UOČI ŠALATE

Ivan Dečak prije najvećeg koncerta karijere: ‘Vatru podupiremo jednakom snagom kao i na samom početku‘

Zajedničko glazbeno putovanje koje traje četvrt stoljeća zavidan je pothvat u današnjoj klimi glazbene scene

Ivan Dečak

 Biljana Blivajs/Cropix

- Kada bi sve išlo kao podmazano, vjerujem da bi većini glazbenika jako brzo dojadilo - rekao je Ivan Dečak, frontmen rock benda Vatra koji će 25. godišnjicu svog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni proslaviti velikim koncertom na Šalati, a za Studio se osvrnuo na tih dugih 25 godina i prisjetio početaka, uspona i padova te otkrio što čeka Vatru u budućnosti.

image

Ivan Dečak

Biljana Blivajs/Cropix

Koncertom na Šalati obilježit će velik i važan jubilej kojim objedinjuju sve uspjehe, uključujući čak deset albuma i osvajanje niza Porina, Crnih mačaka i drugih nagrada, no sve je počelo u Virovitici devedesetih godina.

- Prvi bend oformio sam u osnovnoj školi, u petom ili šestom razredu, s nekolicinom razrednih kolega. U srednjoj krećem s prvim autorskim pokušajima, što je bilo previše za tadašnje članove neimenovanog benda koji su htjeli svirati isključivo obrade i to je zapravo bio početak potrage za ekipom s kojom ću raditi na autorskim materijalima jer već sam tada imao želju razvijati se kroz bend koji sklada i izvodi vlastite pjesme na materinjem jeziku. Definitivna odluka da se želim kroz život baviti isključivo glazbom pala je po dolasku u Zagreb gdje sam taman upisao Pravni fakultet. Baš nekako u to vrijeme snimili smo i album prvijenac "Između nas", a ona vaga, simbol za pravo, prevagnula je, bez previše razmišljanja, u korist glazbe - prepričao je Dečak početke benda, koji nisu bili lagani.

image

Ivan Dečak

Biljana Blivajs/Cropix

Kako kaže, pogreške su sastavni dio odrastanja i "htjeli mi to priznati ili ne, na njima se itekako uči".

- Odabrati glazbu kao životni poziv znači konstantno sudjelovanje u svojevrsnoj avanturi. Dakle, ako ste avanturist, spremni na nesvakidašnje izazove, neredovite prihode i vječita pitanja ljudi sa strane "a što zapravo radiš u životu?", onda je glazba pravi odabir za vas. U suprotnom nabavite loptu dok ste još mladi i krenite odmah s treniranjem slobodnjaka, driblinga i duplog pasa - pojasnio je Dečak i istaknuo kako je najveće postignuće njegovog benda dugotrajnost, točnije opstanak na sceni dugih 25 godina.

- Vatru ne održavamo... Podupiremo je jednakom snagom kao i na samom početku, ako ne i jače. U godini kada slavimo lijepu obljetnicu paralelno radimo i na 11. studijskom albumu, a ekipa u bendu je nikad bolja, složnija, snažnija i vedrija! Ponosan sam na to glazbeno-obiteljsko gospodarstvo - tvrdi Dečak te naglašava da između koncerta na Šalati i izlaska albuma slijedi niz slavljeničkih koncerata do kraja godine.

Pričajući o nadolazećem albumu neizbježno se osvrnuti na pristupe snimanja albuma i izdavanja "ploča" u proteklih 25 godina karijere i na koji se način taj proces promijenio.

- Naš prvi album objavljen je na kazeti i CD-u, a od tada do danas kao da se napravio puni krug, pa tako neki izvođači svoja nova izdanja ponovo objavljuju na kazeti i vinilu, ali kao svojevrstan raritet za prave fanove i kolekcionare. Mijenja li se glazba na bolje ili na gore, stvar je subjektivnog doživljaja, ali činjenica je da nikada nije bila raznolikija i dostupnija, pa tko šta voli nek‘ izvoli - poručio je Dečak, koji se na kritike ne obazire pretjerano, nego tvrdi da su mu jedina bitna kritika njegova djeca.

image

Ivan Dečak

Biljana Blivajs/Cropix

- Oni su još uvijek dovoljno mali i upravo zato njihove su kritike iskrene i bez kalkulacija. Svi ostali "kritičari" i njihovo promišljanje i viđenje benda i stvari oko benda apsolutno su mi nevažni - priznaje ovaj 44-godišnjak.

Što se tiče 25 punih godina iskustva, naziva ih "putovanjem".

- Putovanje jednog benda, autora ili kantautora zapravo je konstantno traganje za boljom pjesmom, zvukom, aranžmanom - približio je svoju viziju i istaknuo kako sve više ima osjećaj "da je to zapravo doživotna potraga".

To zajedničko glazbeno putovanje koje traje četvrt stoljeća zavidan je pothvat u današnjoj klimi glazbene scene i posla koji je okružuje, a Dečak ističe kako je tajna za dugotrajnost "talent, ludost, međusobno poštovanje i povjerenje i, naravno, iskreno prijateljstvo". Kada se sve to posloži, ističe, "onda ne možete promašiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 17:19