ODLAZAK J. TELALOVIĆA

Hrvatski glumački svijet slomljen zbog iznenadne smrti omiljenog kolege: ‘Bio je najnježniji čovjek na svijetu‘

Jasmin Telalović, možda najpoznatiji gledateljima Zagrebačkoga kazališta mladih, napustio nas je u 47. godini

Jasmin Telalović u Metropolitancima

 Screenshot/

Kazalište je izgubilo još jednu svoju sjajnu zvijezdu. Glumac Jasmin Telalović, možda najpoznatiji gledateljima Zagrebačkoga kazališta mladih, napustio nas je u 47. godini. Od bosansko-hercegovačkog glumca na društvenim mrežama opraštaju se kolege glumci. Vijest o smrti glumca rodom iz Zvornika ostavila ih je u šoku. "Kakvo tužno jutro", s velikim žaljenjem ustvrdila je glumica Nina Violić.

"Bio si mi jedan od najdražih kolega i svaki naš susret je bio ispunjen smijehom i razumijevanjem. Hektolitre suza od smijeha sam s tobom prolio u onoj tvojoj garderobi. Hvala ti na svakom trenu. Mirno putuj, Jasmine", podijelio je svoja sjećanja na Telalovića glumac Asim Ugljen, dok se glumac Edvin Liverić prisjetio kako je s Telalovićem "uvijek bilo veselje i čast dijeliti scenu i kazališni život".

Posljednji pozdrav poslao mu je i redatelj Igor Šeregi.

"Najdivniji. Falit ćes zauvijek u svakoj podjeli i u onom bitnijem", napisao je.

Od Telalolovića su se oprostili i na službenom Facebooku televizijske serije Metropolitanci, u kojoj je Telalović odigrao ulogu.

"Danas je u Vrtovcu jako tužan dan. Napustio nas je dobri, blagi, fini glumac Jasmin Telalović, koji je u našoj seriji odigrao Zlatka Serdara, potištenog udovca, radnika na željeznici koji teško uspostavlja odnos sa sinom Jakovom koji mu izmiče iz ruku. U svojoj karijeri Jasmin je ostvario mnoge velike uloge u kazalištu, na filmu i na televiziji i uvijek oduševljavao prirodnošću i jedinstvenom toplinom koja je izvirala iz očiju. Znao je igrati bez teksta, znao je potresti i nasmijati. Strašno će nam nedostajati. Iskreno saučešće šaljemo Jasminovoj obitelji, supruzi i dvoje djece. Počivao nam u miru najbolji stolaru među glumcima", napisali su.

Od Telalovića se oprostilo i Gradsko Kazalište Požega u kojem je napravio svoje prve kazlišne korake.

"Nakon teške bolesti u Zagrebu je preminuo glumac Jasmin Telalović. Prve kazališne korake napravio je upravo u Gradskom kazalištu Požega kao mladić kojeg je ratni vihor donio u naš grad. Svoj glumački talent iskazao je već u prvoj „ozbiljnijoj“ predstavi „Povratak“ koju je prema tekstu Srđana Tucića režirao velikan hrvatskog glumišta Krešimir Zidarić, veliki prijatelj požeškog kazališta. Premijera „Povratka“ održana je 27. listopada 1996. godine da bi se u svibnju sljedeće godine požeško kazalište uspješno predstavilo na 37. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera održanom u Murteru. Jasminu Telaloviću za ulogu Ive u „Povratku“ dodijeljena je tom prilikom nagrada za najbolju mušku ulogu s obrazloženjem: „Glumačkim instinktom, iskazanom strašću i energijom, Jasmin Telalović ostvario je lik Ive uvjerljivom glumačkom kreacijom“.

Te iste 1997. godine Jasmin Telalović upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu i započinje svoj zapaženi glumački put, nastupajući na filmu, TV serijama i dakako u kazalištu, a od 2003. godine bio je na stalnom angažmanu u Zagrebačkom kazalištu mladih", napisali su iz Gradskog Kazališta Požega.

Počivaj u miru, dragi Jasko. Voli te tvoj ZKM.

Posebno emotivnu poruku uputila je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega čiji je pokojni glumac bio učenik.

- Umro je naš proslavljeni učenik Jasmin Telalović U našoj Školi pamtimo ga po izvrsnoj izvedbi monologa iz romana Ivana Kozarca, „Đuka Begović“, koji je uvježbavao s profesoricom Ivankom Kandjerom u okviru Dramsko-literarne grupe. Upravo je s tom ulogom nastupio na državnoj razini smotre LiDraNo u Dubrovniku te je ovaj monolog izveo na audiciji za Akademiju dramske umjetnosti. Njegove profesorice i profesori, razrednik Ante Bušić, djelatnici škole kao i prijatelji iz razreda rado ga se sjećaju po silnoj energiji i želji da upiše Akademiju te po njegovoj dobroti i pristojnosti - zapisali su.

image

Tekst u novinama/ arhiv PŠ Požega

Od kolega voljeni glumac, koji je iza sebe je ostavio suprugu te sina i kćer, u Zagrebačkome kazalištu mladih, uz koje ga se ponajviše veže, radio je od 2003. godine. Neke od predstava matične kazališne kuće u kojima je igrao bile su "Braća Karamazovi", "Čarobnjak iz Oza", "Mi i oni", "Črna mati zemla", "Hinkemann", "Emil i detektivi", "Kristofor Kolumbo", "Hamlet", "Alan Ford", "Žena bez tijela", "Idiot", "Polet", "Gulliverova putovanja", "Glasi iz Planina", "Koko u Parizu", Galeb(2007.), "Vrata do", "Ana Karenjina", "Draga Elena Sergejevna".

