IZ PRVE RUKE

Ivana Starčević: Glumica i pjevačica koja karijeru gradi u više bendova. Promovira rakete

‘Kauboji su apsolutno bili ti koji su me učini prepoznatljivom, no puno se više bavim glazbom‘
Ivana Starčević
 Vladimira Spindler

Zvijezdi predstave i filma "Kauboji" Ivani Starčević glazba je, kako kaže, ipak prva ljubav, pa je i sve što radi na neki način povezano s muzikom. Tako se glazbi posvetila i u kazalištu, pjeva u nekoliko bendova, među kojima su i Mayales, a u sklopu svog projekta Rakete nedavno je objavila pjesmu i spot "Zvijezda", koji će se naći na Aquariusovoj kompilaciji "Femme nouvelle", na kojoj, uz nju, gostuju i Ida Prester, Nika Turković, Ana Papo i druge naše istaknute izvođačice.

Kakva je uopće pozadina vaših Rakete i singla "Zvijezda" te same kompilacije "Femme Nouvelle"?

- Projekt Rakete nastao je u suradnji s Vladom Mirčetom, koji je, između ostalog, gitarist Mayalesa. Već dugo radimo zajedno, objavili smo dosad tri pjesme pod imenom Ivana Rushaidat i Rakete, i sad neko vrijeme nismo radili ništa u smislu objavljivanja i snimanja. No, potaknuo nas je poziv iz Aquariusa za kompilaciju "Femme Nouvelle" i odlučili smo se snimiti pjesmu "Zvijezda" te smo vrlo zadovoljni kako je ispalo na kraju.

Snimili ste i prilično zanimljiv animirani spot. Tko stoji iza njega?

- Spot je radio Dalibor Barić, naš dugogodišnji suradnik, filmski umjetnik, animator, koji radi i neke svoje projekte u tom smjeru. I ranije smo surađivali, pogotovo ja, na nekim njegovim projektima, tako da smo ga zvali i njemu se svidjela pjesma, što je, naravno, bio prvi korak da bi nastavio raditi. Napravio je odličan spot.

Spremaju li Rakete nešto novo?

- Nama je to svakako poligon za daljnji rad, no idemo korak po korak. I ovo nas je u ovim vremenima iznenadilo, da se ipak nešto događa, kao što je kompilacija "Femme Nouvelle". Svakako nam je fora da imamo varijantu našeg projekta, da možemo raditi, ali ništa tako uskoro. Sad smo dosta u ovom, i uživamo u plodovima svog rada, sad kad je konačno to izašlo, ali i u reakcijama ljudi.

Glazba vam je jedna od dviju ljubavi, jer uz to ste i glumica. Na neki su vas način predstava, a kasnije i film "Kauboji" lansirali u javnosti. Što se događa na tom polju?

- "Kauboji" su apsolutno bili ti koji su me učinili prepoznatljivom, no puno se više bavim glazbom. Tako je i u kazalištu. Nedavno smo moj kolega Marko Levanić i ja radili muziku za predstavu "Plačko" u Maloj sceni, koja je nedavno imala i premijeru. Još imamo takvih projekata na vidiku, kad je glazba za kazalište u pitanju. "Kauboji", nažalost, ne igraju zbog korone, ali igram u predstavi "Hörspiel", koja je nedavno imala nekoliko izvedbi, a bit će i u prosincu, barem još jedna. Kako je ograničen broj publike, ako se rasproda, doda se još jedna izvedba. Snimam u posljednje vrijeme dosta sinkronizacija za crtiće, u tom glumačkom smislu.

Uz "Kauboje", bili ste i u filmu "Zagrebačke priče". Ima li kakav novi film na vidiku?

- Posljednje sam snimala film "Deja vu", Nevija Marasovića.

Iza vas je dosta mjuzikala, većinom u kazalištima Trešnja i Komedija. Čini se da je mjuzikl idealan spoj vaših interesa. Radite li možda i na jednom vlastitom?

- Postoje neke ideje. Predstava "Plačko" je, recimo, imala songove koje je trebalo uglazbiti. Marko i ja smo prvi put radili nešto takvo, ali postoje ideje, pa se nadam da će u budućnosti biti mogućnosti i za takve projekte. To mi se vrlosviđa.

Dosta ste u karijeri surađivali s Majom Posavec, a imale ste i zajedničke bendove. Radite li na nečemu novom?

- Trenutno ništa konkretno. Nas dvije dosta smo rastrgane i sretne smo uvijek kad se možemo spojiti. Evo, snimamo sad jednu sinkronizaciju, ali nekako nam je najbolje kad nas netko drugi pozove. Malo teže se same spojimo, ali voljele bismo zajedno svirati i pjevati. Tko zna, možda i budemo. Teško je vrijeme za sve, kad je u pitanju glazba.

Imali ste dosta bendova u kojima ste pjevali, a zajedno s Vladom Mirčetom surađujete s Mayalesima. Nastavlja li se ta suradnja i dalje?

- Naravno, suradnja se nastavlja. Ja sam na novom albumu Mayalesa koji će uskoro izaći. Singl "Još jedan krug" koji je izašao ovog ljeta, snimala sam s njima, a tu je i jedna pjesma na albumu, a moja suradnja s Mayalesima apsolutno će se i dalje nastaviti. Vlado je njihov stalni član benda.

Tijekom karijere imali ste priliku pjevati s velikim Arsenom Dedićem klasik "Pamtim samo sretne dane" u seriji "Pod sretnom zvijezdom". Spada li to u vaše najupečatljivije momente?

- Iskustvo s Arsenom svakako je bilo vrlo zanimljivo i jako lijepo. Bila mi je čast uopće upoznati nekog tko je toliko važan za hrvatsku kulturu i glazbu. Bilo je zaista super. No, kada su najupečatljiviji momenti u pitanju, tu su svakako "Kauboji" i moj bend Basewalks, s kojim sam 2018. snimila i objavila album. To ću sigurno pamtiti kao nešto jako bitno što mi se dogodilo tijekom karijere.

Vaš sin Tom dijete je dvoje velikih umjetnika. Pokazuje li i on sklonosti prema glumi i glazbi?

- Apsolutno, i prema jednom i prema drugom. Jako to voli. Prilično je muzikalan i dobro se zabavljamo. U posljednje smo vrijeme bili malo više doma zajedno, i bilo je vrlo kreativno i zabavno. Voli pjevati i svirati, i još svašta uz to.

Nazire li se možda i neki zajednički projekt s Tomom?

- Još je premali za neke ozbiljne poslove. Puštam ga da uživa dok može, da se igra i zabavlja. Kad malo još stasa, onda ćemo ozbiljnije prionuti poslu. (smijeh)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:22