PRVI HRVATSKI ROM-COM

ISPOVIJEST NAJTRAŽENIJEG HRVATSKOG GLUMAČKOG PARA Ksenija Marinković i Goran Navojec: U poslu smo jedna duša

U prvoj hrvatskoj božićnoj romantičnoj komediji udarni par su usamljena i dobra Verica i pokvareni maler Ljubo, u tumačenju Ksenije Marinković i Gorana Navojca koji kažu da im je zajednički posao čisti praznik, svečanost i užitak.
 Neja Markičević / CROPIX

Filmom Snježane Tribuson “Sve najbolje” hrvatska je kinematografija konačno dobila svoju pravu božićnu romantičnu komediju. Čisti optimizam, mirisi kolača, opera “Don Giovanni” i blagdanska ljubavna priča smještena u adventski Zagreb. Onako kako bi to učinila holivudska industrija, kako je to najbolje radila u vrijeme kada je Hugh Grant bio desetak godina mlađi nego danas.

Kseniji Marinković i Goranu Navojcu, jednima od najtraženijih glumaca kinematografije, pripala je čast da igraju prvi par filma “Sve najbolje”, u kojem je Ksenija Marinković glavno žensko koje pratimo do konačnog happy enda s drugim muškarcem koji uzgaja veliki poriluk. Bogdan Diklić bio bi Mr. Darcy ili Gospodin Pravi u filmskoj viziji Snježane Tribuson.

Goran Navojec i Ksenija Marinković bili su Miško i Milica u Nolinu “Ruskom mesu”, Dudo Kosmički i Melita Bajs u “Odmori se, zaslužio si” (režija: Snježana Tribuson), zetov brat i bratova punica u “Život je truba” (režija: Antonio Nuić), a još bi se listi zajedničkih projekata mogli pribrojiti neki filmovi i serije.

Oboje duhoviti

Od posljednje filmske suradnje kod Snježane Tribuson kasnih devedesetih u također romantičnoj komediji, ali ne božićnoj, u “Tri muškarca Melite Žganjer” filmski se odnos Ksenije Marinković i Gorana Navojca, međutim, stubokom promijenio. Tada je Goran Navojec bio zbunjeni mucavac Janko kojeg faćka Maca, a sada je pokvareni zavodnik, maler Ljubo na čije štoseve Verica - sirota, usamljena i dobra k’o kruh - nasjedne. Kako danas surađuju najtraženija lica hrvatske kinematografije?

- Svaki rad s Goranom Navojcem je čisti užitak. Kao kolege dobro se razumijemo i vrlo brzo dogovorimo o svemu. A budući da slično razmišljamo o mnogim stvarima, nismo nikada imali nikakav problem u komunikaciji. Na svakom snimanju učinimo sve da bismo se dobro zabavili. Najčešće ne pijemo pivo poslije posla jer svatko odlazi na neki drugi posao - priča simpatična Ksenija Marinković, glumica “million dollar” osmijeha i u filmu Snježane Tribuson duhovita kao i Navojec.

- Drago mi je da smo oboje duhoviti. To je za naš posao dobro. A žao mi je što smo najtraženiji glumci domaće kinematografije jer to znači da nas možda mnogi redatelji domaće kinematografije traže, a ne mogu nas pronaći. A to za naš posao nije dobro - reći će Goran Navojec. Zajedno su nam u adventskom vremenu pozirali pokraj klizališta i božićnog sajma kod Umjetničkog paviljona.

Kao na praznicima

U filmu “Sve najbolje” općenito je NBA podjela glumaca. Sami asevi: Ksenija Paić, Bogdan Diklić, Ivo Gregurević, Goran Bogdan, Ozren Grabarić, Krešo Mikić, Lucija Šerbedžija... Osim toga, tu je glumački debi opernih pjevačica Renate Pokupić i Ivane Lazar.

- Čista svečanost! Nismo se osjećali kao na snimanju, nego kao na praznicima. Zapravo je cijelo to snimanje bilo kao nekakvo obiteljsko okupljanje - kaže Ksenija Marinković.

Navojec će ozbiljno primijetiti da je sastavljanje NBA postave uvijek rezultat dubokog promišljanja stručnih osoba, kakva Snježana Tribuson jamačno jest.

- A što se aseva tiče, njih ima samo četiri, a to su karo, pik, herc i tref. Znalo se potrefiti i poneko druženje na koje mene nisu zvali. Ja sam neki peti kec. A Ksenija šesti, premda je ona jedan veliki herc - iskreno će o kolegici Navojec stariji. Mlađeg u ovom filmu (ne)srećom nema.

Lik Verice koju tumači Ksenija Marinković vrlo je vičan spremanju božićnih kolača i keksića, koje čuva u metalnim kutijicama.

Poželjela zdravlje

- Ja ni izdaleka nisam kao Verica vična u spremanju slastica. Imam tri kolača koja znam i spremam ih cijeli život: razne štrudle, tiramisu i torte od beze oblatni - priznaje Ksenija Marinković kojoj su idealni božićni blagdani puni mira, tišine i obitelji.

- Božićna ljubavna priča nije mi se dosad nikad dogodila, što ne znači da neće - kaže glumica koja i u novoj godini najviše i sebi i drugima želi zdravlje. Ovi su joj blagdani posebno užurbani i zbog rada na predstavi Mate Matišića “Ljudi od voska” u režiji Janusza Kice u njezinu matičnom kazalištu, zagrebačkom HNK. Igra kod Kice i Matišića obožavateljicu glavnog lika Viktora (tumači ga Goran Grgić) koja nakon 35 godina dolazi k njemu s neobičnom molbom.

A kako se Navojec ovih danas osjeća kao junak hrvatskog božićnog filma, kao hrvatski Hugh Grant, poznat po ulogama loših muškaraca iz romantičnih komedija?

- Kao hrvatski Hugh Grant, poznat po ulogama loših muškaraca iz romantičnih komedija, osjećam se loše, romantično i komično - kaže.

Kako, pak, osobno stoji s malerskim poslovima koje profesionalno u filmu obavlja maler Ljubo, bi li Goran Navojec mogao kome dati ruku i u farbanju stana?

‘Po lojtrici gor’ i dol’

- Ja osobno, što se malerskih poslova tiče, stojim uglavnom na ‘lojtrama’ jer kao i u svim drugim poslovima, pokušavam dosegnuti najviše visine. I tada očekujem da se ruka da meni - duhovito će glumac koji kaže da u novoj godini želi “još više ljestve (lojtre) i puno puno predivnih boja”.

- Idealan Božić za mene je kad u svježe obojenim prostorima svoje duše i duša svojih bližnjih stavljam zvijezdu na vrh božićnog drvca, stojeći visoko na lojtri. Pa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol - spušta se glumac na kraj intervjua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:54