LUKA PEROŠ

INOZEMNA KARIJERA HRVATSKOG GLUMCA Živi u Barceloni i radi s Alejandrom Amenabarom

 

Otkad se prije šest godina zbog ljubavi odselio u Barcelonu, naš glumac Luka Peroš niže poslovne uspjehe. Ovih dana u kinima je počeo igrati “Leptir”, remake kultnog filma iz 1973., u kojem Peroš ima zapaženu ulogu, zloglasnog Santinija, šefa zatvorskih čuvara. No, ono čemu je trenutno posvećen je snimanje Netflixove serije “Money Heist”, koje se, uglavnom, odvija u Madridu. Kako kaže, ulogom u “Leptiru”, koji je snimao prije dvije godine, jako je zadovoljan.

Proslavio 40. rođendan

- Mjesec i pol dana trajao je moj dio snimanja u Crnoj Gori i Beogradu. Ulogu Santinija dobio sam preko audicije na koju me pozvala Martina Subašić te casting direktor iz Beograda Nenad Pavlović i baš mi je dobro legla. Moje scene gotovo da uopće nisu rezali, pa me u filmu, naravno u onom zatvorskom dijelu, ima sasvim dovoljno. Budući da se radilo o stvarno velikoj i vrhunskoj produkciji, s obzirom na to da je budžet filma bio oko 30 milijuna dolara, snimanje je bilo izuzetno profesionalno. Ipak, radilo se u vrlo teškim uvjetima jer na setu je u prosjeku bilo oko 700, 800 ljudi. No, bilo je zabavno, a na snimanju sam proslavio i 40. rođendan. Svi glumci su veliki profesionalci, a sam Charlie Hunnam i Rami Malek su stvarno cool megazvijezde i na setu su bili iznimno disciplinirani i posvećeni - prisjeća se Luka.

A kad je u pitanju nova uloga u Netflixovoj seriji “Money Heist”, naš glumac malo je toga smio otkriti: - Na Netflixu su jako tajnoviti, pa i nama glumcima na kapaljku otkrivaju što uloga radi i što se s likom događa. Uglavnom snimamo u Madridu i sve što smijem reći je da sam jedan od novih članova bande. Koliko znam, serija bi se trebala početi emitirati pred ljeto - najavio je glumac, koji je u Netflixovoj produkciji već i ranije snimao.

Rad s oskarovcem

Kako i sam kaže, posljednjih godina zaredale su mu se uloge zločestih likova, a nakon silnih negativaca priželjkuje i neku sasvim drugačiju, a ništa ne bi imao protiv ni uloge u kakvoj komediji.

- Jednostavno mi redatelji daju uloge bad guya, pa sad stvarno priželjkujem napokon i jednu ulogu pozitivca. S druge strane, nakon dugogodišnjeg rada u Zagrebačkom kazalištu lutaka brz sam i iskusan u komediji. Valjda će mi jedna takva uloga i uslijediti - nada se Peroš. Preseljenje u Španjolsku pokazalo se Luki i kao odličan poslovan potez, te se može pohvaliti brojnim angažmanima i suradnjama s nekima od najvećih redatelja današnjice.

- Otkako zadnjih šest godina živim u Barceloni, više sam snimao nego sveukupno u 16, 17 godina u Hrvatskoj. Definitivno bih tako izdvojio ulogu u filmu ‘Fotograf iz Mauthausena’, kao i film Julia Medema ‘Drvo krvi’, a prošlo sam ljeto radio i s Oscarom ovjenčanim redateljem Alejandrom Amenabarom na njegovom novom filmu ‘Mientras dure la guerra’ koji bi trebao stići u kina na jesen. To je također bila velika produkcija i većinom se snimalo u Madridu - ispričao je Peroš. Jedan je od rijetkih glumaca koji se može pohvaliti kako govori čak šest jezika, a dosad je, otkriva, snimao na njih osam.

