'MISLILA SAM DA ĆE BITI STRESNIJE'

HRVATSKOJ VODITELJICI PRIJELAZOM NA KOMERCIJALNU TELEVIZIJU KRENULO U ŽIVOTU 'Kupujem stan nakon trinaest godina karijere!'

Nakon što je prije šest mjeseci napustila Prisavlje i priključila se Informativnom programu RTL-a, priznaje da se nikada nije zapitala je li možda pogriješila. U tandemu s Tomislavom Jelinčićem vodi  RTL Danas
 Neja Markičević / CROPIX

Mislila sam da će biti mnogo stresnije, da ću se dulje prilagođavati, no kad sam prije godišnjeg hodala redakcijom RTL-a, shvatila sam da se osjećam kao da sam doma. S druge strane, tih prvih šest mjeseci uistinu mi je i proletjelo iako je stresa, naravno, bilo. Bilo je i treme, pogotovo na početku, a ima je i sada. Ali cijela ekipa je super i od velike pomoći, svi su tu što god treba, pa mi je automatski sve lakše i ljepše odraditi, kaže Jelena Pajić, voditeljica RTL-a Danas, koja u tandemu s Tomislavom Jelinčićem svaki drugi tjedan gledatelje vodi kroz najvažnije događaje dana.

Ekipi Informativnog programa te komercijalne televizije pridružila se 1. ožujka ove godine, nakon što je 13 godina radila na HRT-u. Bila je dobro poznato voditeljsko lice emisija “Dobro jutro, Hrvatska” i “Bingo showa”, a onda je ležerni program odlučila zamijeniti ozbiljnim informativnim.

- Ni u jednom se trenutku nisam zapitala jesam li pogriješila. Tako sam odlučila i stojim iza toga. Nisam osoba koja poslije razmišlja što bi bilo kad bi bilo, nego dajem sve od sebe za to novo. Ono što je bilo, to je stepenica koju sam prošla. Sve drugo nema smisla, baš kao kada ljudi žale zbog nekih starih prijateljstava ili ljubavi - uzvraća ova simpatična 33-godišnja Zagrepčanka.

Za svojeg kolegu Jelinčića kao iz topa kaže “Tomo je prva liga” jer, kako objašnjava, s njim se sve da dogovoriti, od posla do privatnog, uvijek joj kaže “idemo popiti kavu, ručati”, a upoznala mu je i cijelu obitelj, i to s najmlađom članicom, tromjesečnom Bugom, kada su je pozvali da s njima kod kuće gleda nastup “vatrenih” na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Ne čudi onda da se Pajić u novoj radnoj sredini brzo udomaćila iako je štošta novog trebala usvojiti, baš poput novih, prije svega društveno-političkih tema, kojima se sada najviše bavi.

Uči i sluša

- Učim iz tjedna u tjedan, slušam kolege i divim im se kako pamte sva ta imena, sjete se starih slučajeva. Prije sam više pratila i čitala o sportu, ali to sada baš i ne stignem. Politika je takva kakva je, ali crna kronika i tragedije me najviše izbace iz takta. Kao kada su djeca u Tajlandu ostala zarobljena u pećini... i sada se ježim kad se toga sjetim, užas. I tih par dana kada smo se opraštali od Olivera Dragojevića, bilo mi je to stvarno teško raditi.

Novinarka Maja Oštro na terenu sa suzama u očima, samo što joj ne krenu niz lice tako uživo, a ja mislim - ako ona počne, počet ću i ja. A onda vidim Tomislava kako i on briše suze. Ipak, odradili smo sve korektno, ali nikome nije bilo do razgovora, a i glas ti je drugačiji u takvim emisijama - priča Pajić. Naravno, bilo je i onih zabavnih trenutaka, iako je prošlo tek pola godine, u kojima se nije morala suzdržavati od suza, nego od smijeha. A neke od tih situacija bile su i prilično bizarne. Tako im je strku u studiju prije mjesec dana uspjela izazvati obična muha. U RTL-u Danas gostovao je ministar državne imovine Goran Marić, a muha je najprije sletjela na njega pa na Pajić, a onda nastavila veselo zujati po studiju na užas voditelja.

- Velika je to dekoncentracija jer treba biti ozbiljan, a valjali bismo se od smijeha - priča Pajić, sada s osmijehom. No, nekada je problem puno ozbiljniji, pa onda doslovce vrijedi ona stara “na muci se poznaju junaci”.

- Najdramatičnije je bilo kada je početkom lipnja Ivan Vrdoljak mijenjao Tomu, koji je četvrti put postao tata. Samo sat vremena prije RTL-a Danas program NC Power, u kojem sve imamo, u kojem nam se nalaze svi tekstovi, srušio se. Dakle, nemamo ni blesimetar, ništa od toga ne može se ispisati, pa da čitamo s papira, a vrijeme početka emisije se približava i dobar dio novinara već je otišao doma. Krenuli smo tako u panici izvlačiti ono što nam je stiglo na mail, novinari su se nabrzinu počeli vraćati na posao, a drugi, koji su stigli već doma, ponovno pisati najave. I tako smo na kraju radili emisiju s tekstovima napisanim u tisuću različitih fontova i uspjeli je odvoziti do kraja - govori Pajić.

