PATRICIA GAŠPARINI

Hrvatica ostavila posao u UN-u da bi bila pjevačica: ‘Kolege su mi rekle da ću osvojiti Eurosong‘

Atraktivna Riječanka nastupit će na Dori, a kaže da želi pjevati o snažnim ženama i da je spremna riskirati s glazbenom karijerom

Patricia Gašparini

 Marko Miscevic/Cropix

Kada se Riječanka Patricia Gašparini opraštala od svojih kolegica i kolega u UN-ovom uredu u Ženevi, mnogi od njih tražili su autogram i željeli se fotografirati s njom. Za budućnost, rekli su, da jednoga dana kada ona pobijedi na Eurosongu ili dođe na vrhove top-lista mogu reći: "Ovo sam ja s Patricijom na početku njezine karijere". Jer, svi su u međunarodnom timu u kojem je radila znali da ima vrhunski glas i da je glazba središte svih njezinih želja i nada.

Danas ova Primorka radi ozbiljne korake u tom svijetu koji obožava. Ona je jedna od 18 izvođača koji će u Opatiji, 11. veljače, pokušati osvojiti glasove žirija i publike i predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u Liverpoolu. Neće joj to biti prvi nastup na Dori. Još 2008. bila je prateći vokal velikom Ibrici Jusiću. No, sada će njezin glas biti glavni.

Patricija Gašparini u glazbi je otkako je kao dijete pjevala svojima kod kuće, koristeći kuhinjski namještaj kao pozornicu.

- U stvari su moji prvi glazbeni koraci bili 2003. kada sam nastupila na reality showu "Story SuperNova Juniors" gdje sam ušla u finalnih deset. Nakon toga sam sudjelovala na nizu dječjih festivala i natjecanja. Osvajala sam i neke nagrade žirija i publike - objašnjava pjevačica.

Bila je natjecateljica i u showu "Hrvatska traži zvijezdu" gdje se plasirala u finale među 16 izvođača, od čak 5 000 prijavljenih što joj je osiguralo i prvi izdavački ugovor, te zajedničku turneju.Glas je usavršavala, među ostalim i kod Olje Dešića u Rijeci.

Sve do nedavno njezina je adresa bila u Švicarskoj, a sada je u Zagrebu.

- Nakon što sam završila fakultet, 2015. godine sam se preselila u Švicarsku Bivši dečko živi tamo i preselila sam se zbog ljubavi. Završila sam Pomorski fakultet u Rijeci, smjer logistike i menadžmenta i dobila posao pri UN-u. Dobila sam ugovor na dvije i pol godine - govori Patricia, brineta nevjerojatnih plavo-zelenih očiju koja zrači smirenošću i djeluje kao iznimno staložena osoba. No, o glazbi govori s pravom strašću.

- Imala sam dobar posao. Bilo mi je dobro, jer bila sam među najboljima u timu. K tome, radila sam s ljudima iz cijelog svijeta,od Etiopije do Francuske. To ti daje neku širinu, naučiš cijeniti druge kulture, funkcionirati s ljudima iz različitih okruženja. Mnogi se čude kada čuju da sam odlučila otići, jer život glazbenika je nesiguran. No, svatko tko je u bilo kojoj vrsti umjetnosti razumije da postoji ta neka luda želja, nada koja te tjera, iskra... Nema veze što nije sigurno, nema veze što ne znam hoće li išta biti od toga, ali moram probati - objašnjava Patricia - Ne vidim se ni u jednom drugom poslu. Ili, točnije, mogu raditi druge poslove, ali to me neće ispunjavati kao pjevanje, kao glazba.

Svoj talent, doduše, nije bila zanemarila ni u Švicarskoj jer je pjevala u tamošnjem bendu "Time Machine" s kojim je nastupila i na prestižnom jazz festivalu "Montreux Jazz Festivalu" 2017. godine.

Godinu dana kasnije objavila je i prvi singl "Sve do neba", čiji je remix ulazi u top 10 najboljih najvećoj glazbenoj platformi elektroničke glazbe, Beatportu. Nastupala je i u Hrvatskoj s grupom Boa, dijelila je pozornicu i sa zvijezdama kao što je Severina. Bila je i podrška jednoj od najtraženijih regionalnih pop zvijezda Senidah na njezinu koncertu, te izvela svoja dva posljednja singla "Uzbuna" i aktualni singl "Okus". Prije tri godine, prijavila se prijavila na Doru s pjesmom "Pretend", no bila je rezerva i na kraju nije sudjelovala u natjecanju.