Neprežaljena ljubav

- U posljednje vrijeme često snimam na njemačkom, bilo je tu i uloga nacista, ali i drugih likova. Jezici mi definitivno nisu problem, pa ni snimati na onima koje ne govorim - kaže Peroš. Gluma je bila Lukin izbor još od ranog djetinjstva, a svoj je zanat izbrusio na prestižnom Emerson Collegeu u Bostonu, gdje je završio akademski smjer glume, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

- U glumu sam se zaljubio već na školskim priredbama. Oduvijek sam bio fanatik za glazbu, Muppete, crtiće i crno-bijele komedije, posebno one s Chaplinom, Busterom Keatonom i braćom Marx. Taj svijet mi je oduvijek bio puno draži od, recimo, kampiranja ili planinarenja. Gluma je tako bila logičan izbor i drago mi je da sam je studirao u Bostonu - objašnjava Peroš.

Nakon diplome na Emerson Collegeu, Luka se 2002. godine vratio u Hrvatsku i nekoliko godina bio član riječkog HNK. Nakon toga godinama je bio dio ansambla Zagrebačkog kazališta lutaka.

- Kroz sve moje kazališne dane bilo mi je jako zabavno igrati predstavu Filipa Šovagovića ‘Jazz’, a kad je kazalište lutaka u pitanju, bilo je toliko različitih uloga da mi ih je stvarno teško i popamtiti. No, sada nižem svakojake uloge i uživam u tome - kaže glumac.

Svaki slobodni trenutak Luka najradije provodi sa svojom obitelji, suprugom Paulom, kćeri Avom i sinom Davidom. No, za sebe kaže da ima troje djece.

Naime, 14-godišnju Avu glumac je dobio tijekom dugogodišnje veze s pokojnom i nikad prežaljenom dizajnericom Ivanom Popović. Iako su odavno prekinuli ljubavnu vezu, Ivana i Luka ostali su jako dobri prijatelji do njezinog posljednjeg trenutka, a njezinu kćer Lunu koja studira u Zagrebu, a koju je Ivana dobila u prijašnjoj vezi s Markom Bizovičarom, Peroš je uvijek, pa tako i danas smatrao također svojom. Nakon majčine smrti, Ava se preselila ocu u Barcelonu, gdje je Luka započeo život nakon vjenčanja sa suprugom Paulom, porijeklom iz Brazila, s kojom ima 6-godišnjeg sina Davida.

- O svom privatnom životu mogu samo reći da je super i boljeg ne bi mogao ni zamisliti, ali kako mu i samo ime kaže, on je privatan i takav želim da i ostane - naglasio je Peroš. U supruginom rodnom Brazilu još nije bio, ali planira otputovati ove godine.

- Stalno sam na putu, ali još uvijek me čeka posjet Brazilu. Stvarno ne stignem. Ali, ne žalim se. Volim tu vrstu presinga, sav taj cirkus na setu, suživot, energiju i posvećenost svih ljudi na nekom projektu. Volim dobivati poslove kroz audicije i u svakom novom filmu ili seriji pomicati vlastite granice - ispričao je glumac.

Malo vremena za odmor

Nakon snimanja za Netflix, Luku u Španjolskoj očekuje snimanje drugog dijela dječjeg avanturističkog filma “Los Rodriguez y el mas alla”, čiji scenarij potpisuje slavni Paco Arango.

- Poseban mi je gušt u tom filmu što mi šefa glumi poznati španjolski glumac Santiago Segura, koji je sve oduševio ulogom urnebesnog Torrentea, razvratnog policajca sklonog svim porocima. Sjajno je bilo kada bi u sceni morao vikati na mene i tresti me kao lutku, a dvaput je manji od mene - otkriva Peroš.

Vremena za odmor teško može naći, no s kćeri Avom u ožujku planira dolazak u Zagreb na veliku izložbu posvećenu Ivani Popović koja će biti u Muzeju suvremene umjetnosti.

- Ava i ja se jako veselimo dolasku u Zagreb. Ove godine je samo ona išla u Hrvatsku za praznike jer sam ja radio. I sad nakon ovog prosinca, koji je ispunjen brojnim rođendanima i događanjima, jedva čekam povratak na set i zasuči rukave i raditi. Nisam nikad znao dobro provoditi slobodno vrijeme pa mi se sviđaju sve ove nove obaveze i izazovi - zaključio je Peroš.

Fotografije: Mark Shardan i privatni album

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:30