FRANKA NA EUROSONGU

“Hrvatsku će predstaviti pjesmom ‘Crazy’. Ljudima će se ili sviđati ili ne, ali sredine sigurno neće biti”

 

Franka Batelić ove će godine predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Dvadesetpetogodišnja pjevačica u Lisabonu će izvesti pjesmu “Crazy” za koju je sama napisala stihove, a glazbu je skladao Branimir Mihaljević.

Ni balada ni brza pjesma

- Teško mi je riječima opisati skladbu ‘Crazy’. Mogu samo reći da je drugačija od drugih i da se takva pjesma još nikad nije natjecala na Eurosongu. Nije ni balada, nije ni brza pjesma, nego nešto između, ali nadasve je specifična i modernog zvuka. Za produkciju pjesme je zaslužan i Denis Mevlja, s kojim sam radio nove pjesme za Luku Nižetića i Indiru Levak te Frankin hit ‘S tobom’, pa se, uvjetno rečeno, može reći da smo i skladbu ‘Crazy’ radili u tom pravcu - kaže skladatelj Branimir Mihaljević koji je Hrvatsku na Eurosongu već predstavljao 2010. godine kada su njegovu pjesmu ‘Lako je sve’ otpjevale djevojke iz skupine Feminnem.

Što je naučio iz tog iskustva?

- Sve i ništa. Mislim da nema neke velike tajne oko uspjeha na Eurosongu. Jasno, moraš imati dobru pjesmu, ali mi smo u dogovoru s Frankinim timom odlučili da na Eurosong nećemo slati tipičnu eurovizijsku pjesmu. ‘Crazy’ je drugačija skladba: ili ćeš je obožavati ili te neće dirnuti, ali sredine nema. To je, prema nekim eurovizijskim standardima, hrabra pjesma - smatra Mihaljević koji je, kako doznajemo s HRT-a, napisao četiri moguće eurovizijske pjesme, a Tomislav Štengl, voditelj HRT-ova tima za natjecanje za Pjesmu Eurovizije, odabrao je “Crazy” jer se s tom skladbom Franka najviše “srodila”.

Odgovornost

Franka se pjevanjem bavi od treće godine, a za svoj je rad višestruko nagrađivana. “Ružom u kamenu” 2008. godine osvojila je nagradu gledatelja na Hrvatskom radijskom festivalu (HRF), a ta je pjesma osvojila i članove Središnje udruge obožavatelja Eurovizije koja okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurovizije te je pobijedila u konkurenciji od 28 pjesama.

Godinu dana poslije na Dori je izvela “Pjesmu za kraj”, a hrvatski ljubitelji Eurovizije drugi su je put izabrali za predstavnicu na glazbenom natjecanju OGAE Song Contest. Na Doru je išla i s pjesmom “Na tvojim rukama”. Ove se godine nije morala natjecati, nego ju je HRT internom odlukom odabrao za našu eurovizijsku predstavnicu.

- Moj tim i ja svjesni smo odgovornosti koju ovo predstavljanje donosi, spremni smo na izazov i dat ćemo baš sve od sebe da nas u Portugalu u svibnju predstavimo na najbolji mogući način - rekla je Franka.

Ovogodišnje 63. natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se od 8. do 12. svibnja u lisabonskoj Altice Areni. Kroz trodnevni show program gledatelje će voditi Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. Sudjelovat će 43 države. Poluzavršna natjecanja održat će se 8. i 10. svibnja, a završna večer na rasporedu je 12. svibnja. Hrvatska nastupa u prvom polufinalu s Makedonijom, Bugarskom, Irskom, Švicarskom, Grčkom...

Pobjednici Sanrema spremni za odlazak na Eurosong

Pobjednici ovogodišnjeg, 68. po redu, festivala talijanske kancone Sanremo su Ermal Meta i Fabrizio Moro s pjesmom “Non mi avete fatto niente”. Taj će dvojac predstavljati Italiju na Eurosongu u Portugalu. Otvorenje festivala pratilo je 11,6 milijuna ljudi, a voditeljsku palicu s Claudijem Baglionijem dijelila je Michelle Hunziker, manekenka i bivša supruga Erosa Ramazzottija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:32