CELEBI VELIKOG SRCA

Ivana Banfić i Mario Valentić spašavaju domove, Cetinski otkazao koncert, Severina poziva na pomoć

‘Užas, a potom strah za svoje. Zatim je uslijedila tuga za izgubljenim životima, a onda ponos na cijelu Hrvatsku pa na regiju...‘
Severina, Tony Cetinski, Ivana Banfić, Mario Valentić
 Cropix/kolaž

Zbog tragičnog niza potresa što su se proteklih dana dogodili na Baniji Tony Cetinski otkazao je planirani online doček 2021. godine, koncert što ga je pod nazivom 'Aj ća 2020.' na Silvestrovo trebao održati u dnevnom boravku hotela Milenij u Opatiji. Poznati glazbenik želio je upriličiti besplatni live koncert na društvenim mrežama, kojeg je njegova publika mogla pratiti putem Facebooka i YouTube. Na taj događaj svakodnevno se priključivalo nekoliko tisuća ljudi, a u trenutku kada ga je Tony odlučio otkazati bilo je više od deset tisuća onih što su u Novu godinu željeli ući uz hitove velike regionalne zvijezde.

- Nažalost, obzirom na tragedije koje su izazvane potresima otkazujemo ovaj događaj online dočeka. Uz molitvu za sve unesrećene nadamo se da će nam nova godina biti mirnija i zdravija. Voli vas vaš Tony - kaže glazbenik, koji priznaje da mu nije do svirke u ovakvom beznađu.

image
Tony Cetinski
Matija Djanjesic/Cropix

Umjesto da stane za mikrofon krenuo je u pomoć ljudima unesrećenim potresom. Jučer je radio akciju pomoći za Petrinju i Sisak, a ranije danas je na društvenim mrežama objavio apel svima da se priključe humanitarnoj akciji za Glinu.

- Svaka pomoć je dobrodošla, a u ovom trenutku najpotrebniji i su hrana, voda, deke, grijalice, prijenosni punjači za mobitele, baterije, baterijske svjetiljke, kišne kabanice, higijenske potrepštine, kape, rukavice... - pozivao je Tony u sada već završenoj akciji.

No, Cetinski nije jedina poznata osoba koja se odlučila uključiti u pružanje pomoći najteže stradalima. Kako je Jutarnji jučer pisao, Lana Jurčević je osnovala javnu Facebook grupu Pomoć svima 29. 12. (Potres) HR gdje svatko može navesti pomoć koju nudi, chef Mate Janković se s kolegama uputio u Petrinju gdje su pripremali hranu za sve ljude koji se trenutačno tamo nalaze. Mateo i Izabel Kovačić ponudili su pomoć stradalima u potresu preko svoje fondacije, a Dejan Lovren je na raspolaganje stavio svoj hotel na Pagu.

Mario Valentić, rodom iz Petrinje, pohitao je u pomoć svojoj obitelji i rodnom gradu, a Ivani Banfić koja živi nadomak epicentra uništena je kuća.

image
Ivana Banfić
Ronald Gorsic/Cropix

- Ne spavam, u šoku sam, bojim se i molim se da se ovo više ne ponovi... nikada.. Glina, Križ, Brest, Strašnik, Hrastovica, Mošćenica, Nova Drenčina, Majska Poljana, Cepelis... Pomozite ljudima iz ovih sela... Šaljem nam svima blagoslov i mir - poručila je pjevačica Ivana Banfić kojoj je dom, udaljen 3 km od epicentra teško nastradao u potresu. Kako je ranije opisala, jučerašnji joj je potres bio "najstrašnije iskustvo u životu". Na kući su joj popadali crepovi s krova i sve se urušilo, kako je napisala na Facebooku.

Mladi glazbenik Marko Kutlić nakon potresa odmah je krenuo u organiziranu akciju pomoći žrtvama, a Severina pak uz video Marija Pušića, novinara Jutarnjeg lista, poziva građane na pomoć.

"Užas, a potom strah za svoje. Zatim je uslijedila tuga za izgubljenim životima, a onda ponos na cijelu Hrvatsku pa na regiju... Emocije su to koje smo proživjeli kroz dan. Pomoć možete uplatiti na račun Zaklade Solidarna, inicijativa 'Ljudi za ljude' prikuplja deke, madrace, grijalice i druge potrepštine... U Splitu prikuplja Torcida... Donirati se može i preko Hrvatskog Crvenog križa...", napisala je pjevačica.

image
Severina
Ronald Gorsic/Cropix

I pobjednici RTL-ovog kulinarskog show "Tri, dva, jedan - kuhaj" i njegova božićnog specijala "Tri, dva, jedan - ho, ho, ho!" Dragan i Verica Jovanović iz Pule odlučili su se angažirati u pomoći pogođenima potresom. Prvi im je plan bio da se priključe kuharima koji su otputovali u Petrinju i tamo pripremaju obroke. No, kada su doznali da u Petrinji kuhara ima dovoljno, odlučili su napraviti nešto drugo. U Gastroklubu u Puli, kuhat će za ljude koji su iz potresom uništenih gradova i sela, počeli pristizati u Pulu.

- Kuhari koji su u stand by-u i voljni su kuhati, idemo osposobiti Gastroklub i da non-stop kuhamo u smjenama za njih. Idemo kolege. Javljajte se! - napisali su na svojem profilu na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:08