Sami gledatelji prihvatili su je jako dobro, a komentari na njezinu pojavu u RTL-ovoj središnjoj informativnoj emisiji vrlo su pozitivni jer Pajić ostavlja ugodan dojam. Naravno, najveću podršku ima u obitelji, za koju bi kaže da čak voljela da je malo više kritična.

Zagreb, 280818.
Studio Hanza Media.
Portret TV voditeljice Jelene Pajic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Radni ritam

- Iskreno, preblagi su, iako odgledaju sve informativne emisije po redu i onda krenu u analizu. Moja baka Mira definitivno je moj najveći obožavatelj, a mama mi tu i tamo komentira odjeću u kojoj sam se pojavila - smije se Pajić.

Gledajući s aspekta nekoga tko nije ranoranilac, transfer na RTL donio joj je još jednu pozitivnu prednost. Nekada je zbog “Dobrog jutra” morala ustajati u pet, a kada je radila na Hrvatskom radiju, čak prije četiri sata ujutro. Sada joj je prvi kolegij u 9.30 pa Pajić mirno može odraditi svoj omiljeni ritual za početak dana - popiti kavu u miru.

- Na tom kolegiju urednici određuju tko što radi i onda je prvih nekoliko sati puno sporije, razgovaramo o temama, čitaju se svi mogući portali i onda se proces počne ubrzavati oko 13.30, kada se održi drugi kolegij, na kojem se sastanemo s kolegama iz RTL Direkta, razmijenimo tko će što imati, vidimo gdje smo mi s naručenim temama, što se promijenilo. Potom ide brzinski ručak, šminkanje, pripremanje, a jedno od nas dvoje, tko je već zadužen za Vijesti u 16.30 tog dana, preuzme snimanje najava dok se drugi više posveti RTL-u Danas.

Ponovno se sastanemo nakon Vijesti, finaliziramo sve što se još mora i najkasnije u studiju zauzmemo pozicije pet minuta prije emisije - objašnjava Pajić. Kaže da sada ima puno više vremena za sebe jer “šihte” su joj takve da jedan tjedan radi, a drugi je slobodna. Svašta si tada “natrpa” - ide na salsu, na izlete, druži se s prijateljima... Prije dva tjedan vratila se s godišnjeg, što se dobro vidi po još preplanulom tenu.

- Bila sam u Komiži, i to već treći put. Cijeli je Vis doista prelijep i mogla bih sljedećih 20 godina ići samo tamo koliko mi je lijep, ali mi je žao ne vidjeti i druge naše otoke poput Cresa, Lošinja, Mljeta... Planirala sam ići sama, ali imala sam na kraju društvo oba tjedna. U prvom dijelu tamo mi je bila prijateljica s dečkom, a u drugom brat, iako je inicijalno to trebalo biti moje solo ljetovanje. Jer kad se ne uspijem dogovoriti s prijateljicama zato što jedna radi, druga ima dečka, treća supruga i trudna je, a ja nemam tu vrstu privatnih obaveza, glupo mi je ostati u Zagrebu - objašnjava Pajić. A to nije bilo prvi put da je na odmor otišla sama. Osim domaćih destinacija Raba, Rovinja i Pašmana, sama se početkom prošle godine zaputila i u Tajland. Javila se u agenciju koja organizira upravo takva putovanja, koja su sve popularnija.

Put u Tajland

- Tajland sam, zapravo, sasvim slučajno izabrala jer je to bilo najdulje putovanje koje se nudilo.Trebao mi je odmor, potpuno sam pregorjela od posla i izabrala to putovanje koje je trajalo 21 dan i ni najmanje nisam požalila, bilo mi je fantastično - govori Pajić. No, sada ima drugu preokupaciju jer je, kaže, u potrazi za “svoja četiri zida”.

- Na HRT-u sam bila vanjski suradnik, pa se stvarno nisam usudila upuštati u kupnju stana. Bilo me je strah da netko tamo jednog dana ne odluči da im više nisam potrebna ili da me nemaju mogućnosti više plaćati, a bilo je takvih perioda još dok sam bila na radiju, kada sam vrlo malo radila. Ali stvari su sada u mom životu malo drukčije i napokon mogu razmišljati dugoročno. Grozno je, s jedne strane, dizati kredit na 20, 30 godina, ali druge opcije nema. Tražim, zapravo, terasu sa stanom, to mi je najvažnije. Hoću imati kutak za sjedenje jer nema mi dražeg nego ujutro uzeti šalicu kave, sjediti na zraku i gledati u daljinu - otkrila je za kraj Pajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 08:09