POST FESTUM

JACQUES HOUDEK IZNIO PRVE DOJMOVE 'Mislim da su stručni žiriji podbacili. Možda zato što smo jedini iz regije ušli u finale pa je gorčina bila jača'

Jacques Houdek
 Gleb Garanich / REUTERS

Jacques Houdek je ove godine s pjesmom ‘My Friend’ uspio izboriti finale Eurosonga da bi na koncu, unatoč pozitivnim reakcijama publike i velikom broju glasova putem televotinga, završio na 13. mjestu. Hrvatski je pjevač odmah zahvalio svima na podršci i izrazio zadovoljstvo plasmanom, a dojmove s natjecanja pokušao je prenijeti Zoranu Šprajcu u RTL Direktu.

- Još uvijek sam pod emocijama. Bilo nam je prekrasno, najviše zato što smo imali podršku našeg naroda. Ja se prije svega zahvaljujem svima vama, dragi ljudi, što ste nam slali tako lijepe poruke podrške, i lijepe misli, i ponos. To smo iskoristili da nastup bude dojmljiv, rekao je Jacques koji u svom nastupu ništa ne bi mijenjao.

Zahvalio se u organizatorima koji su ispoštovali sve njihove ideje za nastup i HRT-u za kreativnu slobodu što smatra jednim od ključnih faktora uspjeha. Njegova je želja bila drugačijim i pomalo riskantnim konceptom pobuditi interes, u čemu su svakako uspjeli, a o očekivanjima je rekao:

- Od očekivanja smo se operirali, ali naša vjera u pjesmu, u nas same na pozornici bila je daleko veća. Mi smo doista mislili da možemo biti u top 5, mislimo to i dan danas, no izostala je nažalost podrška žirija.

Neizbježno je, naravno, bilo prokomentirati raskorak između dobivenih bodova televotingom i onih koji su Hrvatskoj dodijelili žiriji raznih zemalja. Jacques o tome kaže:

- Dogodilo se ono što se uvijek događa na Eurosongu, da susjed susjedu daje bodove, a naši susjedi su ovdje malo zakazali, barem kad je u pitanju žiri. Međutim, ja se zahvaljujem svim zemljama u regiji, mi smo od svih njih dobili po 12 bodova u televotingu čime su demantirali vlastite žirije. Mislim da su stručni žiriji podbacili. Možda zato što smo mi jedini iz regije ušli u finale pa je gorčina bila jača…

Komentirajući pobjedničku pjesmu mladog Portugalca rekao je da je pobjeda zaslužena, a pjesma, baš poput hrvatske pjesme, ulazi u kategoriju ‘drugačijih’ na ovogodišnjem Eurosongu.

- Pobjednička pjesma je svakako drugačija. Mislim da je nekoliko pjesama ovogodišnjeg Eurosonga bilo doista drugačije, a tu spadamo i mi. Mislim da su hrabrija i drugačija rješenja uvijek bolja. Mi smo išli na neki taj crossover, pop operu, a oni su iskoristili svoj fado i stavili ga u neki jazz, Rumunji su jodlali, Mađar je bio izuzetno intrigantan… Mislim da je to uvijek bolji recept, nešto novo. Čestitam Portugalu, to je svakako zaslužena pobjeda, rekao je Jacques no spomenuo je i zahtjevnost pjesme ‘My Friend’:

- Dugo sam se pripremao da bih mogao ovu pjesmu izvesti uživo, to je doista veliki pothvat i vjerujte mi da sve ove ostale pjesme Eurosonga moji dečki i ja otpjevamo kao od šale, a oni našu sumnjam… Sam sam je napisao uz pomoć nekoliko prijatelja, tako tešku, upravo u želji da Hrvatsku konačno nekako stavimo u centar, u fokus. I vjerujte, o Hrvatskoj se jako puno pričalo i o nekom tamo ‘malo jačem’... I to je važno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:01