TIRADA NA FEJSU

Jacquesa razjario Splitski festival: Tako se izložiti javno, blamirati... Pa ne znaju pjevati!

Rasrdila ga je, kako kaže, bahatost popularnih mladih pjevača koji nemaju ni trunke samokritičnosti
 Pr Foto

Jacques Houdek opalio je po Splitskom festivalu. "Gospodin Glas”, naš 39-godišnji pjevač poznat po tome što bez ustezanja kritizira svoje kolege i domaću glazbenu scenu poprilično se oštro osvrnuo na jučerašnju prvu večer 60. Splitskog festivala zabavne glazbe.

- Slušam neke vokalne “izvedbe” uživo na Splitskom festivalu. Što reći? Nedovoljno. Sjedi, jedan! - započeo je Houdek svoju objavu.

Rasrdila ga je, kako kaže, bahatost popularnih mladih pjevača koji nemaju ni trunke samokritičnosti. Prva večer u Splitu bila je retrospektivna, slušale su se pjesme koje su obilježile dosadašnjih šezdeset godina festivala.

Na Prokurativama su zapjevali brojni izvođači, među kojima su Marko Tolja, Marko Kutlić, Mia Dimšić, Ivana Kovač, Neno Belan i sa splitskom glumicom Zoranom Kačić Čatipović, Tedi Spalato, Zorica Kondža, Antonia Dora Pleško, Domenica, Doris Dragović, Kićo Slabinac, Antonela Đinđić, Matija Cvek i drugi.

- Za svakog normalnog i razumnog čovjeka koji sebe naziva profesionalcem, to je nedopustivo. Ovdje čak ima i nekih jako popularnih mladih pjevača koji doslovno nisu u stanju ni sastati se s partnericom u dvoglasju. Hello? To su osnove. Fundamenti. Basics. Na tome se radi. Ponekad i godinama. Ali ekipica je toliko bahata, da njima “ne treba” da porade na svom pjevanju. Dakle, ljudi, pa gdje vam je barem zrno osnovne samokritičnosti? Tako se izložiti javno, blamirati... Ne shvaćam... Svi mi imamo svoje dobre i manje dobre dane, to je sasvim prirodno (i sam bih najradije s YouTubea poskidao neke svoje snimke), ali zaboga, pa neki nivo kod profesionalca nikad ne pada, pa ni kad si bolestan, ni kad si indisponiran... No eto, kao što često kažem; mnogi imaju glas, da, ali pjevati - ne znaju. Neka potraže profesionalnu pomoć. Pod hitno! Evo, ako baš nemaju neko “bolje” rješenje, ja sam im spreman pomoći! Al’ treba pitati. Pa nije sramota tražiti pomoć - kritično je poentirao Houdek.

Njegova Facebook kritika u kratkom je roku skupila preko tisuću lajkova i gotovo 200 komentara.

- Jacques, u potpunosti se slažem. Dotični su me večeras uništili - krenuli su komentari gledatelja jubilarnog Splitskog festivala čija se prva večer prenosila na Hrvatskoj radioteleviziji. I večeras u 21.30 sati na HTV-u 1 započinje prijenos finalne večeri festivala.

- Onoliko "deštunavanja" nisam čula odavno, uši su me boljele. Čak sam zaključila da nešto tonski nije u redu. Jer, kako je moguće da bolje i točnije otpivamo, onako spontano, kad se nađemo u nekoj konobi nakon puno vrimena - zaključila je Houdekova pratiteljica.

Brojni su se gledatelji složili s Houdekovim kritikama, a veliki broj kritika bio je upućen na izvedbu Nene Belana i splitske glumice Zorane Kačić Čatipović koji su zajedno snimili duet “Čarobna stvar” kojeg su na festivalu prvi put predstavili.

- Ona Belanova se sva polomila dok je otpjevala. Mislila sam da je to utjecaj korone ili što već, sve je bilo komplet nekako uljuljkano! - samo je jedan od komentara.

- U potpunosti se slažem, žalosti me da su Splitski festival spustili na ovakvu nisku razinu. Ni jedna izvedba od početka do kraja nije da bi čovjek rekao: E, baš divno! Nema takve. Čast nekim starijim izvođačima, ali samo nekima - stoji u jednom komentaru dok drugi pak ističe kako se čini da “uz neke `vrhunske zvijezde hrvatske estrade´ treba barem 10 pratećih vokala” kako bi to zvučalo dobro.

No, nisu svi stali uz Houdeka. Bilo je i onih koji su ga prozvali da je ljubomoran.

- Mene zanima bi li ovo napisao da si bio pozvan i pjevao? Teško i nikako. Naravno da nije bilo ništa dobro, ali nemoj se uvijek žaliti pogotovo onda kad nisi pozvan - rekao mu je jedan pratitelj.

- Najlakše je kritizirati! Iziđite vi nezadovoljni, da vas poslušamo i ocijenimo - predložio je drugi.

- Izašao sam ja milijun puta, u ovih 20 godina i uglavnom zakucao. Da - odgovorio mu je Houdek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:28