Osim u ZKM-u nastupao je u predstavama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Osim u kazalištu, ostavio je traga i na filmu i televiziji. Tumačio je glavne uloge u filmovima "Tu" Zrinka Ogreste i "Ne pitaj kako" Lukasa Nole te je glumio u hrvatskim televizijskim serijama "Odmori se, zalužio si", "Bitange i princeze", "Zimmer Frei", "Naša mala klinika".

Radio je na ostvarenju umjetničkih vizija redatelja Renea Medvešeka, Branka Brezovca, Ivice Bobana, Edvina Liverića, Lenke Udovički te igrao predstave po tekstovima velikog Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i omiljenih Ivana Kušana i Ericha Kästnera.

ZKM: ‘Jasmin je bio najnježniji čovjek na svijetu‘

Od svog omiljenog kolege i prijatelja oprostilo se i Zagrebačko kazalište mladih. Njihov in memoriam niže prenosimo u cijelosti:

"Pa ako je Zemlja i okrugla, moje misli nisu kružnica. Ja mislim u tangentama. Vama je kružnica nada u povratak. Govorio sam o Novom, a novo ne može biti u kružnici. Novo ne može biti u vraćanju. A ja, eto - ja plovim naprijed. Do onih crvenih zvijezda plovim, naprijed, i preko njih plovim, do apstrakcije.“

Citat je to iz drame Kristofor Kolumbo Miroslava Krleže, samo jedne od predstava u kojima je, tijekom svog prekratkog umjetničkog rada, glumio naš dragi Jasmin. Riječi su to istovremeno kazališne i scenske, ali i potpuno osobne i ljudske, kad se na ovaj način, prerano i okrutno, nađemo suočeni sa ovakvim gubitkom. A odlazak našeg Jasmina sasvim sigurno nije gubitak samo za njegovu obitelj i prijatelje, već i za čitavu kazališnu zajednicu, za sve one koji su ga poznavali i voljeli na drugačiji, ali ništa manje osoban način – kroz njegov rad i djelovanje na filmu i u kazalištu, a osobito u njegovom matičnom Zagrebačkom kazalištu mladih, čiji je član bio punih dvadeset godina.

Od naslovne uloge Janka Polića Kamova u predstavi Kamov, smrtopis u kojoj je kao dvadesetšestogodišnji glumac pokazao veliki izvedbeni raspon od iznimne čvrstoće do blagosti u svojoj glumačkoj igri, pa se do posljednje dvostruke uloge Grigorija i Nikolaja Ilijiča Snegireva u predstavi Braća Karamazovi, Jasmin je neprekidno pokazivao ono što i jest u srcu ansambla ZKM-a, koliko je kazalište prije svega iskustvo zajedničkog bivanja i stvaranja u prostoru umjetnosti.

Jasmin Telalović rođen je 1977. godine u Zvorniku. Akademiju dramske umjetnosti upisao je 1997, a u angažman Zagrebačkog kazališta mladih ulazi 2003. godine, gdje ostaje raditi gotovo do posljednjeg trenutka svog života. Osim u matičnom kazalištu glumio je u predstavama zagrebačkoga HNK-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, kazališnim produkcijama Eurokaza i drugdje. Tumačio je glavne uloge u filmovima Tu Zrinka Ogreste i Ne pitaj kako Lukasa Nole te u brojnim televizijskim serijama – Odmori se, zaslužio si; Bitange i princeze; Mamutica, Stipe u gostima, Patrola na cesti, Tko te šiša; Na granici; Metropolitanci i drugima. Na svom je profesionalnom putu surađivao s velikim redateljima svih generacija, od Božidara Violića, Ivice Boban i Branka Brezovca, preko Olivera Frljića i Dore Ruždjak Podolski sve do Ivana Penovića.

Na taj će način, uz prethodno spomenute, u bilješkama o hrvatskom kazalištu svakako ostati i druge važne Jasminove uloge poput one mladog Vitje kroz buntovni gard protiv ideoloških stereotipa u predstavi Draga Elena Sergejevna (2005), ili uloga bivšeg branitelja Martina obuzetog krivnjom i sjenama prošlosti u Ženi bez tijela (2012), kao i malog detektiva dobrog srca Boba Rocka u Alanu Fordu (2013), a posljednjih je godina zablistao i kao prostodušni Dejan Kunčec koji ne zna kako biti prijatelj u predstavi Črna mati zemla (2017) ili pak nesretni „neprijatelj naroda“ doktor Stockmann u Ibsenovom klasiku Neprijatelj naroda (2021), a važne je uloge ostvario i u predstavama Igora Vuka Torbice Hinkemann (2015) i Tit Andronik (2018).

Dragi naš Jasmine, na tvojoj kolumbovskoj „plovidbi unaprijed“ na koju si upravo krenuo, pratimo te svi u našim mislima, zahvalni što nam u našim hodnicima, na našim pozornicama, u našem kazalištu zauvijek ostavljaš sve ono što si bio, u što si vjerovao i što si svojim talentom, ljubavlju i integritetom predano izgradio. Grlimo te nježno. Jer kao što je to rekao jedan od članova ansambla, tvoj prijatelj: Jasmin je bio najnježniji čovjek na svijetu.

Počivaj u miru, dragi Jasko. Voli te tvoj ZKM."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:29