KAKVE SU TO PUFNICE?

HRT-ova voditeljica uočila neobičnu pojavu na nebu iznad Biokova: ‘Ovo nikad nisam vidjela...‘

Andrea Buča podijelila je fotografiju neobičnih oblaka iznad Biokova i izazvala lavinu komentara svojih pratitelja

Fotografija mammatus oblaka koju je podijelila Andrea Buča

 /Instagram/andrea Buča

HRT-ova voditeljica i filmska redateljica Andrea Buča podijelila je na svom Instagram profilu fotografiju koja je oduzela dah mnogim pratiteljima. Na fotografiji je rijetka pojava na nebu iznad Biokova, a Andrea je opisuje kao „pufnice”.

„Biokovo, kao i sve planine, na sebe navuče oblake, ali ovakve pufnice nisam vidjela nigdje. Nikad. Priroda baš umije oduzeti dah”, napisala je voditeljica uz fotografiju.

„Wow”, pjevač Luka Nižetić komentirao je fotografiju oduševljeno. Ipak, neki pratitelji su se zabrinuli što znače takvi oblaci.

„Ajme, što se spustilo iz njih?” pitali su.

„Ništa strašno, zalazak je, s druge strane je bio jedan od najljepših, prošaran munjama sa svih strana. To ću čuvati za na TV”, odgovorila je voditeljica.

Brojni pratitelji pisali su kako nikad nisu vidjeli takvu pojavu na nebu opisujući je kao „kuglice od pamuka”.

Neki su pratitelji objašnjavali da se radi o „mammatus oblacima” koji nastaju nakon oluje. Naime, mammatus oblaci rijetka su i posebna pojava na nebu koja se javlja nakon intenzivnih pojava u atmosferi. Vlažni zrak spušta se i tako čini izbočine oblaka. Svoj naziv ovi specifični oblaci dobili su od latinske riječi mamma što znači „grudi” jer svojim oblikom podsjećaju na njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:30