‘GENIJALNA PRIJATELJICA‘

Iva Mihalić: ‘Jadranka Đokić i ja vučice smo i saveznice u novoj predstavi‘

Glumica govori o svojem odnosu prema hit-autoru po čijoj je prozi kazalište dva mjeseca pripremalo predstavu u režiji Marine Vujčić


Iva Mihalić

 Vedran Peteh/Cropix

Scenska adaptacija popularnog romana “Genijalna prijateljica” Elene Ferrante, razvikane talijanske autorice ili možda autora koji uporno ne otkriva svoj identitet publici i javnosti, na repertoaru je zagrebačkog HNK od 30. prosinca, koji je termin obično rezerviran za udarnu premijeru kazališne sezone nacionalne kuće.

Prozno djelo u adaptaciji Nine Pavlović i Filipa Jurjevića na scenu donosi mlada redateljica Marina Pejnović, s velikim glumačkim ansamblom. U predstavi, koja će uz pomoć ansambla, na pozornicu prenijeti priču 20. stoljeća o postratnom odrastanju u siromašnoj i za ženski spol surovoj četvrti napuljskog predgrađa dviju djevojčica i kasnije žena, Elenu/Lenù igra Iva Mihalić, a Lilu Jadranka Đokić.

Iva Mihalić za početak je ponešto rekla o svom osobnom suživotu sa zagonetnom spisateljicom Ferrante.

- Prije nekoliko godina pročitala sam u rekordnom roku prve tri knjige “Genijalne prijateljice”, s nestrpljenjem čekajući prijevod četvrte. Uživala sam čitajući romane te u njezinom sugestivnom portretiranju likova, zatim rajona u kojem su odrastale i vremena u kojem su živjeli. Rad na predstavi zagrebačkog HNK trajao je dva mjeseca... Radi se o velikoj ansambl predstavi s dvadeset i devet glumaca - najavljuje Iva Mihalić.

Tko je prema njezinu mišljenju Elena Ferrante, tko se krije iza pseudonima…

- Prije svega, sviđa mi se nečija odluka za stvaranjem iz anonimnosti. Postoje razne teorije tko je ona, ili čak prema nekim mišljenjima, on, ali zar je to uopće važno ako nas autor Ili autorica nisu lišili svojeg najvažnijeg oblika prisutnosti, a to je onaj kroz svoja djela - razmišlja glumica.

”Genijalna prijateljica” jest više nego dovoljan pritisak za glumce. Imamo megapopularnu prozu, a nedavno je na HTV-u bila i serija prema Ferrante.

- Budući da se radi o popularnom predlošku, vjerujem da svatko od nas ima svoju vizualizaciju i ideju o likovima i njihovim odnosima. Televizija i kazalište dva su različita medija, od kojih svaki svojim jezikom pričaju ovu priču o prijateljstvu, zato je teško usporediti seriju i predstavu. Ono gdje se može povući paralela jest timski rad. I rad na seriji i rad u kazalištu jest timski rad na redateljskoj viziji samog djela, gdje svi pridonosimo svojim radom. Bez obzira na veličinu predloška, kada se radi predstava, uvijek se trudimo napraviti najbolje i mi na sceni i oni iza nje - govori Iva Mihalić.

image
Vedran Peteh/Cropix

2 moguće sudbine

Jedna od dviju prijateljica je blaga i željna priznanja, dok je druga žestoka i borkinja za vlastito dostojanstvo. Školovat će se i iz Napulja pobjeći ova prva, koju tumači Iva Mihalić.

- Prijateljstvo je to koje traje unatoč preprekama i razlikama. Dvije su djevojke rasle i oblikovale se u odnosu jedna na drugu. Uspoređujući se jedna s drugom, gotovo stalno. Tjerale su jedna drugu da naprave korak naprijed, bez obzira na razlike u karakterima. Elena je ona koja je uspjela pobjeći raljama napuljskog rajona, i borila se da ostane daleko od njega, dok je Lila ostala u rajonu i borila se da tamo opstane. Palo mi je na pamet, kada sam čitala knjigu, da je to priča o jednoj osobi koja je pisala o svoje dvije moguće sudbine, s obzirom na to koliko i kako se isprepliću životi dviju junakinja... - nastavlja.

Riječ je o rijetkoj prozi, koja naširoko tematizira žensko prijateljstvo bez cenzure, donoseći najmračnije iracionalne mehanizme na vidjelo, ali i one lijepe stvari. No kaže narod u nas da je žena ženi ponekad vuk. Ali nerijetko i dragocjeni cjeloživotni saveznik….

U filmu Jasne Nanut

- Ova knjiga kroz svoja četiri nastavka tematizira kompleksan odnos dviju žena tijekom desetljeća, opisuje čak i situacije kada su si bile i “vukovi”, ali prije svega su saveznice. Ovo je prvi put da je netko tako duboko i daleko otišao opisujući žensko prijateljstvo, svoje prijateljske osjećaje i sebe kroz to prijateljstvo - rekla je Iva Mihalić, koja ističe kako je njezina partnerica Jadranka Đokić divna osoba i glumica, te kako je užitak igrati s njom.

Predstava donosi i prikaz neobrazovane, mačističke, siromašne, okrutne i mafijaške sredine, u kojoj se od žene očekuje da se ne školuje, već da se uda i brine o roditeljima. Što je od takvog odnosa prema ženama ostalo danas, ne u Italiji, nego kod nas?

- U prvom planu je ipak priča o bezvremenskom prijateljstvu i stasanje naših junakinja u rajonu u kojem kroz Elenine oči svjedočimo nasilju, lošem obrazovanju tamošnjeg stanovništva i njihovoj borbi za preživljavanjem. Tematizira se nasilje kao svojevrsni jezik stanovnika rajona.

Nažalost, nasilje postoji i dan-danas svugdje u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj u svojim starim i novim oblicima - zaključuje Iva Mihalić koja će se pojaviti u igranom prvijencu Jasne Nanut koji govori o ljubavnom trokutu. Uz Ivu Mihalić, u glavnoj su podjeli Krešimir Mikić, Iva Jerković i Nikša Butijer, a film se zove ‘Sedmo nebo’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:34