ZVIJEZDA NOVOG SHOWA

Jan Kerekeš: ‘Samo luđaci ulažu novac, vrijeme i energiju u kulturu. A ja sam jedan od njih‘

Glumac nam je otkrio sve o novom projektu "Ma lažeš", svom Kerekesh teatru, ali i kako se snašao u najdražoj ulozi na svijetu
Jan Kerekeš
 RTL

Jan Kerekeš, 33-godišnji glumac, postao je dio novog RTL-ova licencnog showa "Ma lažeš" koji se emitira četvrtkom u udarnom terminu. Uloga voditelja dopala je Renea Bitorajca, a Kerekeš i, s druge strane, Luka Bulić kapetani su timova s poznatim osobama koji moraju raspoznati govore li im konkurenti istinu ili laž.

Kako ste se snašli u "Ma lažeš"? Kako vam ide detekcija laži?

- Iskreno, toliko se dobro zabavljam da uopće nisam ni stigao razmišljati o tome kako se snalazim. Mislim da mi ide. Laganje mi je malo lošija strana, ali zato mi detekcija laži, pogotovo kod Luke Bulića, ide odlično.

A kako ste se našli u projektu? Kako je došlo do suradnje?

- Mislim da su me još od "Vatri ivanjskih" zapamtili na RTL-u kao velikog lažljivca i odlučili su me ponovo angažirati. Baš im hvala na tome jer već sam mislio da sam tijekom života skupljao svoje lude istine uzalud.

Privatno, koliko možete raspoznati istinu od laži? Jeste li od skeptika ili onih koji nasjednu na fore?

- Privatno često mogu prepoznati laž, ali istovremeno, ako je priča dobra, jako često padnem na foru. Ako trebam nekome nešto pomoći, biti suosjećajan ili brižan, gotovo uvijek me netko digne na foru. Bez obzira na to koliko znam da od nekih ljudi mogu očekivati neku spačku, jednostavno sam toliko iskreno naivno dobar čovjek da me to često košta u životu.

Već u prvoj emisiji mogli smo čuti vrlo sulude priče koje su se pokazale istinitima. Koja je vaša, a da još nije javnost s njom upoznata?

- Hehe, dobri ste. Pa da vam kažem, vjerojatno bi me izbacili iz showa. Nema otkrivanja istina, sve istine odsad pa nadalje čuvam za bolja vremena. Ne mogu ih samo tako "trošiti".

Pored ovog projekta nedavno su vam stigle dobre vijesti - Gradsko vijeće Grada Varaždina potvrdilo je vaš Kerekesh Teatar kao investitora koji je dobio pravo građenja kulturnog centra. Čekali ste na to "zeleno svjetlo" dvije godine. Kada bi Varaždinci mogli dobiti kulturni centar?

- Da, to je velika stvar za Kerekesh Teatar i za kulturu grada Varaždina. Iako trenutno nema otvorenog natječaja EU na koji se možemo javiti, mi ćemo se potruditi da Kulturni centar Kerekesh Teatar otvori svoja vrata u 2022. godini. Baš nam je teško što nemamo prostor u kojem možemo stvarati, a da pritom ne moramo platiti po danu između dvije i četiri tisuće kuna. Mnoga kazališta imaju super prostore i ne znaju ih iskoristiti.

Koliko će taj projekt koštati, jeste li zatvorili financijsku konstrukciju i kakvi će se sve programi moći naći u njemu?

- Koštat će k'o svetog Petra kajgana. Velika je to investicija, oko 10 milijuna kuna. Financirat ćemo projekt dijelom iz vlastitih sredstava, dići ćemo kredit, organizirati veliki nacionalni crowdfunding u sklopu kojeg će naša publika i drugi ljubitelji umjetnosti moći sudjelovati u izgradnji kulturnog centra, dobiti ulaznice za programe, zlatne pločice na zlatnom zidu na ulazu u dvoranu, kupovati svoja stalna sjedala, birati nazive dvorana i prostorija i još puno lijepih stvari, a sve u svrhu gradnje zajedničkog kulturnog centra koji će definitivno staviti kulturu grada Varaždina i ponudu kulturnog sadržaja na razinu na kojoj još nikad nije bila.

image
RTL

Što vam je na to rekao vaš kolega iz showa, ali i prijatelj Rene Bitorajac koji je i sam ušao u sličan veliki projekt kada je s Brankom Đurićem otvorio privatno kazalište "Luda kuća"?

- Rene mi je rekao: "Ti si lud". Znam da to i misli i drago mi je da to misli. Samo luđaci mogu ulagati vrijeme, novac i energiju u kulturu. Ne gradimo ni šoping centar niti stambenu zgradu i to je potpuni novitet. Kulturni centar će biti prva kulturna novosagrađena građevina u gradu od osnivanja Hrvatske. Nadamo se da će to podržati i brojne institucije. Čisto onako, bilo bi to lijepo.

U ova pandemijska vremena kultura je silno stradala, a vi osim što ste glumac bavite se i glazbom, imate bend Cold Snap. Kako ste živjeli u ovih godinu i pol dana uglavnom ničega na našoj kulturnoj sceni?

- Bend Cold Snap je na sceni više od 18 godina i ovo je definitivno najizazovnije razdoblje, no i to će proći. Imamo probe, radimo nove stvari i pripremamo se za nastupe. Nekoliko nastupa ćemo imati ovo ljeto, a uskoro ćemo i otići u studio snimiti nove pjesme. Glazba ne može stati. Ne smije.

No vi se, sigurna sam, neće baš pretjerano žaliti na 2020., jer ste krajem studenog postali otac, vaša supruga Vika rodila je kćer Unu.

- To je nešto najljepše na svijetu. Obožavam tu ulogu i posebno me raduje što ću je igrati do kraja svoj života. Una je predivna i stvarno se trudim da ne propustim ništa. Blagoslovi me osmijehom svako jutro i odmah mi je lakše krenuti u dan i u ovaj stresni tempo života. I kći i supruga doslovno me svaki dan uče životu i vraćaju me na pravi put na kojem mogu lako prepoznati prave životne vrijednosti.

Što vas u ovoj godini još očekuje?

- Iskreno, planova nikad više. Organiziramo najveći kazališni festival u Hrvatskoj - 12. Tjedan smijeha od 4. do 13. lipnja u sklopu kojeg imamo trideset predstava u deset dana uključujući dvije nove premijere, predstavu "Susjedi" u režiji Ljubomira Kerekeša i predstavu "Ja, trudnica" u mojoj režiji. Nakon toga čeka nas nikad aktivnije ljeto s više od 10 ljetnih manifestacija diljem Hrvatske, turnejom i ukupno više od 110 predstava u samo četiri mjeseca. Nakon ljeta počinjemo s pripremama za naš novi igrani film "Marginalci" i, naravno, krećemo s promocijom crowdfunding kampanje za kulturni centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:21