ODLUKE S VRHA

Ivana Martinac: ‘Unatoč teškoj godini Porin će se svakako održati, u igri su razni scenariji‘

Glazbenici iza kojih je teška godina i koji su nominirani u različitim kategorijama, spremni su prilagoditi se svim izazovima
Ivana Martinac, glavna tajnica Porina
 arhiv Porin

Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, osvrnula se na ovogodišnju dodjelu diskografskih kipića koja se zbog pandemije organizira u vrlo neizvjesnim okolnostima, no ono što je bitno, Porin će se ipak održati u svibnju, kako je i najavljeno. Nekoliko scenarija je u igri, a glazbenici iza kojih je teška godina i koji su nominirani u različitim kategorijama, spremni su prilagoditi se svim izazovima koji su stavljeni pred njih.

Bliži se dodjela Porina. Okolnosti ne idu na ruku Upravnom odboru zbog epidemioloških razloga. Koje su moguće opcije u ovom trenutku?

- Kad je riječ o samoj dodjeli, imamo nekoliko razrađenih scenarija. Naravno, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku. A želja nam je održati sve uz prisustvo publike, mislim da to priželjkuju svi sudionici glazbene branše. Nadamo se najboljem.

Koliko je zahtjevno održati dodjelu?

- Kao što sam prethodno rekla, trenutačno je vrlo izazovno održati samu dodjelu jer je zapravo epidemiološka situacija ta koja nam diktira kada, kako i na koji način ćemo moći održati dodjelu nagrade. Na Porinu rade brojni ljudi i nastupa se uživo. Uvijek je prisutno mnogo izvođača i nominiranih pa možete pretpostaviti koliko je zahtjevno u ovoj situaciji poštovati sve propisane mjere, prilagoditi se situaciji, a opet napraviti veliki glazbeni događaj u kojem će uživati publika, ali i izvođači koji, evo, sada već ne nastupaju godinu.

Je li zbog nedaća koje su pogodile glazbenu scenu kvaliteta glazbe pala ili je kreativnost autora ipak ostala na visokom nivou?

- Sudeći prema prijavama za ovogodišnji Porin, autori su u ovim teškim trenucima ipak uspjeli biti kreativni i puno stvarati. Naime, imali smo čak 1784 prijave za 36 kategorija. Za album godine konkuriralo je 99 albuma, za pjesmu godine čak 299 skladbi, a za novog izvođača smo imali čak 75 prijava.

image
Porin s maskom
arhiv Porin

Osvrt finalnog kruga nominacija iznjedrio je neka imena u prvi plan. Tko je ove godine dominantan?

- Nakon prvog kruga dobili smo nominirane pa je tako prema glasovima struke najviše nominacija (pet) osvojila grupa Pavel albumom 'Ennui' i gitaristički trio Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić s albumom '9OF3'.
U kategoriji album godine nominirani su: Prljavo kazalište s albumom '30 godina od koncerta na Trgu, Arena Zagreb', Rundek & Ekipa s albumom 'Brisani prostor', Pavel s albumom 'Ennui', Je Veux albumom 'I glow' i Matija Dedić s albumom 'Tajna vještina - glazba Zlatana Stipišića Gibonnija'.
Za pjesmu godine nominirane su sljedeće pjesme: 'Hej, sanjalice' grupe Elemental koju autorski potpisuju Konrad Lovrenčić, Mirela Priselac, Luka Tralić, Ivan Vodopijec, Davor Zanoški i Erol Zejnilović, zatim pjesma 'Mali krug velikih ljudi' autora Ivana Dečaka u izvedbi Massima, pjesma 'Ne daj na nas' autora Aljoše Šerića u izvedbi Pavel feat. Tedi Spalato, pjesma 'Puna memorija' koju potpisuje i izvodi Vanna te pjesma 'Rođen za suze' iza koje stoji Goran Bare, a izvode je Goran Bare & Majke.

Svako vrijeme nosi svoje. U kojim je kategorijama ove godine bila najžešća konkurencija?

- Pa ne mogu istaknuti niti jednu kategoriju posebno jer je zaista konkurencija u svim kategorijama jaka i zanimljiva. Posebno nas raduje što su autori i izvođači u ovim drukčijim vremenima i dalje vrijedno radili i stvarali kvalitetna djela s kojima konkuriraju za 28. Porin.

Josipa Lisac na emotivan se način oprostila od budućih utrka dajući tako priliku mladima. Kako ste doživjeli njezin oproštaj?

- Primivši Porin za životno djelo, Josipa Lisac je odlučila da je više ne predlažu u kategoriji najbolja ženska vokalna izvedba u kojoj je ona osvojila čak osam Porina. Tim činom još je jednom pokazala svu svoju veličinu i podršku mladim snagama kojima će ova nagrada zaista biti velika podrška.

U posljednje vrijeme na sceni su se uspjeli nametnuti i mladi izvođači. Koja su to nova imena koja su uspjela ući u finale?

- Pa ovdje bi istaknula kategoriju novog izvođača za kojeg smo imali čak 75 prijava, a od njih smo dobili tri vrlo zanimljiva i kvalitetna mlada izvođača: Albina, Mia Negovetić i Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli. I u drugim kategorijama nije nedostajalo novih imena i to me posebno veseli jer je svake godine sve veći interes mladih izvođača koji se prijavljuju za Porin, a i vidi se da i glasači Porina (struka) to svake godine sve više prepoznaju.

image
Ivica Propadalo
Darko Tomas/Cropix

Je li se nešto mijenjalo u propozicijama prilagođavajući se stanju na glazbenoj sceni ili idete i dalje utrtom stazom?

- Posljednjih godina u Porinu su učinjene velike promjene i stalno se prilagođavamo stanju na glazbenoj sceni. Primjerice, ove smo godine prateći situaciju na sceni otvorili kategoriju najbolji album hip-hop glazbe i najbolji album elektroničke glazbe jer smo primijetili brojne kvalitetne uratke i izvođače. Svake godine tako pratimo stanje i prilagođavamo se otvarajući nove kategorije. Ista stvar je i s glasačkim tijelom kojem smo posvetili punu pozornost posljednjih nekoliko godina i tu su bile velike revizije. Ove godine mogli ste primijetiti da je autor statue Ivica Propadalo osmislio poseban Porin s platinastom maskom koji će nas zapravo podsjećati na glazbenu šutnju. Novost je i da će svaki Porin imati ugravirano ime dobitnika.

Kakve su reakcije glazbenika na godinu?

- Pomalo očekivane - čekaju dan kad će proći ova teška vremena. Svi pokušavaju biti pozitivni. Oni su kreativne duše, tako da i teška vremena okrenu u svoju korist i stvaraju nove pjesme. Glazbena industrija jedna je od najpogođenijih ovom pandemijom tako da im sigurno nije lako, ali ne odustaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:53