DNEVNIK NOVE TV

Informativni program Nove TV na novoj adresi: Prvi smo ušli u tehnološki najmoderniji studio u regiji

Glavni aduti su supermoderni rotirajući stol i ogromni zakrivljeni videozidovi s rezolucijom dva puta 4K i kristalno čistom slikom

Nova zgrada i studio Dnevnika Nove TV

 Biljana Blivajs/Cropix

Najdelikatniji dio posla je obavljen - Informativni program Nove TV preseljen je na novu adresu u tehnološki najmoderniji studio u regiji. Ekipa se pozdravila s "Remkom", kako su odmilja zvali staru zgradu Mege u Remetinečkoj cesti koja im je 17 godina bila drugi dom i od nedjelje su na novoj adresi u zagrebačkom naselju Buzin. Istog dana, 2. listopada, njihov Dnevnik ne samo da je krenuo s nove adrese i novog studija nego i u novom terminu, od 19 sati.

Ta odluka koja je izazvala popriličnu buru u javnosti, jer sada sve središnje informativne emisije nacionalnih televizija startaju u isto vrijeme, pokazala se za njih kao jako dobar potez. Prema prvim rezultatima istraživanja gledanosti na koje se ta komercijalna televizija poziva, a to je UMTG čiji je pružatelj podataka AGB Nielsen, Dnevnik Nove TV bio je više nego dvostruko gledaniji od konkurencije. No to pomicanje termina bio je tek "mačji kašalj" naspram preseljenja koje su prošli, jer premjestiti cijelu informativu, taj najživlji i najaktivniji segment svake TV kuće s jedne lokacije na drugu izuzetno je složena operacija. Pritom je trebalo i sve aktere, od voditelja do snimatelja i realizatora, uvježbati u novom prostoru, dati im vremena da se priviknu na nove uvjete rada...

image

Novi studio Dnevnika Nove TV

Biljana Blivajs/Cropix

Tek će pokazati što se sve može

- Posljednja dva tjedna zbog proba bili smo tu praktički od jutra do mraka. Trebalo je isprobati kadrove, namjestiti rasvjetu, riješiti cijeli niz tehničkih detalja. Ima tu, naravno, još uvijek posla, moramo doraditi detalje, a u krajnjoj liniji nismo niti pokazali što se ovdje sve može. To planiramo u sljedećih godinu dana, tijekom kojih ćemo polako uvoditi novitete. Svakako moram istaknuti da su odjel naše tehnike i dečki iz režije odradili ogroman, nevjerojatan posao. Selidba je bila sa subote na nedjelju i oni su doslovce morali nakon zadnjeg Dnevnika ‘ubiti‘ cijeli sustav i do sutra ujutro ga osposobiti. Naravno, mjesecima prije su odradili sve pripremne poslove da bi tako nešto bilo izvedivo. Što se tiče news redakcije i mene osobno, mogu reći da smo ovaj zadnji tjedan bili nervozniji nego inače ili, bolje rečeno, bila je to kombinacija nervoze i uzbuđenosti. No nedjelja je bila odličan dan. Svi su došli na posao dobre volje, veseli, bez apsolutno ikakve sumnje da će sve biti u redu, nekako je sve teklo lagano. Mi inače imamo neki spontani običaj da kad je najstresniji dan, svi su smireni, a ako treba puknut‘, pukneš pet dana prije ili pet dana poslije. Baš je bila dobra i pozitivna energija, a poslije smo svi zajedno otišli na piće proslaviti preseljenje - govori nam još uvijek pod dojmom Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV, samo dan nakon početka emitiranja iz novog studija. Jedva su, objašnjava, dočekali preseljenje, jer koliko ih god za staru zgradu vezalo lijepih uspomena, bilo je i puno stvari zbog kojih im je trebao novi prostor.

image

Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa

Biljana Blivajs/Cropix

Sada su u multifunkcionalnom studiju koji se prostire na 600 četvornih metara i može se koristiti u svim smjerovima. Opremljen je s pet 4K studijskih kamera te LED rasvjetom najnovije generacije. Studio obogaćuje nekoliko zakrivljenih videozidova, višestruke 4K rezolucije, napravljenih LED tehnologijom visoke preciznosti u prikazu slike, zbog čega je slika na njima kristalno čista. Sredinom dominira voditeljski stol koji slijedi najnovije trendove u dizajnu, a posebnost mu je i u tome što se može okrenuti za 360 stupnjeva.

image

Ksenija Kardum

Biljana Blivajs/Cropix

Cijela produkcija na istoj adresi

Smješteni su na posljednjem, sedmom katu moderne crne poslovne zgrade na koju je naslonjen aneks s velikim studijskim prostorima. Ideja im je sve svoje produkcije, od dnevne serije do velikih zabavnih showova, poput "Supertalenta" i "Plesa sa zvijezdama", smjestiti na istu adresu, jer su dosad bili razbacani po cijelom gradu u iznajmljenim studijima. Velik je to projekt, pa će seoba drugih odjela i produkcije teći postupno, kako koji dio bude spreman za useljenje. No onaj najkompliciraniji su odradili, i to nakon dvije godine planiranja, koliko je prošlo otkako je pala i prva lopata u Buzinu.

