PJEVAČICA ZA JUTARNJI

ISPOVIJEST IVANE BANFIĆ Otkrila nam je kako je umalo odbila snimiti pjesmu koja se prometnula u njezin najveći hit: 'Na prvu mi baš i nije zazvonila'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Pjesma “300 na sat” moja je prva suradnja s Marijem Rucnerom. Upoznali smo se na festivalu u Neumu, gdje se rodila ideja o suradnji. Nismo mnogo komplicirali: Mario mi je poslao pjesmu, svidjela mi se na prvu i rekla sam, može, radimo je - priča Ivana Banfić o pjesmi “300 na sat”, svom novom hitu, zbog kojeg je u dobi od četrdeset i osam godina prvi put sjela na motor, zagrlila Rucnera i pojurila brzinom od “300 na sat”.

Prepustila se trenutku

- Da, napravili smo to za potrebe videospota na varaždinskom aerodromu. Mario je strastveni motorist, odmah je rekao da ovako energična pjesma zahtijeva i energičan spot, pa me lako i brzo nagovorio da sjednem na motor iza njega. Iskreno, ne znam jesmo li jurili baš 300 na sat, jer nisam imala vremena razmišljati o tome. Nisam razmišljala ni je li opasno to što radimo. Sva sam se prepustila trenutku i to je sve što sam imala u tom momentu dok smo jurili na motoru. Inače i nisam ljubiteljica brzina, ali kako sam od onih koji se ravnaju u skladu s poslovicom nikad ne reci nikad, tko zna, možda i postanem... - smije se pjevačica koja je početkom ove godine proslavila dvadeset i petu godišnjicu svoje glazbene karijere.

Ivana je još kao djevojčica znala da će se baviti glazbom, a ljubav prema muzici naslijedila je od oca Ivana, basista nekad popularnih Bijelih strijela. Vrlo rano započela je s klasičnom glazbenom naobrazbom. Završila je Srednju glazbenu školu, smjer klavir i ubrzo, s tatom i bratom Nevenom, osnovala svoj prvi bend. Do toga je došlo kada je njezinom tati Ivanu njegov bend neposredno prije ljetne gaže otkazao dogovoreni nastup:

- Kako su moji klinci vježbali u garaži, spustio sam se i pitao žele li svirati na moru svaki dan. Jako su se razveselili i tako je sve počelo - ispričao je jednom tata pjevačice koja je postala popularnija od njega. No, Ivanina karijera išla je stepenicu po stepenicu. Od samih početaka, kada je sa Severinom vodila tada vrlo popularnu glazbenu emisiju Top-Cop, snimanja njenog prvog albuma “Vozi me polako” na kojem su radili i vrlo mladi Dino Dvornik, Gibonni, Nina Badrić, ET... preko vladarice dance scene, hita “Godinama” s Dinom Merlinom... Što je Ivani u karijeri bilo najdraže, a što najteže?

Zagreb, 180817.
Koranska 2.
Ivana Banfic, glazbenica i psihoterapeutkinja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

Ružno ne pamti

- Najdraže mi je bilo stati na scenu i vidjeti svoju publiku kako je sretna i kako uživaju skupa sa mnom. A ružnih se stvari i događaja ne sjećam. Ružno jednostavno ne trebam, što će mi to. Loša energija ne čini nikome ništa dobro - smatra Ivana koja kao najveću razliku između glazbene scene danas i one od prije četvrt stoljeća ističe pomak u produkciji i tehnologiji.

- Danas se pjesma može snimiti na androidu ili smartphoneu. Možeš biti u krevetu, na plaži, gdje god želiš. Dođe ti inspiracija i napraviš pjesmu. Imaš i kameru, pa odmah snimiš i spot, pa ga staviš na internet, na društvene mreže i u par minuta vidiš ‘lajkove’ i puls publike. To je najveća promjena. Stilski se, s druge strane, baš ništa nije pomaknulo na novo - kaže Ivana koju je javnost prvi put upoznala krajem osamdesetih godina dok je sa Severinom vodila glazbenu emisiju. Po čemu pamti to razdoblje?

Suradnja s Dinom

- Bile smo lijepe i mlade. Sanjale smo o karijerama, slavi, pjesmama... Ne sjećam se nekog sočnog detalja, ako ga je i bilo, zaboravila sam na njega, jer je dosta vremena od tada prošlo - kaže Ivana koja je prvi samostalni nastup ostvarila 1990. godine s pjesmom “Dođi” autora Dina Dvornika.

