ROMINA TONKOVIĆ

Holivudski uspon glumice koja glumi u akcijskom spektaklu ‘Canary Black‘

‘Šerbedžija me naučio glumiti na engleskom, Kate Beckinsale rekla mi je da se ne bojim i bila je duhovita‘

Romina Tonković

 Vedran Peteh/Cropix

Pred mladom zagrebačkom glumicom Rominom Tonković bez sumnje je iznimna karijera, iza nje su već brojni filmski i kazališni projekti, pa i nekoliko značajnih stranih produkcija, premda je glumu diplomirala prije malo više od godinu dana. Jednostavno, talent pronađe put, a prilike se samo redaju. Upravo ovih dana u rodnom je gradu snimala kadrove holivudskog akcijskog spektakla "Canary Black", gdje glumi uz bok svjetske glumačke zvijezde Kate Beckinsale, a njezina je uloga četvrta po važnosti u filmu o kojem ovih dana bruje svi domaći mediji. Kako je na samom početku razgovora ispričala, ulogu je dobila posve slučajno, ali od prve je bilo jasno da je stvorena za nju.

- Sanja Drakulić iz platforme Duart me nazvala i rekla da misli da bih bila super za tu ulogu i u roku od 12 sati su me nazvali i rekli da sam dobila ulogu. U principu, sve se jako brzo odvilo. Potpuno ludo. Radnju filma ne smijem otkrivati, pa ni govoriti o lokacijama na kojima se snima. No, mogu reći da Kate glumi tajnu agenticu CIA-e, čiji je muž otet i ona radi sve kako bi ga vratila. Ja joj u tome pomažem. Glumim hakericu Sorinu, koja je u početku trebala biti Rumunjka, no na kraju se nigdje ne kaže odakle sam zapravo, pa lako može biti i Hrvatica - objašnjava Romina.

image

Romina Tonković

Darko Tomaš/CROPIX

Studij u Rijeci

Od audicije do početka snimanja prošlo je malo više od mjesec dana, tijekom kojih se Romina pripremala za ulogu.

- Imala sam puno proba s producentima filma uoči snimanja i super su mi pristupili. Svi su bili susretljivi, tako da sam dosta s njima radila na govoru i, naravno, na glumačkom dijelu. Stvarno su bili svi izuzetno dragi i pristupačni, otvoreni za sva pitanja i sve je na kraju ispalo odlično. Inače ne poznajem osobno nikoga tko se služi tehnologijom na razini hakera, tako da je bilo jako zanimljivo gledati dečke koji to znaju i koji su mi pripremili programe na kojima ja ‘radim‘ i scenografi kako su napravili fenomenalnu scenografiju. Na meni je bilo samo doći tamo i uklopiti se u to sve - otkriva glumica.

Dosad je imala nekoliko dana snimanja, no njezine su scene uglavnom one u kojima je sama u kadru, ali njezin je lik usko vezan uz Kate Beckinsale. S obzirom na to da se čitav film odvija po noći, nema puno prilika za druženje izvan seta, no slavna ju je glumica oduševila svojom pristupačnošću, kao i poznati redatelj Pierre Morel koji potpisuje režiju "Canary Blacka".

- S likom Kate Beckinsale razgovaram preko ‘bubice‘. Uglavnom, cijeli se film odvija po noći, pa se većinom radi o noćnim snimanjima. Ja sam tijekom dana snimila samo neke scene koje su u uredu, a tada nije bitno je li noć ili dan. Svi su na setu jako dragi i usredotočeni na ono što rade pa se nitko baš i ne stigne družiti. Dosta se radi, a i snimati po noći je jako iscrpljujuće. Ali, moje scene s Kate su bile super.

Odmah mi je pristupila vrlo otvoreno i srdačno i rekla mi da se ne bojim i da će sve biti dobro. Imala sam tremu jer je neobično raditi s nekim koga nisi nikad upoznao, plus snimati sa svjetskom zvijezdom nije svakidašnje, ali na kraju je to ispalo odlično. Ona je jako duhovita i draga. Redatelj Pierre Morel je također divan i pristupačan, točno zna što želi i lako to prenosi glumcima. Ja snimam samo u Zagrebu, a koliko znam, ostatak ekipe ide i u Rovinj i Ljubljanu. Film će se snimati oko tri mjeseca - otkriva Romina.

Gluma na engleskom jeziku nije joj predstavljala velik problem, a za to je, kaže, zaslužan njezin prvi glumački mentor Rade Šerbedžija.

- Imala sam tu sreću jer mi je Rade Šerbedžija bio profesor, on je na Akademiji u Rijeci inzistirao da imamo i govor i glumu na engleskom, tako da mi je to stvarno pomoglo. Super nas je pripremio - naglašava.

Premda je rođena Zagrepčanka, njezin glumački put prilično je vezan uz Rijeku, gdje je prve glumačke korake ostvarila upravo sa Šerbedžijom, a sada je i dio ansambla riječkog HNK.

