POZNATI GLUMAC

JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ ZA JUTARNJI 'Mazohist sam koji voli glumiti čudne likove, pa i one koji se goli tuku na snijegu'

 
Glumac Janko Popović Volarić
 Biljana Blivajs / CROPIX

Uz brojne angažmane i prilično popunjen raspored naš poznati glumac Janko Popović Volarić s puno je veselja i entuzijazma uskočio u već dobro znanu HTV-ovu humorističnu seriju “Ko te šiša” u kojoj je u prvoj sezoni imao manju gostujuću ulogu s kojom je u nastavcima koji slijede postao punopravni član već uigrane glumačke ekipe.

Muljator Bruno

Samo snimanje bilo, je, kaže glumac, vrlo zanimljivo i zabavno, a njegov lik Brune, kvazimarketinškog stručnjaka koji je u jednoj epizodi režirao reklamu za oba suprotstavljena frizerska salona, odlično mu je sjeo još u prvoj sezoni.

- Bruno je bio lijepo napisan i postavljen u toj epizodi i, eto, sada su producenti i urednici HTV-a odlučili raspisati taj lik i dodati neke nove glumačkoj postavi serije u četvrtoj sezoni. U ‘Ko te šiša’ došao je i mladi Roko Sikavica sa svojim likom Duje pa mislim da će se osjetiti dolazak naših likova, uz one već poznate koje je publika prihvatila. Bruno je šarmantni muljator koji svojom slatkorječivošću pokušava smuljati i zavesti svakoga tko mu se nađe na putu. Nije neinteligentan, ali nije ni pretjerano sposoban pa ga svi vrlo brzo prozru, a svaki plan koji pokuša provesti na kraju je ipak osuđen na neuspjeh. Super mi je igrati to njegovo samopouzdanje i potpunu nesposobnost ostvarivanja bilo kojeg plana koji zamisli - opisuje Janko.

Iako dosad nije imao previše prilika glumiti u komedijama, Janko otkriva kako jako voli upravo taj format.

- Nešto sam više igrao komedije u kazalištu, ali ove se godine to malo okrenulo što se tiče snimanja. U filmu ‘Dopunska nastava’ Gige Viteza glumim savjetnika gradonačelnika koji je pojam mladog političkog ulizice, a u ‘Ko te šiša’ zabavljam se s Brunom. Nadam se da će se publici to svidjeti - kaže glumac.

Zagreb, 090919.
Studio Hanza media.
Janko Popovic Volaric, glumac.
Tema: Izvanskolske aktivnosti.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX
Glumac Janko Popović Volarić

U žiriju

Premda se u “Ko te šiša” već izvrsno uigranoj ekipi priključio tek u četvrtoj sezoni, na setu se vrlo dobro i brzo snašao.

- Sa Ksenijom Marinković mi je bilo najteže snimati jer smo znali prasnuti u smijeh usred scena pa smo ih zbog toga i više puta morali ponavljati. Ona i Željko Duvnjak kao vlasnici dva suprotstavljena salona predvodili su radnju serije, ali, stvarno, sa svima je bilo jako zabavno raditi. Snimali smo vrlo opušteno, s puno smijeha, podvala i, ajmo tako reći, u obiteljskoj atmosferi - ispričao je Janko.

Kako je posljednjih nekoliko godina prošao s vrlo malo slobodnih dana ili godišnjih odmora u komadu, ovu je jesen, otkriva, odlučio malo stati na kočnicu i posvetiti se malo više sebi.

- Imam sreću što si to mogu priuštiti i mislim da mi je to jako potrebno. Snimat ću seriju i film ‘Jedini izlaz’ redatelja Darka Nikolića u Srbiji gdje smo bračni par Anđelka Prpić i ja, i toj suradnji se jako veselim. Ostatak vremena malo ću se više baviti sobom i imati mrvu sporiji tempo ove godine - napominje.

Uskoro će se ponovno naći i u žiriju popularnog showa “Supertalent” gdje su ga već na audicijama neki kandidati posebno oduševili.

- Mislim da nas čeka još jedna odlična sezona. Nama kao žiriju je možda bila i najbolja sezona dosad. Opet smo se gušili od smijeha, gledali neke stvarno iznimne kandidate i neke koji su bili iznimno ‘zabavni’. Imam nekoliko favorita, ali vam o njima još ne smijem govoriti, nego vas samo mogu pozvati da gledate i ovu sezonu koja će, vjerujem, biti opet jako gledana - najavljuje Janko.

‘Ples sa zvijezdama’

Kao član žirija trudi se biti iskren i pravedan, a ponekad je, priznaje, teško nekoga izbaciti iz igre.

- Najteže je uputiti kritiku klincima jer tu treba biti jako pažljiv, a najlakše je onima koji pomalo ekshibicionistički i samouvjereno dolaze na pozornicu, a vrlo je očito svakome, samo ne njima samima, da ne posjeduju talent kojim su se došli predstaviti. Pokušavam poštovati svakoga, ali zadatak mi je kao članu žirija biti ipak što iskreniji i objektivniji kada ocjenjujem nastupe - napominje glumac.

Ove je godine imao i svoj voditeljski debi, a o toj ulozi s odmakom kaže da mu je bila itekako zahtjevna.