- U realizaciju studija Informativnog programa bili su uključeni kolege iz različitih odjela, najuži tim sastavili su naš direktor tehnike Srećko Husnjak, koji inače vodi projekt cijele zgrade, direktorica marketinga Ivana Galić koja je zadužena za grafički dio, Mario Kralj, direktor produkcijskih servisa, te ja kao direktorica Informativnog programa i predsjednik Uprave Dražen Mavrić. Među nekoliko ponuda svjetski poznatih firmi izabrali smo onu koja nam se najviše sviđa, potom dorađivali s nekim svojim zahtjevima, svatko iz svog djelokruga sve do konačnog projekta - objašnjava Kardum.

image

Novi studio Dnevnika Nove TV

Biljana Blivajs/Cropix
image

Novi studio Dnevnika Nove TV

Biljana Blivajs/Cropix

Austrijska kvaliteta

Dizajn studija povjerili su tvrtki Veech&Veech i austrijskom arhitektu Stuartu Veechu, koji je projektirao neke od najboljih svjetskih televizijskih studija poput studija AlJazeere u Dohi i Londonu te RTL-ov u Kölnu, koji su pustili u pogon nekoliko tjedana prije ovog Nove TV.

- Njihovo idejno rješenje bilo je najbolje. Mi smo željeli neku 360 varijantu modularnog studija, tako da imamo i opciju s redakcijom u pozadini i bez, znači da postoje pomični elementi, a oni su vrhunski upravo u tome. Bio je to konkretno jedan od naših zahtjeva, mobilni stol koji nije ovdje da bismo se mi okretali na početku Dnevnika, već da iskoristivost studija bude što veća, jer tako nemate uvijek istu pozadinu. I u Remetincu smo radili iz istog studija i druge emisije, no ovo je sada posve druga priča jer imamo puno više prostora za grafičke prikaze. Uz to, ako samo laički pogledate novi videozid, slika je toliko čista, nema onih crta koje su se prije vidjele na ekranu - kaže Kardum. Sada u jednom prostoru, a da to izgleda raznoliko, mogu realizirati i "Provjereno", nogometne, izborne emisije, a mogli su tako bez prevelike komplikacije smjestiti i rubrike poput "Poziva" i "Razotkrivanja", kojima su sadržajno pojačali Dnevnik.

image

Novi studio Dnevnika Nove TV

Biljana Blivajs/Cropix
image

Nova zgrada i studio Dnevnika Nove TV

Biljana Blivajs/Cropix

Najskuplji dio priče

- Dobili smo 15 minuta više pa se unutar njih možemo poigravati s rubrikama i bit će toga još. Promijenit ćemo i način prezentacije, recimo zašto bi dva voditelja morala sjediti kao pričvršćena na mjestu? Prvi smo još u starom studiju krenuli s tim da se naši voditelji povremeno pojave ispred videozida i ideja nam je da oni više ne budu samo prezenteri. Sada će još više sudjelovati u svemu što se događa, u intervjuima, nekim realizacijama koje su prije radili reporteri - ističe Kardum, zadovoljno otkrivajući i da su zbog novog studija dobili gomilu pozitivnih komentara i od drugih kolega, zaključujući kako je "baš lijepo kada ti se javi netko iz struke i kaže da ovo izgleda mrak".

Direktor tehnike Srećko Husnjak pojašnjava nam kako funkcionira supermoderni rotirajući stol. U njemu su tri motora, od kojih je već jedan dovoljan da pokreće voditeljski stol, dok su druga dva rezervna. Najskuplji dio priče, skuplji čak i od stola i od 4K kamera, su LED ekrani o kojima Husnjak oduševljeno govori.

