DOMAGOJ JANKOVIĆ

‘Hrvatski Stallone‘ utjelovio je barunicu Castelli nakon Ene i Seve, a sada osvaja glasom: ‘Nek‘ me samo iskorištavaju‘

dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta i suosnivač udruge KunstTeatar trenutno muku muči s ‘gađanjem‘ točnih tonova

Domagoj Janković u ‘Zvijezde pjevaju‘

 Dario Njavro za HRT

Na svom putu od barunice Castelli do Ljudevita Gaja naš je Sylvester Stallone zastao u HTV-ovom showu ‘Zvijezde pjevaju‘ gdje nastupa s mentorom Alenom Đurasom i svojim basom, sceničnošću i muzikalnošću subotom na HTV1 oduševljava publiku.

- Iskreno, takve usporedbe sa Stalloneom su mi smiješne. To je kao kad čujem za hrvatsku Ibizu ili novog Messija. Draže bi mi bilo da me se ne uspoređuje ni sa kim, ali ako je već tako onda dobro - bar sam Rambo - kaže Domagoj Janković kojeg nerijetko zbog fizičke sličnosti uspoređuju s mladim Stalloneom. No, dok američki filmski glumac prebija i eliminira negativce, naš sugovornik - dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta, suosnivač udruge KunstTeatar, iza kojeg su uloge u u brojnim kazališnim predstavama, igranim filmovima, kratkim filmovima, reklamama, TV emisijama i crtanim filmovima - trenutno muku muči s ‘gađanjem‘ točnih tonova i učenjem stihova za pjesme što će ih pjevati u HTV-ovom showu.

image

Domagoj i Alen u ‘Zvijezde pjevaju‘

Dario Njavro za HRT

- Nisam uopće puno razmišljao kad su me zvali da sudjelujem, a najviše je bilo problema uskladiti show s ostalim terminima jer subotom često igram predstave. Veselim se satovima pjevanja s profesionalcem i uopće prilici da nastupam skupa s velikim bendom HRT-a - kaže Domagoj koji je odrastao na hip-hopu. Time se ‘zarazio‘ nakon filma ‘Dangerous minds‘ i Coolioeve pjesme ‘Gangsta‘s Paradise‘.

- Tražio sam tada od rođaka koji je živio u Americi da mi donese CD-ove s hip hop glazbom i dobio sam album Wu-Tang Clana ‘36th Chambers‘ za koji i danas mislim da je jedan od najboljih albuma svih vremena. Nakon hip hopa, slušao sam isključivo hardcore, punk- rock, pa rock, ali vrlo brzo sam shvatio da je glupo biti isključiv prema glazbi tako da već od srednje škole uživam jednako u svakakvim tipovima glazbe. No, ipak, rock na roll ima posebno mjesto u mom srcu i duši - kaže glumac koji je ljubav prema glazbi dodatno produbio nastupajući u bendu Das Univerzitas, čiju muziku kritičari nazivaju radosnom eksplozijom sulude kreativnosti, a koji su dosad lansirali pjesme poput ‘Debela si, dobra si‘, ‘Disco Knigts‘, ‘Hollywood Superstar‘...

image

Domagoj i Alen u ‘Zvijezde pjevaju‘

Dario Njavro za HRT

- Ja u bendu pjevam, barem sam tako mislio, dok nakon nekoliko proba s profesionalcima nisam shvatio da u Das Univerzitas ipak više glumim nego pjevam. Ali, svakako puštam glas - uz smijeh govori glumac koji je glas prošle subote pustio i u HTV-ovom showu, kada je s mentorom otpjevao ‘Celebration‘ Kool & The Ganga i odmah osvojio simpatije publike.

- Javilo mi se nakon emisije jako puno ljudi koje nisam dugo čuo i rođaka za koje nisam ni znao da ih imam. Stvarno nisam očekivao da ću imati toliku vatrenu podršku sa svih strana - kaže Domagoj kojeg pitamo puca li na pobjedu u ovoj emisiji.

- Parafrazirat ću trenera Dinama i reći: ‘Ni u jednoj emisiji nismo favoriti, ali pokušat ćemo biti konkurentni i tražiti svoju priliku‘ - odgovara Zagrepčanin kojem kritike za glumu teže padaju od kritika što ih dobiva za svoje pjevanje.

- S druge strane, kritike su sastavni dio posla, tako da se čovjek mora naučiti nositi s time, a pa mom iskustvu kritike često više govore o onome koji kritizira nego o onome koji je kritiziran, bile te kritike pozitivne ili negativne - ističe Domagoj koji je svojedobno rekao kako mu je u glumi velika želja da ga nastave iskorištavati kao i dosad. Pa, kako su ga sve iskorištavali?

- Freelancer sam od kad sam završio Akademiju 2015. godine. Sudjelovao sam u više od trideset predstava, otvorio s kolegama Kunstteatar, sinkroniziram puno zlikovaca u crtićima, snimao sam reklame te dosta serija i filmova sa stranim produkcijama koje kod nas rade. Radim na sve strane i nadam se da će tako biti i u budućnosti - priželjkuje glumac kojem je svaka njegova uloga izazov, jer mu svaka uloga daje prostor da napravi nešto novo i testira svoje granice.

image

Domagoj i Alen u ‘Zvijezde pjevaju‘

Dario Njavro za HRT

Tako je, kaže, bilo i s ulogom barunice Castelli u Krležinim ‘Glembajevima‘ u režiji i adaptaciji Branka Brezovca. Domagoj je povodom te uloge prije tri godine isticao kako mu nije nikakav problem uživjeti se u ulogu žene, te da se nimalo nije premišljao kada su mu u predstavi ponudili glavnu žensku ulogu koju su prije njega igrale Ena Begović, Severina Vučković... Po čemu danas pamti tu rolu?

- Ulogu barunice Castelli najviše pamtim po suradnji sa Zlatkom ‘Kićom‘ Burićem koji igra starog Glembaya, mog supruga. Puno sam naučio samo gledajući njega na probama i uživam igrati s njim kad god imam priliku - kaže Domagoj kojem dani posljednjih tjedana, otkako je startao show ‘Zvijezde pjevaju‘, naprosto nemaju dovoljan broj sati.

- Ove nedjelje, samo dan nakon televizijskog showa u Kunstteatru igra posljednja predstava koju sam napravio ‘Dobar, loš, mrtav 2‘, a ubrzo će baš na HRT-u izaći tri projekta u kojima sam sudjelovao, dvije serije (‘Šutnja‘ i ‘Mrkomir Prvi‘), te dokumentarni film o Ljudevitu Gaju u kojem sam utjelovio Gaja.. Nakon toga još jedna predstava u ‘Ludoj kući‘, a nadam se da će i ‘Das Univerzitas‘ uspjeti snimiti album - otkriva Domagoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:39