PRVA ULOGA U ŽIVOTU

Hrvatica koja glumi u Batmanu: ‘Poslali su me na tajnu audiciju, mislila sam da je nešto bezveze...‘

Hana Hržić ima manju ulogu u najvećem hitu ove godine, a s Zoe Kravitz koja glumi Catwoman se i privatno sprijateljila
 Instagram; Warner Bros/Planet/Profimedia

Mladoj zagrebačkoj glumici Hani Hržić prilika života pružila se odmah po završetku Dramske akademije u Londonu, kad je čak ni ne znajući na koju točno audiciju ide, dobila ulogu u novom Batmanu. Publika diljem svijeta tako je trenutno ima priliku vidjeti u ulozi Annike, najbolje prijateljice Catwoman, koju igra Zoe Kravitz. Kako kaže, još uvijek slaže dojmove jer ni u najluđim snovima nije mogla pretpostaviti da će joj prva filmska uloga u karijeri donijeti priliku da dijeli set s nekima od najvećih glumačkih zvijezda poput Colina Farrella, Johna Turturra, a u Zoe Kravitz vrlo je brzo pronašla novu prijateljicu.

image

Hana Hržić tijekom šminkanja

U trenutku razgovora s Hanom u zagrebačkim je kinima upravo počeo igrati Batman kojeg u najnovijem izdanju igra Robert Pattinson, a Hana je u Londonu tek iščekivala premijeru koja je bila dan kasnije. Film je samo u prvom vikendu prikazivanja samo u SAD-u zaradio 128,5 milijuna dolara, a u svijetu 249 milijuna. Filmski debi svoje kćeri u Zagrebu nije propustila njezina majka Renata, koja je Hani, kako kaže, najveća podrška.

- Završila sam Dramsku akademiju U Londonu u srpnju prije tri godine. Prvo sam bila kod jednog agenta, pa kod druge agentice i s njom sam išla na audiciju. Nije mi rekla za što, samo je rekla da se radi o akcijskom filmu. Mislila sam da je to nešto malo, došla sam tamo i pet minuta prije no što sam ušla u sobu su mi rekli da je za Batmana - prisjetila se 25-godišnja glumica.

Iako njezina uloga nije velika, prilično je, kaže, značajna u filmu.

- Moj lik se zove Annika i najbolja je prijateljica Catwoman i ljubavnica gradonačelnika Gothama. Iz Estonije je i ima posebnu vezu sa Selinom, odnosno Catwoman. Žive zajedno i Catwoman se prema njoj ponaša zaštitnički. Plaha je osoba, prilično živi u svom svijetu. Jako mi se sviđa uloga i mislim da je dosta bitna uloga što se tiče njezine priče i motivacije za ono što radi u filmu koji traje više od tri sata - prepričava Hana.

No, najljepše od svega bila joj je prilika za druženje s velikim svjetskim glumačkim zvijezdama koje su je redom oduševile svojom jednostavnošću i pristupačnošću.

- Imala sam priliku biti sa Zoe Kravitz u toj jednoj sceni i bilo je fenomenalno, kao da živiš najbolji san ikad. No, ono što je najljepše je da je ona izuzetno draga osoba. Pričale smo pored radijatora oko dva sata n kon snimanja jer je bilo hladno. Moraš snimati, pa čekaš da snimku pregledaju, da ti jave je li u redu, pa se vratiš u šator, pa na set, tako to otprilike izgleda. Razgovarale smo kao da smo stare kolegice, bila je jako draga. Imala sam priliku snimati i s Colinom Farrellom. Bilo je lijepo pričati s njim. Svi su izuzetno normalni i dragi ljudi. Radila sam i s Johnom Turturrom koji je super profesionalan i jako simpatičan. Svi pričaju s tobom kao da je najnormalniji dan na poslu, kao da piješ kavu s kolegama - otkriva Hana, dodajući kako se s Robertom Pattinsonom, novim Batmanom, nije srela na setu, već ga je vidjela samo iz daleka.

image

Hana Hržić, Hrvatica koja glumi u filmu The Batman

Samo snimanje je, kaže, trajalo jako dugo, puno dulje no što se očekivalo, zbog pandemije korone.

- Snimanje se protegnulo na godinu i pol jer su morali zatvoriti produkciju kad bi netko dobio covid. Onda su se zarazili i neki kaskaderi, pa su opet odgađali. Ja sam počela snimati u rujnu 2019. i završila sam u veljači prošle godine. Bila sam otprilike 12 ili 14 dana na setu, ali ne u komadu. Išla bih neki put samo da budem u kostimu i da se našminkam, ali onda ne bi stigli do moje scene, pa bih se vratila doma bez da išta snimim. No, tako to ide. Redatelj Matt Reeves želi da sve bude lijepo i savršeno i neće ubrzati zato što su ljudi trebali taj dan snimati. Dosta sam dana tamo provela, neki put bi i spavala u blizini kad smo bili malo dalje. Snimali smo u Warner Bros. studijima, a kasnije i po čitavoj Engleskoj - priča glumica.

Bez imalo dvojbe Hana kaže kako joj je snimanje Batmana bilo najbolje iskustvo u životu.