- Dina pamtim po energiji, dječjoj zaigranosti i nevjerojatnom talentu za glazbu. Bio je glazbeni genij i dobra duša - sjetno govori pjevačica koja velika zvijezda postaje sredinom 90-ih zahvaljujući pjesmama “Da mu nisam dala”, “Šumica”, “Cigareta”... Pjevajući takve pjesme stvorila je imidž jake žene koja se ne boji progovoriti o tabu stvarima. Je li to bilo lako?

- Tada je seks bio tabu tema na javnoj televiziji i radiju. Meni nije bilo jasno zašto bi bilo sramotno pjevati i o seksu, išlo mi je na živce to što svi nešto glume, pa sam odlučila pjevati i o nekim prirodnim pojavama i potrebama poput seksa. Jesam li si zbog toga stvorila imidž jake žene? Ne znam. Ja sam kao osoba jaka, samo ponekad zaboravim na to. Ali, nemam potrebe isticati to da sam jaka. Ja samo živim sebe najbolje što znam - kaže Ivana, koja je bila i među prvim ženama koje su se podvrgnule estetskoj operaciji grudi i javno progovorile o tome. Zašto?

‘Šumica’ na Zrću

- A zašto ne? Ionako bi se sve doznalo, a ja nisam imala što kriti - govori pjevačica koja, međutim, danas ipak ne želi reći ima li u grudima još uvijek silikone ili ih je izvadila.

- Privatna stvar, sorry - govori glazbenica koja je od samog početka karijere veliku pažnju posvećivala i videospotovima koji su pratili njene pjesme. Zbog atipičnih spotova, ne jednom imala je i razgovore s policijom.

- Smiješno je bilo kada smo vozili prema Pagu na Zrće snimati “Šumicu 2”. U spotu sam umjesto kostima imala bršljan omotan oko struka. Sve je bilo dobro dok nas na putu nije zaustavila policija, a policajac nije mogao vjerovati kada je u prijenosnom frižideru ugledao gomilu bršljana. Pitao me što mi je to, a ja sam mu rekla kako je to moj kostim za videospot. Čovjek je mislio da ga zafrkavam, potrajalo je dok je shvatio da govorim istinu - uz smijeh se prisjeća Ivana kojoj je malo falilo da odbije snimiti svoj možda i najveći hit. Naravno, radi se o pjesmi “Godinama”, duetu s Dinom Merlinom. Merlin i Ivana upoznali su se 2000. godine, a njemu se jako dopao njen vokal, pa ju je pozvao da snime duet.

- A meni, zamislite, ta pjesma na prvu baš i nije “zazvonila”. Tek kad sam je snimala i otpjevala, osjetila sam njezinu veličinu, snagu i energiju - priznaje Ivana, koja nije maštala o inozemnoj karijeri.

- To mi nije bilo napeto. Valjda mi inozemstvo nije bilo zapisano u zvijezdama - kaže majka osmogodišnjeg Jana, koja, za razliku od brojnih roditelja, sa svojim sinom ne “polazi” još jednom školu.

Zagreb, 180817.
Koranska 2.
Ivana Banfic, glazbenica i psihoterapeutkinja.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX

- Puštam Jana da si sam organizira svoje vrijeme za pisanje zadaće. I tako je od prvog dana. Ne planiram umjesto njega pisati zadaću. Koja bi to poruka bila djetetu? Kako ćeš išta naučiti ako nemaš iskustvo da nešto možeš sam? Ako netko uči s tobom, onda na kraju nemaš ni sreću ni zadovoljstvo što si obavio svoj zadatak - govori Ivana, kojoj se Janovo školsko gradivo ne čini preteškim.

- Vremena su se promijenila, a u školu sada ide nova generacija djece koja je sposobnija od nas kada smo bili njihove dobi. Brzo pamte, inteligentni su i neizmjerno talentirani. Na nama je tek da ih potičemo i pratimo - kaže pjevačica koja je svestrana i u svoje slobodno vrijeme.

Meditira i pjeva

- Volim ležati, meditirati, pjevati, peći kolače. Kako održavam liniju? Ne vježbam uopće. Dosta sam ja u životu vježbala i to gotovo svakodnevno, pa mi je muskulatura ostala čvrsta - govori vlasnica titule tjelesno orijentiranog terapeuta. Što to točno znači?

- To je osoba koja se bavi psihološkim i tjelesnim radom na emocijama. S obzirom na to da tijelo pamti sve događaje, traume i strahove kroz djetinjstvo i odrastanje, kroz ovakve terapije upoznajemo svoje nezrele dijelove, ali upoznajemo i sami sebe i prihvaćamo i volimo sebe takve kakvi jesmo. Zanima me to područje- kaže Ivana Banfić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 16:40