesmi spominje traktor zbog čega (pogrešno!) misle da se Let 3 sprda s progonom srpskog stanovništva u akciji ‘Oluja‘.

Osim Hrvatske i Srbije, u prvom eurovizijskom polufinalu nastupa i Irska, što je dobro za Let 3 jer bi naši ljudi koji tamo žive i rade mogli glasati za njih. Tu je i Njemačka, zemlja u kojoj živi također mnogo naših. Međutim, u ovom polufinalu natječu se i Latvija, Malta, Norveška, Portugal, Azerbajdžan, Češka, Finska, Izrael, Moldavija, Nizozemska, Švicarska, Švedska, a glasati u ovom polufinalu pravo imaju još i Francuska i Italija. Hoće li publika ovih zemalja uspjeti shvatiti poruku i estetiku Leta 3? Hoće li ih oduševiti njihov glazbeni izričaj?

Tonči Huljić, koji nas je dosad tri puta predstavljao na Eurosongu, ne bi dao ruku u vatru da će tako biti:

- Mama Šč‘ ima taj catchy moment, ima ‘mama rodila morona‘, ima nužnu kontroverzu zbog čega o njoj već svi pišu... Ali, politička karta u prvom polufinalu u kojem se natječemo sa snažnim blokom skandinavskih i baltičkih zemalja ne ide nam u prilog - upozorava Huljić, koji poput većine naših glazbenika koji su nas uspješno predstavljali na Eurosongu smatra kako ovakvim tipom pjesme kaskamo za svjetskim trendovima.

- Puno ovisi i o rasporedu izvođenja. Jer, ako su prije tebe dvije pjesme zezalice, a onda ti treći nastupiš s pjesmom na, uvjetno rečeno, isti kalup, nećeš se baš proslaviti - kaže Zrinko Tutić.

- Specifičnost ove pjesme, scenskog nastupa i prvenstveno poruke koju šalje, pjesmi daje jednake šanse za prolazak u finale, ali i za lošiji rezultat. No, puno toga u Liverpoolu će ovisiti o samom trenutku. Ono što je sigurno jest da ćemo biti primijećeni - kaže Ivan Horvat s portala eurosong.hr, s kojim se ne možemo ne složiti. Jer, ovakvu strku koja se podigla oko Leta 3 posljednji put imali smo 1999. godine kada nas je u Jeruzalemu s Huljićevom pjesmom ‘Maria Magdalena‘ predstavljala Doris Dragović. Bila je, podsjetimo, četvrta, a možda bi ‘išla‘ još i više da nam bodovi nisu oduzeti zbog skandinavskog bloka zemalja koji nas je optužio da smo mimo eurovizijskih pravila na matricu uvrstili snimljene muške glasove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:45