Ukupno su na njezinoj listi četiri singla, a teži modernom popu zvuku, europskom popu koji želi približiti hrvatskoj publici. Takva je i njezina ovogodišnja pjesma za Doru, "I Will Wait".

- Moja izdavačka kuća Menart me je spojila s producentom Sinišom Reljićem Simbom koji mi je poslao prijedlog pjesme na kojoj je radio s autorima iz Švedske i Nizozemske, Lisom Desmond i Aidanom Winkelsom. Pjesma "I Will Wait" moj je put nakon teškog privatnog razdoblja, to je svjetlo na kraju tunela. To je pjesma je o nadi. Nije tipična ljubavna pjesma. Pred ženama je uvijek puno prepreka, pa je bitno da žena ostane dosljedna sebi i svojim prioritetima, da ne izgubi sebe tako što želi udovoljiti muškarcu - objašnjava glazbenica.

Kao i mnoge Riječanke - i Patriciju krasi poseban stav, neka specifična samouvjerenost i probitačnost.

- Bila sam u ozbiljnoj vezi 12 godina... Jako rano sam krenula u to, završila sam fakultet i odmah sam krenula živjeti s nekim, dakle iz jednog gnijezda, onog obiteljskog u život s nekim. Nisam imala taj neki period ludovanja, provoda s frendicama. - govori iskreno mlada pjevačica - A sada, nekako sam si svoja. Naravno da mi je teško, jer sam imala stabilnost i sigurnost koju sam napustila, ali život ide dalje. Sve je to iskustvo, svaka veza, svaki odnos s ljudima i mislim da je sad vrijeme da se posvetim sebi.

Kaže i da joj je drago što je kao 30-godišnjakinja krenula u ozbiljne glazbene vode jer je prije stekla golemo iskustvo, od scenskih nastupa do gaža.

- Da sam se odmah nakon srednje škole upustila u to bila bih mnogo nesigurnija, naivnija i tko zna što bi bilo - kaže - Također, sama pišem svoje pjesme. Ne želim da mi glazba bude u stilu "patim a on me neće". Želim pokazati svoj stav, svoju snagu.

Smatra da je Dora sjajna prilika za mlade ljude da pokažu što znaju, da svatko dobiva svojih pet minuta i da je na izvođaču da pruži sve od sebe.

- Doru, a i Eurosong sam gledala kada sam bila mala i tek kretala u pjevačke vode i sanjala sebe na pozornici. A s obzirom na to da sam iz Rijeke, Opatija kao mjesto gdje je pozornica Dore mi je uvijek bila bajna. - objašnjava kroz smijeh.

Dodaje da doista uživa u svakom trenutku dana i ne sumnja u svoju odluku o povratku u Hrvatsku i posvećivanju svojoj strasti. Na neki način, sve što Patricia radi, svaki njezin dan, povezano je s glazbom.

- Vrlo sam organizirana, sve planiram. Želim se malo više baviti sportom, jer sport pomaže osnažiti disciplinu, pa sada dodajem i teretanu. Svaki dan pišem pjesme, preslušavam ih, pred večer volim snimati ono što sam napravila jer imam kućni studio. Trudim se što više tih ideja koje mi se roje u glavi izbaciti iz sebe. Inspiraciju crpim iz vlastitog iskustva, ali i tuđih, zanimljivih priča.

image

Patricia Gašparini

Marko Miscevic/Cropix

Patricia voli i kuhati, njezin forte su maneštre, a u svakom slučaju trudi se jesti zdravo.

- Povrće, piletina...Ništa jako začinjeno, zbog glasa. - govori.

Sljedeći joj je plan bavljenje plesom, što je radila u Rijeci i obožava ga, a tu je negdje i ideja da pokrene posao u marketingu, produkciji, nečem srodnom glazbi.

Ona je trenutno potpuno koncentrirana na Doru, no sa svojim producentom Jakovom Zadrom, s kojim sam napravila zadnje dvije pjesme, počela je raditi i na petom singlu. Planira i prijave na neke festivale, a krajem godine i objavljivanje EP-ja.

- Mislim da je to bitno, da se zaokruži cijela priča - kaže Riječanka. Zasad, daljnje poteze ostavlja za vrijeme nakon što svoju pjesmu izvede na opatijskoj pozornici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:41