TONČICA ČELJUSKA

Iznenađena sam. Pa pogledajte dekoltee na RAI-ju voditeljica u 50-ima koje imaju ozbiljne emisije

Ja mislim da to nije bilo ništa nepristojno, ali ako je to netko doživio provokativno, to isto dopuštam
Tončica Čeljuska
 Screenshot HRT

Voditeljica i urednica talk showa "U svom filmu" Tončica Čeljuska u utorak je ugostila bivšu premijerku Jadranku Kosor.

Međutim, umjesto gošće ili onog što je ona izrekla u toj emisiji, rasprava se u medijima i na društvenim mrežama povela oko atraktivnog dekoltea iskusne HTV-ove novinarke.

Kako komentirate buru u javnosti koju je izazvao vaš dekolte u drugom ovosezonskom izdanju talk showa "U svom filmu"?

- Zbilja sam bila iznenađena da takva jedna tema, dobije takvu medijsku pozornost. No dobro, činjenica je da takve priče uvijek budu 'klikane'. Ne želim zvučati kao aktivistica ili feministica, no riječ je o objektivizaciji žena. Žena može biti upućena, fakultetski obrazovana, kvalificirana za neku temu o kojoj govori, ali ako je pokazala nogu ili dekolte sve pada u drugi plan. To je tako otkako je svijeta i vijeka.

U modernom medijskom dobu to je očito roba koja prodaje sve, pa i to. Međutim, meni to stvarno nije bila namjera. Možda ljudi to nisu očekivali u tom formatu emisije, od žene mojih godina, od mene koja sam uvijek dosta konzervativno odjevena, pa su se iznenadili. Kada sam gledala snimku emisije kao što uvijek radim prije emitiranja, konstatirala sam i sama da taj dekolte jest veći nego što ja to uobičavam imati, ali nisam to smatrala važnim kao ni očekivala da će izazvati toliku pozornost.

Kako su vam reagirali šefovi?

- Nisu uopće reagirali jer to nije ni bila tema.

Nismo se uopće bavili time. Važno je samo da nije bilo greške u sadržaju i produkciji emisije, a imali smo i odličnu gledanost. Uostalom, ja radim u zabavnom programu, a u emisiji se vode i vrlo privatni razgovori, tako da je to format koji dopušta jednu ležernost i u komunikaciji i u odijevanju. Ako ćemo govoriti o svjetskim televizijama, poput RAI-ja i u formatima koji su daleko ozbiljniji od mojeg, možete vidjeti takve dekoltee i to kod žena od 40, 50 godina, bitno je da samo relativno pristojno izgledaju.

Ja mislim da to nije bilo ništa nepristojno, ali ako je to netko doživio provokativno, to isto dopuštam. Žao mi je ako sam nekoga uznemirila svojom pojavom. (smijeh)

Pretpostavljam da vam s jedne strane komplimenti gode, no s druge strane stavlja vas u neugodnu poziciju jer se komentira vaš izgled, a ne rad...

- Upravo tako. To su ta pravila igre koja ženu prate u većini javnih poslova.

Uvijek se komentira kako izgleda, kako je odjevena, je li debela ili je mršava, kakav joj je stil, je li prikladan ili nije. Muškarci izgledaju svakojako i nikome ne pada na pamet problematizirati je li netko od njih predebeo, proćelav, je li smršavio, a žene su uvijek dužne objašnjavati zašto tako izgledaju.

Ja se cijeli život brinem o svom izgledu jer sam tako odgojena. I da radim na šalteru u banci ili školi jednako bih vodila računa što ću odjenuti, da dođem na svoje radno mjesto u prikladnom, urednom i dopadljivom izdanju. Ali ne mislim da sve žene to moraju i blago onima kojima je to sporedna stvar. Lakše im je u životu. I svatko neka bude kako mu duša želi i u čemu se dobro osjeća.

No mi smo izvrgnute konstantnom propitivanju okoline koja donosi zaključke na temelju izgleda, što je jedna vrsta terora nad ženama. Ja sam, eto, došla u jednoj vrlo lijepoj haljini, koja je kada sam sjela pokazala centimetar više no što je to u nekoj puritanskoj percepciji bilo prihvatljivo. No, možda nije puritanska već licemjerna.

Kada sve sagledate, biste li se odlučili za istu odjevnu kombinaciju?

- Iskreno, da sam znala da ću se morati baviti takvim stvarima narednih par dana, ne bih. Sigurno. Nikada to nije bio moj modus operandi da privlačim na taj način pozornost.

Oduvijek izgledam kako izgledam, starim kroz godine manje ili više atraktivno, ali ja prije svega radim svoj posao novinara, urednika koji ima tu privilegiju da u udarnom terminu dovede zanimljive ljude. Uvijek nastojim da gosti budu u prvom planu, ali i ja sam dio te emisije i naravno da mi je stalo da izgledam lijepo i dotjerano, ali nikad se nisam rukovodila takvom vrstom provokacije. Neki mi sada pišu 'odlično, očekujemo i drugi put dekolte', ali nije to moja vrsta diskursa baš kao ni modni stil.

Inače, u četvrtu sezonu svog talk showa krenuli ste jako, ugostivši Kristinu Ivanuš, djevojku iz SOS dječjeg sela. I ta emisija izazvala je brojne komentare, samo drugačije vrste...

- To mi je jako drago. Taj odabir gosta bio je svojevrsni rizik, programski i urednički, u smislu da Kristina nije bila tako jako medijski prepoznatljiva. Zvali su me poslije urednici iz drugih medija i pitali me gdje sam je našla, a svi su pisali o njoj kada se natjecala za nagradu, ali očito nitko nije shvatio koliki je to uspjeh i kakva je to djevojka.

A Kristina je tako inspirativna, hrabra mlada djevojka, odgojena u vrlo izazovnim okolnostima, u domu, a izašla je iz toga kao da su je odgajale najbolje guvernante. Iznimno je pristojna, fina, obrazovana, studira, prekrasna u svakom pogledu, pa i fizičkom. Stvarno je ljepotica, pored svih tih vrlina koje posjeduje, i onda mi je stvarno smiješno da se i mene u tom kontekstu apostrofira koja imam pedeset i tri godine, koja sam baka.

Koji nas gost slijedi u ovoj sezoni?

- U trećoj emisiji čut ćemo priču Mirka Filipovića - Cro Copa. Sve njegove bure i oluje, krv, znoj i suze.

Ima li neki gost kojeg nikako da dogovorite?

- Svakako ih ima. Voljela bih ugostiti Luku Modrića koji ima tako inspirativnu životnu priču, a i ja jako volim nogomet. I željela bih više od svega da mi u goste dođe Ante Gotovina, međutim dojma sam da generalno nije zainteresiran za medijske istupe. No, ne gubim nadu i to bi mi bio top gost, i ne samo meni već i svim hrvatskim medijima kada bi dao intervju o svom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:50