- Najviše me se dojmilo što sam oduvijek bila velika ljubiteljica Batmana. To je u biti jedini filmski superjunak u kojem sam se našla jer je prilično mračan i zanimljiv i super su likovi općenito. Suludo mi je bilo da uopće mogu biti dio toga. Obožavala sam i trilogiju Chrisa Nolana i filmove o Batmanu Tima Burtona. Dojmilo me se to što sam uopće u tom svijetu i zahvalna sam beskrajno na prilici koja mi se pružila - naglašava.

image

Hana na setu The Batmana

Prilično zanimljiva i sama je njezina priča o dolasku na studij u London uz stipendiju koju je tada mladim glumačkim nadama dodjeljivao Kevin Spacey.

- Htjela sam oduvijek glumiti, ali to, naravno, nije posao koji bi roditelji poželjeli svojoj kćeri ili sinu. To nije baš sigurno, teško je i svjestan si da dugo nećeš imati novca. Zato sam im rekla da ću ići u London ako dobijem stipendiju, a ako ne da ću studirati nešto drugo. No, onda sam dobila stipendiju preko Kevina Spaceyja, koji je otvorio fundaciju jer kad je on bio mladi glumac i njemu su dali stipendiju, pa se odlučio na isto. Na završnoj godini studija ta se fundacija zatvorila tako da sam u zadnji čas upala i završila fakultet. Bilo mi je žao roditeljima priuštiti da mi moraju plaćati studij i puno lakše mi je bilo im reći da možda imam priliku i da se neće morati mučiti financijski ako je sve plaćeno. Tri godine sam studirala u Londonu, pa šest mjeseci u New Yorku, pa još jednu godinu ovdje. Ukupno četiri godine - objašnjava Hana.

Kako se u djetinjstvu s roditeljima često selila, pohađala je međunarodne škole, baš kao i po dolasku u Zagreb, te je tako izbrusila svoj engleski, pa joj je prijava na engleske fakultete bila dosta lakša.

image

Hana dok joj nanose masku za jednu od scena u Batmanu

- Imala sam sve što je potrebno. No, bilo je zanimljivo jer mi škola nije baš najbolje išla. Dobila sam stipendiju i onda nisam imala dovoljno bodova da bih išla na fakultet. Ocjene su mi bile preniske. Moja mama je plakala zbog toga, ali kad smo nazvali faks, rekli su da se radi o glumi pa da ocjene nemaju veze. Išla sam dvaput na audicije i uspjela. Na kraju se sve poklopilo - kaže Hana.

Nakon "Batmana" dobila je ulogu u filmu koji se snimao u Hong Kongu, također tijekom pandemije.

- Bilo je jako zanimljivo. Prvo smo morali biti u karanteni dva tjedna u jednoj maloj sobici što je super za učiti ulogu, ali ne baš i za živjeti. Film se zove "Hong Kong Love Story" ili "Modelizer" i tu glumim Estonku Alinu Petrenkovu, manekenku koja radi u Hong Kongu. To je vrlo istinita priča o tome kako manekenke tamo žive, što se događa u svijetu mode, prilično ludo. Sad čekam premijeru koja će biti u Los Angelesu, samo se još ne zna kada - najavljuje, napominjući kako redovito odlazi na audicije i čeka svoj sljedeći projekt.

image

Hana Hržić, Hrvatica koja glumi u The Batman

Iako London sad smatra svojim domom, svaku priliku koristi za dolazak u Zagreb, a priželjkuje i ulogu u nekom od domaćih filmova.

- Definitivno namjeravam ostati živjeti u Londonu, tu mi je posao, puno obitelji, moj partner, pas. No, kad je moj posao u pitanju, voljela bih putovati. Dobro je imati bazu ovdje, malo i u Zagrebu, a ostatak vremena neka budu putovanja. U Zagreb inače dolazim tjedan, dva zimi, a na ljeto pokušavam izdvojiti barem mjesec dana. Obožavam Zagreb, on mi je dom, a i mama mi je tamo. Velika mi je želja i snimati u Hrvatskoj, obožavala bih to, no još nemam nikakvih ponuda, možda zato što je ovaj film tek izašao. Mislim da ima toliko velikih talenata u Hrvatskoj i regiji, super filmovi izlaze, a znam i neke glumce i glumice koji trenutno glume u domaćim filmovima koji su uzbudljivi, dobri, lijepo napisani s odličnom scenografijom. Baš zanimljivo. Nadam se da će mi "Batman" otvoriti neka vrata. A do tada odlazim na audicije za sljedeću ulogu i tu i tamo snimim neku reklamu - ispričala je.

image

Hana Hržić

U budućnosti se nada novim prilikama na velikom platnu, a zbog vještina koje posjeduje, voljela bi se okušati i u nekom akcijskom filmu.

- Naravno da bih voljela raditi sa super glumcima, a hvala Bogu, već sam za to i dobila priliku. Obožavam jahati, a bavim se i boksom, pa si priželjkujem i neke akcijske filmove i možda neke mračnije uloge. Privlače me likovi negativki. Privlači me i kazalište jer tamo se brusi glumački zanat. Na Akademiji smo radili samo kazalište, što je smiješno jer kad završiš studij odeš odmah na film i rijetkost je da se vratiš. Iako bi to bilo fenomenalno, to je izvrstan trening za tijelo, za glas, sve u jednom - smatra Hana.

image
Warner Bros/Planet/Profimedi

A ima svoje favorite i kad su redatelji u pitanju.

- Volim rad brojnih redatelja, ali izdvojila bih Wong Kar-waija koji je snimao u Hong Kongu i njegove filmove obožavam. Fenomenalan je. Naravno, tu je i Denis Villeneuve koji je snimio "Dinu". Također fantastičan redatelj. U svakom slučaju, ako dobijem poziv za Hollywood, sigurno ću se odazvati - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:51