- Prve tri godine glume sam završila u Rijeci, onda sam se upisala na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu i završila je. No, još nisam niti odradila diplomski do kraja, a dobila sam angažman u riječkom HNK, gdje sam položila audiciju - govori Romina.

Još tijekom studija imala je brojne glumačke angažmane pa je iza nje impresivan broj projekata, s čime se malo tko od glumaca mlađe generacije može pohvaliti, a poseban gušt predstavlja joj snimanje radiodrama.

- Znalo se dogoditi da imam popodne probu u Rijeci, a ujutro u Zagrebu snimanje radiodrame. Upravo su mi radiodrame možda i najzabavnije, baš to volim raditi. Poseban je gušt, ima neka vrsta slobode i neopterećenosti - napominje.

Jedna od njezinih zapaženijih filmskih uloga bila je u filmu Milana Trenca "Ribanje i ribarsko prigovaranje", gdje je izvrsno "skinula" hvarski dijalekt, no njoj će posebno upečatljivo ostati iskustvo u filmu "F20", kao i predstava "Tko se boji Virginije Woolf?".

- Milan je došao na poziv Šerbedžije gledati u Kazalište Ulysses našu predstavu ‘Dobri čovjek iz Sechuana‘, nakon toga sam saznala da me razmatra za ulogu djevojke mladog Petra Hektorovića. Poslala sam mail Trencu, rekavši mu kako mi je ta priča genijalna i da bih voljela dobiti priliku prisustvovati audiciji. Znam da ga je brinulo to da nisam s tog govornog područja, no nakon audicije se ipak predomislio, na moju veliku sreću, jer mi je to bilo korisno i drago iskustvo. Arsen Ostojić me također angažirao kad je imao audicije za film ‘F20‘ nakon što je gledao naš ispit na Akademiji.

Upravo ‘F20‘ mi se čini kao jedan od mojih najvećih angažmana. Bila sam prva godina Akademije, nikad prije u životu nisam stala pred kameru, i to mi je bila ogromna škola, s više od 20 snimajućih dana. To je nešto što jako malo ljudi ima priliku. Mislim da sam iz toga najviše naučila. Tu je i predstava ‘Tko se boji Virginije Woolf?‘, gdje glumim s Katarinom Bistrović Darvaš, Milanom Marićem i Radom Šerbedžijom. Svaki put kad s njima stanem na scenu potpuno mi je ludilo i uvijek od sve troje iznova možeš naučiti nešto novo. Imala sam sreću da mogu raditi s tako super ljudima - sigurna je glumica.

"Canary Black" nije Rominin prvi strani projekt jer su iza nje uloge u hvaljenoj seriji "McMafia", filmovima "The Guardian Angel", "Dag fur Dag", ali i njoj posebno dragom "Infinity pool".

- U ‘Infinity poolu‘ glumila sam s Alexanderom Skarsgård​om, i to bi trebalo uskoro izaći. Skarsgård​ mi je genijalan i stvarno ga obožavam, pa mi je i to bilo jedno posebno iskustvo. No, tome sam pristupila kao da snimam bilo što drugo, pokušala sam da me trema ne pojede, ali uvijek je najbolje prepustiti se pa što bude, i to se pokazalo kao najbolja formula i način razmišljanja - smatra Romina.

Dosad se može pohvaliti i impresivnim brojem nagrada.

- Nadam se da to pokazuje da je moj rad kvalitetan, no ne radim zbog nagrada, to je jednostavno nusprodukt. No, ispalo je super - skromna je glumica.

image

Romina Tonković

Darko Tomaš/CROPIX

Karijera vani

Kako je to kod nje već postalo gotovo pravilo, Rominu već čekaju i novi projekti.

- U međuvremenu, radim s Ivanom Salajem na filmu ‘Žene, luđaci i malo dobrih pedera‘ prema romanu Roberta Roklicera. Počinjemo za tri tjedna, tako da imam vremena pripremiti se, jer sam već mislila da ću morati iz jednog projekta odmah u drugi, no na kraju su me poštedjeli. Najbitnije mi je da sada odradim ovo najbolje što mogu, pa sam na neko vrijeme uzela i stanku u kazalištu - kaže glumica.

Prema svim opcijama u budućnosti prilično je otvorena, no Hollywood joj je ipak predaleko.

- Ne bih baš išla u Hollywood, ne privlači me odlazak preko bare, ne mogu zamisliti kako bi mi bilo živjeti tamo, ali definitivno bih probala negdje vani graditi karijeru, vidjeti kako je živjeti negdje drugdje. Bilo bi mi žao ne probati. Mislim da je ovaj projekt super odskočna daska za neke angažmane vani i neke mogućnosti izvan Hrvatske. Razmišljam o tome. Voljela bih se okušati i u scenarističkim i redateljskim vodama, no mislim da još nisam zrela za to. Ali nikad se ne zna - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:23