- Rezolucija LED ekrana je stvarno sjajna, svaki zakrivljeni ima dva puta 4K (za laike 4K je kvaliteta slike četiri puta bolja od HD-a op.a.). To su dimenzijama najveći ekrani kod nas, baš kao što im je i rezolucija sigurno najbolja u Hrvatskoj. Strop nam je na četiri metra visine, što je slično kao što smo imali i dosad. Namjera nam je bila da se on doživljava kao dio scenografije. Na njega je postavljeno 70-ak reflektora, svi su LED rasvjetne tehnologije. Sa svakim se pojedinačno može upravljati i kontrolirati, a mi imamo majstora rasvjete koji s njima zna raditi čuda - ističe Husnjak.

image

Direktor tehnike Srećko Husnjak

Biljana Blivajs/Cropix

Proširena stvarnost

Novi sudio osigurat će im još veće mogućnosti kada je riječ o proširenoj stvarnosti (Augmented reality). Riječ je, pojašnjava zorno Husnjak, o virtualnim objektima u stvarnom studiju. U samom studiju ih ne vidite, ali preko kamere da, a kako će im to sada više biti u fokusu, napravili su veliki prostor koji mogu iskoristiti za prividnu stvarnost.

- Definitivno smo sada odradili onaj najkompliciraniji dio preseljenja koji možemo podijeliti u nekoliko etapa. Prva etapa je bila seljenje samog emitiranja, to smo napravili prije tri, četiri tjedna. Potom smo proteklog vikenda preselili svu opremu da bismo mogli realizirati informativni program iz ovog prostora i to je bio najkompleksniji dio jer je vremenski rok bio kratak. Nije bilo varijante - ne može se, nema, jer su zaposlenici kada su došli ujutro na posao morali moći raditi kao da se ništa nije dogodilo. To je uključivalo seljenje 70-ak računala, što je najlakši dio, ali i seljenje servera, montaže, off kabina, master centra za prihvat i distribuciju svih videosignala koji je smješten na prvom katu. Režiju smo postavili još prije nekih mjesec dana da možemo imati probe i testiranja, jer ovaj studio je novost za nas - govori Husnjak. Sve je trebalo u konačnici biti gotovo za jednu noć, pa ima ljudi koji su radili i 24 sata bez prekida da bi to osigurali.

Impresionirani veličinom

- Bez sumnje naš studio je sigurno najmoderniji i najveći informativni studio u regiji i šire. Čak i arhitekti koje smo angažirali na izradi ovog projekta impresionirani su veličinom, našom voljom i željom da investiramo u izgradnju ovakvog projekta s ovakvim kapacitetom s ovoliko LED ekrana, opreme, s najmodernijim kamerama i najmodernijom rasvjetom. Nismo gledali kako proći što jeftinije, već kako napraviti ono što je opitmalno za nas i u smislu troška, ali i u smislu upotrebljivosti - zaključuje.

Informativci su smješteni tako u novi dom, a za Husnjakov odjel posao se nastavlja jer treba preseliti i druge u novu zgradu, pa je još prilično posla pred njima. Redakcija se polako navikava na nove prostore do kojih stižu u jednom od dva lifta u kojima svira relaksirajuća glazba. Još se raspremaju, otkrivaju gdje se što nalazi. Na jednom od stolova su i fotografije preminulih članova njihova tima, Tatjane Krajač i Mislava Bage, koji nisu dočekali treću adresu koju nakon Vukovarske i Remetinačke ima Nova TV.

Iskusni voditelji

U novom studiju Dnevnik su prvi "odvozili" Marija Miholjek i Saša Kopljar. U ponedjeljak je bio red na Rominu Knežić i Petra Perežu. Posebnu tremu nisu imali, imaju već uostalom puno utakmica u nogama i već su proživljavali i odrađivali scenske i studijske promjene. Osim toga, dovoljno su proba sada odradili da se osjećaju sigurno.

image

Romina Knežić i Petar Pereža

Biljana Blivajs/Cropix

- Najveći oslonac su nam naši kolege u režiji, realizatori i urednici. Praktički smo jedni drugima pomoć jer i njima je sve novo, pa se zajedno prilagođavamo, koristimo novu tehnologiju kako bi maksimalno do izražaja došla kreativnost - ističe Pereža. Njegova kolegica, uvijek nasmijana i dobro raspoložena Romina Knežić nadovezuje se na Perežine riječi da se tek treba naviknuti na sve novo, čak i kada se radi o običnim radnim stolovima i stolicama.

image

Romina Knežić i Petar Pereža

Biljana Blivajs/Cropix

- Ali ta novina je nama adrenalin za dalje. Lijepo i vrlo moćno izgleda ovaj studio i ugodno se osjećamo u njemu. No ono što je nama najbitnije jest to da se i gledatelji kada gledaju Dnevnik Nove TV osjećaju ugodno, jer oni su naš semafor jesmo li dobri ili smo loši. Mi smo tu zbog njih i nastojat ćemo se na bilo koji način prilagoditi njima i njihovim težnjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:31