EUROSONG

JACQUES 'Roku i meni kladionice predviđaju debakl, ali kad su one nešto pogodile?' OTKRIVAMO Na pomolu veliko iznenađenje tijekom Rokovog nastupa

Kako bi Hrvatskoj na Eurosongu osigurao što bolji plasman, uz Roka Blaževića će na pozornici u Izraelu pjevati i sam Jacques Houdek

Bliži se eurovizijski Dan D. Hrvatska delegacija, predvođena šeficom Elizabeth Homsi, te izvođačima Jacquesom Houdekom i Rokom Blaževićem, danas je otputovala za Tel Aviv, a prva proba pjesme “The Dream” na eurovizijskoj pozornici održat će se već u utorak ujutro. Raspoloženje je dobro, treme nema, kaže Roko, a Jacques dodaje:

- Trema zasada ne postoji, ako se i pojavi, bit će pozitivna - u obliku “leptirića u trbuhu” pred sam nastup. Ona nam daje podstrek da budemo bolji, a to samo znači da nam je jako stalo do onoga što radimo. Velike treme nema jer spremni smo za pobjedu! - ističe Jacques, kojem će ovo biti prvi posjet Izraelu. Roko je već, zbog snimanja eurovizijskih razglednica, boravio u Tel Avivu, koji mu se svidio.

- Sam grad je ostavio jako dobar dojam. Tijekom boravka imao sam priliku probati i neke tamošnje kulinarske specijalitete. Izraelci imaju specifičnu hranu, drugačija je od naše, no svidjela mi se i veselim se što ću probati još novih stvari - kaže Roko, dok Jacques dodaje da ga raduje što će imati priliku kušati košer hranu.

Nastup 16. svibnja

No, vremena za obilazak i isprobavanje specijaliteta neće biti mnogo. Sve je podređeno probama i nastupu u drugom polufinalu, u kojem Roko nastupa 16. svibnja. Nagađa se da će se na pozornicu uz njega popeti i Jacques, kojeg su prije dvije godine ljubitelji Eurosonga dobro upamtili zahvaljujući pjesmi “My Friend”. Glazbenici zasad ne žele potvrditi hoće li Jacques na bini vokalno poduprijeti svog učenika, no učini li tako svojim prisustvom na sceni, mogao bi svrnuti dodatnu pažnju na nas, te možda priskrbiti još pokoji bod za našu zemlju. Nadaju li se naši predstavnici na Eurosongu ulasku u finale natjecanja?

- Nadamo se, dakako, i vjerujemo i u naš Dream Team i našu delegaciju. Nadamo se da ćemo obaviti izvrstan posao i izboriti što bolji plasman - govori Roko.

- Naravno! Nadamo se i vjerujemo! - kaže Jacques.

Eurovizijske kladionice nam nisu sklone, no Jacques je već izjavio kako je siguran da će se stvar promijeniti nakon prvih proba. Koji je, po našim predstavnicima, naš najjači adut na Eurosongu?

- Uz pjesmu i vokal i razrađena će režija, siguran sam, ostaviti dobar dojam na glasače. Bio sam na predeurovizijskim nastupima u Madridu i Moskvi i oduševilo me koliko obožavatelja zna našu pjesmu. Naš cjelokupan nastup zaokružuje i koreografija koju potpisuje Leo Mujić, izvrstan, vrhunski i svjetski poznati koreograf. Ja na sceni nemam puno plesnih pokreta, više su to stilske i scenske figure, no naši plesači Endi Schrötter i Diego Siqueira svojim umijećem neće nikoga ostaviti ravnodušnim - otkriva Roko.

- Naši najjači aduti podjednako su snažni, a to su pjesma, Rokov glas i scenski nastup, upakirani u koncept koji je neprobojan. Kladionice i slična predviđanja uopće ne uzimamo za ozbiljno i ne pratimo ih jer, pobogu, kada su se kladionice pokazale točnima? One najčešće ne pogode ni pobjednika. U prilog tomu govori i moj nastup na Eurosongu: bio sam u početku, po kladionicama, među zadnjima, nakon prve probe bio sam u Top 10, da bih za vrijeme finala bio čak četvrti na kladionicama, a završili smo na trinaestom mjestu - podsjeća Jacques.

Kombinacija jezika

Pjesma “The Dream” na Eurosongu će se izvesti u kombinaciji hrvatskog i engleskog jezika. Roko smatra da će na takav način ona postati univerzalna, jer će svatko moći shvatiti emociju o kojoj stihovi govore.

- Kombinacijom jezika najbolje strateški pokrivamo sve, a u umjetničkom pogledu imamo moment iznenađenja, jer nakon instrumentalnog dijela pjesme Roko pjeva na materinjem, hrvatskom jeziku, čime se otvara nova dimenzija, lijepa katarza, promjena koju prati i režija i koreografija i rasvjeta... Samim time nastup ima svoju kulminaciju, što je ono čemu smo težili: da se tijekom izvedbe stalno nešto događa. U Izraelu ćemo dati sve od sebe za našu Hrvatsku i sve ljude ovim putem molim da, bez obzira vole li više ili manje našu pjesmu, Roka ili sam Eurosong, ostave sve to po strani i da 16. svibnja budu uz Hrvatsku jer je ta energija podrške jako važna, pogotovo za Roka koji treba osjetiti val pozitive i iz svoje zemlje - kaže Jacques, dok Elizabeth Homsi, HRT-ova šefica naše eurovizijske delegacije, dodaje kako je naš tim već odradio lavovski dio posla.

- Vrlo sam zadovoljna čitavim timom, jer, kako nam se približio odlazak u Tel Aviv, sve sjeda na svoje mjesto. Nastup s Dore bilo je potrebno nadograditi, definirati dramaturšku liniju, poruku pjesme prenijeti vizualno na eurovizijsku pozornicu - kaže Elizabeth Homsi. - Vjerujem kako će svi osjetiti poruku pjesme “The Dream” koja potiče na razmišljanje kakav to svijet ostavljamo novim generacijama, a samim time i pozitivne promjene koje samo mladi ljudi poput Roka, koji su puni ljubavi i suosjećanja, mogu donijeti u ovaj napaćeni svijet. Scenski rasplet na eurovizijskoj pozornici bit će kulminacija prikaza vječite borbe dobra i zla, gdje Roko vrlo jasno predstavlja to dobro i tu toliko potrebnu nadu. Iako imamo doista tešku skupinu i vrlo oštru konkurenciju u drugom polufinalu, The Dream team spreman je predstaviti Hrvatsku na Eurosongu u Tel Avivu i vjerujemo da ćemo tu spremnost opravdati ulaskom u finale kao i zavidnim plasmanom u samom finalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:37