'NEMA NATRAG'

ISPOVIJEST JOŠKA LOKASA: KAKO SAM SE UVALIO U FOTELJU 'POTJERE' 'Pitao sam se tko je lud da zamijeni Tarika, a onda taj luđak budem ja'

 
 Marko Todorov / CROPIX

I dok će sutra Tarik Filipović nakon deset godina stanke ponovno zasjesti u voditeljski stolac kviza “Tko želi biti milijunaš?”, obožavatelji kviza “Potjera” u ponedjeljak su premijerno u ulozi voditelja gledali Joška Lokasa.

Sve izgleda opušteno, reakcije publike na Joškovo vođenje su izvrsne, a kakvu je dramu proživljavao sredinom lipnja Lokas je u prilično duhovitom tonu podrobno opisao za Jutarnji:

“Odlični su mi počeci rečenice s onom popularnom frazom ‘znaš ono kad…’, e pa znaš ono kad pomisliš ‘super’ i istovremeno ‘što je meni ovo trebalo’. E, to je osjećaj. A kako je sve počelo, e pa to u minutama koje slijede... Dakle, kad su se na HRT-u događali pregovori oko Tarika i ‘Potjere’, odnosno Tarika i ‘Milijunaša’, ni on ni ja nismo ništa znali. Tarik je snimao ‘Potjeru’, a ja seriju. Nešto smo doduše znali, ali nitko nam ništa službeno nije javljao. Konkretno, kad sam snimio posljednju ‘Šifru’, pretpostavljali smo da su pregovori o ‘Milijunašu’ negdje pri kraju i da je normalno da će Tarik uskočiti u stolac koji ga je i lansirao u svijet kvizova. Nešto smo sitno on i ja razgovarali i nije nam tada ništa bilo u glavi vezano uz ‘Potjeru’. Komentirali smo kako je super da se Milijunaš vraća i ja sam nekako baš navijao da Tarika opet vidim i u večernjem terminu. Tako smo se nekako i rastali. U to vrijeme ja sam već s producentima Domagojem Jovićem i Vedranom Kasapom bio debelo u pripremama serije ‘Nestali’ i sva moja pažnja bila je usmjerena na seriju. Čitačke probe i sve pripremne radnje za seriju bile su u samom finišu i preselili smo se na Velebit, konkretno kod našeg domaćina Jure u Starigrad. Tu smo osnovali bazu i krenuli s dočekivanjem mnogobrojne ekipe koja će nam se pridružiti i s kojom ćemo krenuti u snimanje. Uz ovako idiličan opis možemo slobodno pustiti neku spa ili wellness glazbu.

Presuda

U međuvremenu očito se u Zagrebu odvijala potpuno drugačija dramaturgija. E, sad može malo klasike, hajdemo na ‘zicer’ - Carl Orff, ‘O fortuna’, ‘Carmina Burana’. Izgleda da se za to vrijeme na HRT-u događaju pregovori o sudbini vođenja ‘Potjere’. Nitko još ništa ne zna. Najednom izlazi članak u kojem se licitira s par imena tko bi to mogao naslijediti Tarika. Sjećam se da sam čitajući članak pomislio da je tko god uzme ‘Potjeru’ umjesto Tarika lud i potpisuje sebi smrtnu presudu. Prođem bezbrižno članak i nastavim se baviti serijom jer nas vremenske prilike uopće nisu mazile. Tada smo se borili s back up lokacijama jer je kiša odlučila padati kako njoj odgovara (a kako drugačije), i to u nepravilnim razmacima. Ekipa luda, a Domagoj i ja na rubu živčanog sloma. Točno u to vrijeme Tarik je već trebao polako pristići na snimanje serije u kojoj igra jednu vrlo zanimljivu ulogu i nekako sam se u tom cijelom kaosu radovao da će doći k nama jer sam pretpostavljao da bi mu dobro došlo da se makne od svega. E, pa nije baš sve išlo tako glatko i kako sam si ja zamislio svijet. Kreće ludilo. Tarik i ja se čujemo i progovaramo o mogućem mom vođenju ‘Potjere’. Meni nije jasno zašto ne vodi oba formata. On kaže da ne želi i da je ovako najbolje. Gledam ga. Počinjem mu vjerovati. STOP. Jeste li primijetili kako mi niti jednom nije kroz glavu prošla rečenica: ‘Tko god uzme ‘Potjeru’ umjesto Tarika lud je’? E, pa nije. Zašto, nemam pojma. Sjećam se samo da sam ga slušao i kimao glavom. Da mi je tada dao da potpišem bilo što, potpisao bih. Uglavnom, završili smo razgovor i ja sam nastavio snimati seriju. U jednom trenutku sam se otrijeznio i nazvao ga natrag. Zauzet. Baš sad??? OK, čut ćemo se i raspraviti to još jednom. I ode ja u život serije. Potpuno zaboravim sve. Sve do jednog dana kad na mobitelu vidim nekoliko propuštenih poziva i to sve mahom brojevi ljudi s televizije. Konkretno urednik Mario Sedmak. Sada bismo mogli pustiti Wagnerovu ‘Valkiru’… Javljam se na poziv.

