EUROSONG 2024.

Huljić otkrio što je Baby Lasagni pisao tijekom finala Eurosonga: ‘Žiri je imao priliku raditi dar mar‘

U HTV-ovoj emisiji ‘Otvoreno‘ se raspravljalo o kriterijima žirija na Eurosongu te je li glazba bila u sjeni politike

Baby Lasagna i Tonči Huljić

 Cropix/

Kojim se kriterijima žiriji na Eurosongu vode u ocjenjivanju, te je li glazba bila u sjeni politike? O tome su sinoć u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" govorili Tomislav Štengl, šef hrvatske delegacije na Eurosongu, Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar "Jutarnjeg lista", Aleksandar Kostadinov, bivši komentator prijenosa Eurosonga i bivši šef hrvatske delegacije na Eurosongu, te Tonči Huljić, glazbenik, skladatelj i producent, te aktualni suradnik Baby Lasagne.

Aleksandar Dragaš je priznao kako mu je bilo jako simpatično kada je Marko, Baby Lasagna, na dočeku na Trgu rekao da su oni "samo klinci".

- On je sam napisao pjesmu, snimio, odabrao frendove, svoju zaručnicu, koji su sve to radili s njim. Ostaje pitanje može li se, kod nas definitivno, to pretočiti u jednu potencijalno veliku karijeru, jer Marko je vrlo mlad i to mu je jako veliki adut. Nadam se, donekle na tragu "Maneskina", talijanskog pobjednika od prije par godina, da se može možda napraviti nešto slično diljem Europe - ocijenio je Dragaš.

Aleksandar Kostadinov osvrnuo se na žiri.

- Svaki žiri ima pravo ovisno o pravilima, a pravila za žiriranje na Eurosongu dopuštaju doslovce sve! Glasuju za koga isključivo oni žele i nema nikakvih ograda, niti procesa postupanja. Nije samo da su fanovi nesretni, imate uzbunu po društvenim mrežama, stalno se nešto piše, ali i ozbiljni, ja ih zovem seniori, koji su godinama radili iz tog kruga EBU-a Euroviziju, isto imaju direktne poruke EBU ne samo zbog žiriranja, nego i zbog mnogih drugih stvari koje profesionalci primjećuju.

Osobno mislim da netko tko je po televotingu peti, a to je ovogodišnji pobjednik, ne može imati pobjedu koju osigura žiri! Naprosto brojke, matematika ne daju to pravo - ocjenjuje Kostadinov.

Prema Slobodnoj Dalmaciji, Tonči Huljić rekao je kako se dogodilo ono čega se pribojavao.

- Kada je Marko skočio na 58 posto na kladionicama, nakon izvedbe u finalu, to je bila otežavajuća okolnost za žiri. Velika je blagodat organizatora festivala kada ima alibi pjesmu. Alibi pjesma ove godine je nesumnjivo bila Nemo. To znači - imate odličnog izvođača, dečko odlično pjeva, odlično je to izveo, pjesma je vrlo neobična, i sklepana je samo s jednom funkcijom - išla je na pobjedu. I vi tog trenutka imate priliku da radite dar-mar, sugerirajući diskretno žirijima što bi bilo pametno radi recentne situacije kakva je.

Činjenica je da se EBU nije baš najbolje snašao u situacijama koje su ih zadesile na ovom festivalu - problem Izrael-Hamas, Ukrajina-Rusija.

Osvrnuo se i na veliki broj 12-ica koje je dobio Nemo.

- Ne znam tko je u povijesti dobio toliki broj 12-ica, u ovom novom vremenu Eurosong natjecanja, otkad sudjeluje i publika i žiri. To je u najmanju ruku čudno, istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 23:56