ZVUČNA IMENA

HRT otkrio članove domaćih i stranih žirija na Dori: ‘Izjava gospodina Mesara izvučena je iz konteksta‘

Pitali smo HRT za objašnjenje izjave Željka Mesara, koji je kazao da više nema veze s projektom Dora

Pobjednik Dore 2024., Baby Lasagna

 Livio Andrijic/Cropix

Je li u pitanju neka urota, žeste se teoretičari zavjera koji ne mogu oprostiti činjenicu da je žiri, koji se u prosincu sastao kako bi odabrao skladbe za Doru, propustio u prvu postavu staviti i ‘Rim Tim Tagi Dim‘ Baby Lasagne. Osim što je medijski sjajna priča o mladiću koji se iz prve rezerve premetnuo prvo u favorita, a onda i u pobjednika Dore, dodatnu sumnju na sve to baca i izjava predsjednika žirija Željka Mesara koji je za 24 sata kazao kako više nema veze s projektom Dora jer ga je napustio prije dva mjeseca.

Što je time želio reći? Je li Mesar izašao iz ovog projekta jer je bio za Baby Lasagnu, a svi ostali protiv, analiziraju se sada ove njegove riječi, a mi smo se za objašnjenje obratili HRT-u koji kaže:

- Stručni žiri koji je birao pjesme za Doru glasovao je konsenzusom - odgovaraju iz HRT-ovih komunikacija i nastavljaju u stilu premijera Andreja Plenkovića:

- HRT Doru smatra završenom i od sada se usredotočuje na pripreme za nastup hrvatskog predstavnika Baby Lasagne na predstojećem Eurosongu u Švedskoj - kažu s HRT-a, a mi pitamo znači li to ipak da se Mesar ogradio od odluke žirija.

- Izjava gospodina Mesara izvučena je iz konteksta. Naime, radi boljeg razumijevanja javnosti, kolega Mesar bio je predsjednik stručnog žirija za odabir pjesama koje će se natjecati na ovogodišnjoj Dori te je time obavio svoj dio posla i nije sudjelovao u idućim fazama projekta Dora 2024 - kažu na HRT-u, gdje su po završetku Dore otkrili i tko su bili članovi žirija na samoj Dori koji su skupa s publikom odlučili da nas na Eurosongu predstavlja Baby Lasagna.

U Zagrebu su u žiriju bile pjevačice Antonela Doko i Ivana Kindl te glazbena urednica Hrvatskoga radija Jelena Balent. Splitski žiri činili su glazbeni urednik HR Radio Split, Eduard Gracin, skladatelj i glazbenik Luka Mrduljaš te pjevačica i bivša pobjednica Dore Albina Grčić. U Rijeci su u žiriju bili glazbena novinarka i urednica HR Rijeka Vedrana Lisica Pavlović, glazbeni producent Ivan Popeskić te pjevačica Tina Vukov, dok su žiri u Osijeku činili glazbena urednica i voditeljica na HR Radio Osijeku Marina Ban, pjevač, skladatelju i tekstopisac Zvonimir Husnjak, te glazbeni producent i glazbenik Branimir Jovanovac Bani.

Što se inozemnih žirija tiče ispred Islanda za Baby Lasagnu glasali su Lovísa Rut Kristjánsdóttir – radijska voditeljica I DJ na RUV Ras 2, najvećoj radio stanici na Islandu, glazbenica Árný Margrét Sævarsdóttir, te Felix Bergsson - šef islandske eurovizijske delegacije koji je osamdesetih godina bio velika pop zvijezda. Njemački žiri činili su Marcel Stober - novinar, podcaster i eurovizijski stručnjak, novinarka Nela Quandt i Wolfgang Merkens, eurovizijski stručnjak.

U žiriju Ukrajine bili su Oksana Skibinska, šefica ukrajinske eurovizijske delegacije, Svitlana Tarabarova, pjevačica i kantautorica te Maksym Yakovenko, radijski producent.

Jedina zemlja koja, baš kao i hrvatski žiri uoči Dore, nije prepoznala potencijal Baby Lasagne i pjesme ‘Rim Tim Tagi Dim‘ bila je Italija, čija je eurovizijska predstavnica, Angelina Mango, zanimljivo, u trenutku glasanja na eurovizijskim kladionicama bila na drugom mjestu, tik ispred istarskog glazbenika. U ovom žiriju bili su Mariangela Borneo – šefica talijanske eurovizijske delegacije, Ludovico Gullifa, urednik i redatelj u zabavnom programu televizije RaiUno, dugogodišnji kreativni suradnik na festivalu Sanremo i natjecanju za pjesmu Eurovizije, novinarka i urednica Cinzia Marongiu te pjevačica, pijanistica i harfistica Nausica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:04