Mario kaže spakiraj se i dolazi u Zagreb, moramo razgovarati. Sjedam u auto, ionako je kišilo i bio sam sav blatan, i kažem sam sebi: ‘Da bar malo zakoračim na beton’. Vozim se prema Zagrebu. Jurim. Hitno je. Stižem u Zagreb. Mario me pita što mislim o formatu i o mojoj mogućoj ulozi. Odgovaram o formatu sve najbolje o mom angažmanu ne baš tako dobro jer… čovjek je vodio preko 800 emisija ‘Potjere’. On me pušta da prespavam. Kaže nisi sam u konkurenciji i rastajemo se. Odlazim natrag na set. Iz glave izbacujem sve jer ništa nije službeno. Opet poziv g. Sedmaka i producenta Krajine. Pakiraj se. Vraćaj se u Zagreb. Upadam kod producenta. On ljubazan. Skuha me za sekundu i otprati iz ureda. Kad sam se okrenuo i vidio zatvorena vrata, već je bio na drugom sastanku. Pokušavam se sjetiti jesam li se uopće opirao. Već sam u uredu kod Sedmaka. On dogovara sve detalje. Javit će mi termine. Zove me Igor Grković kako bi bilo dobro da sjednemo prije snimanja. Kojeg snimanja? Kad? Ništa ne znam. Fuck! Može sad Vivaldijev ‘Storm’.

Na kavi s Tarikom

Sjedam u auto. Pokušavam se sjetiti kad sam posljednji puta gledao ‘Potjeru’ jer sam na Velebitu od veljače. Pogledam se u ogledalo i kažem sam sebi da sam kreten. I to kreten koji je već sve dogovorio. Nema natrag. Tarik me zove. Moramo se vidjeti radi probe. Uloge ili vođenja? Vođenja viče on. E, sad može jedno kazališno zatamnjenje.

Tišina. U Zagrebu sam. Budi me Jelena. Imam osjećaj da se opraštamo. Sprema me na dalek put. Možda Händelov ‘Sarabande’. Imam dogovor s Tarikom da se vidimo prije probe. Ulazimo u studio. Tarik je gazda. Vidi se. Sve zna što i kako. S nama su svi i koji trebaju biti tu i koji ne trebaju. Neki se u kutu krste, prekrivaju djeci oči. Proba je gotova, netko vikne. Pomislim da je to samo u mojoj glavi. Pogledam Tarika i Moranu. Morana neuvjerljivo kaže: ‘Bit će sve u redu’. Tarik i ja ostajemo sami. Dolazi Igor. Smijemo se. Opraštam se od njih jer sutra je strijeljanje. Bavim se posljednjom željom. Možda Hans Zimmer & Lisa Gerrard, ‘Now we are free’. Tišina.

Nalazim se s Tarikom, a nije ‘Beskrajan dan’. Njemu je mali slomio ruku. Nalazimo se kod Klaićeve. Mali nas gleda i smije se. Vidi da je nekome gore nego njemu. Tarik mi želi sreću. Zovi ako što trebaš. Nismo se ni rastali, a već ga zovem i postavljam ista pitanja o kojima smo razgovarali. Strpljivo odgovara. Kako njegov glas lagano ide u fade out, tako je sve glasniji od Remsa koji stoji ispred mene i pita me znam li što treba. Pogledam ga. Potvrdno kimnem glavom. ‘OK’, odgovara. Okrene se ekipi i glasno vikne: ‘Krećemo sa snimanjem’. Pali se lampica iznad kamere. Mrak. Sve ostalo odigralo se prekjučer na HRT-u. Emitirana je prva ‘Potjera’. Vangelis, ‘Conquest Of Paradise’.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:47