- Da mi je netko prije desetak godina rekao da ću voditi ‘Ples sa zvijezdama’, prvo bih umro od smijeha, a onda kada bih se zamislio u toj ulozi, vjerojatno bih pomislio kako nema šanse da sam sposoban u 12 emisija uživo zaredom stajati pred oko milijun gledatelja. Početak je bio prilično početnički, ali poslije sam shvatio koliko je voditeljski posao zapravo zahtjevan, ali i koliki to gušt može biti. Sve sam se bolje osjećao iz emisije u emisiju, i to je za mene neprocjenjivo i na kraju strašno zabavno iskustvo. Trenutačno nemam nikakvih planova na tom području, a nisam siguran što bih odlučio kada bih dobio neku novu ponudu - iskren je Janko.

S redateljem Nevijem Marasovićem Janko ima poseban odnos i dosad je sudjelovao u njegova četiri filma, od kojih ga je “Comic Sans” posebno proslavio. Uz Zlatni Studio, za glavnu ulogu u tom filmu ovjenčan je i Zlatnom Arenom, a film i dalje niže uspjehe.

- Teško mogu opisati zadovoljstvo zbog toga jer Arena ima jednu posebnu težinu kao nacionalna filmska nagrada, a sam film ih je dobio ukupno šest. Također, tu je i bila i glumačka nagrada ‘Omar Sharif’ s festivala u Egiptu. Bilo ih je još i iako ne glumim za nagrade, jako sam sretan i ponosan zbog svake. Film se nakon svog dosta dugog i uspješnog festivalskog života prije mjesec, dva pojavio na HBO-u i stvarno je velika stvar što je među najgledanijim filmovima na toj platformi. To me jako veseli i nadam se da te platforme otvaraju prostor da naši filmovi budu što gledaniji u cijeloj regiji. Naravno, Nevio i ja smo postali veliki prijatelji, puno smo zajedno radili i nekako zajedno rasli kroz te projekte - naglašava Janko.

S istim je redateljem u tijeku snimanje novog filma s Radkom Poličem u glavnoj ulozi, a Janko se s velikim guštom priključio i tom projektu, ovaj put manjom ulogom. Kako kaže, zasad ne smije puno govoriti o tom projektu, ali jedno je sigurno - film će biti odličan i nešto novo u Nevijevu opusu.

Mučno kopanje

Upravo svoje najzahtjevnije i najbizarnije uloge odigrao je u Marasovićevim filmovima.

- Imam tu mazohističku crtu gdje volim i volio bih imati i više takvih prilika kada za ulogu treba napraviti što veći odmak od sebe. Svega je bilo, neke stvari nisu niti bile zamišljene u ‘radu na ulozi’, poput trostrukog loma nosa na snimanju ‘Comic Sansa’, ali sigurno je najbizarnije bilo snimati gol tučnjavu u snijegu s mojim filmskim ocem kojega je glumio Milan Štrljić u Nevijevu filmu ‘Goran’. Još ponegdje imam ožiljke od ozeblina s tog snimanja i ozbiljno zazirem od hladnoće kao nikada prije - otkriva.

Kad su ambicije za budućnost u pitanju, Janko bi, naravno, volio raditi i izvan granica Hrvatske.

- Nisam se baš imao prilike posvetiti nekim većim angažmanima, ali sve što se treba dogoditi, dogodit će se - priželjkuje glumac.

Iako nema uloge koju posebno priželjkuje, kao ni žanra, Janko naglašava kako bi se volio naći u što raznovrsnijim i kompleksnijim karakterima kojima bi dodatno brusio svoj glumački talent.

- Volim raditi na ulogama, pripremati se za njih i sudjelovati u projektima koji me potpuno obuzmu. To kopanje je ponekad i malo mučno, ali su tada rezultati najbolji i osjećam se najispunjenije i najzadovoljnije kada to uspijem odigrati - objašnjava.

Otac i sin

Redateljskih ambicija zasad nema, ali iza kamere se okušao scenaristički.

- Surađivao sam na dva projekta s Marasovićem kao koscenarist ili, pak, samo prijateljski pokušao pomoći na nekim drugim njegovim projektima. Ponekad mi padne na pamet kako bih se i sam mogao u budućnosti okušati u pisanju, ali nisam baš siguran da sam za to pretjerano nadaren. Možda me neka ne baš bliska budućnost u tome razuvjeri. Trenutačno nemam takvih ambicija - dodaje.

Iza Janka je prilično naporna poslovna godina. Uz seriju “Ko te šiša”, snimio je dugometražni film u Češkoj, imao nekoliko televizijskih angažmana, tu su i film Gige Viteza “Dopunska nastava”, nekoliko manjih uloga, kazališnih predstava...

No, ovog si je ljeta dao oduška uživajući na moru.

- Bila je gusta i naporna godina, ali puna i bogata. Kada se podvuče crta, jako sam zadovoljan. A sad sam se baš odmorio. Bio sam na krstarenju brodom po južnom Jadranu, tjedan dana na Visu i tjedan dana u žiriju Dunav film festivala na kojem sam gledao jako dobre filmove, ali i fino se odmarao. Nakon nekoliko godina vratio sam se u Zagreb potpuno odmoren i preplanuo kao klinac - priča Janko.

Idealan dan za glumca je upravo onaj proveden uz more pa ga je tako i opisao.

- Idealan dan... probuditi se u kamenoj kući kraj prozora koji gleda na more. Plivati u prekrasnoj uvali, jesti ribu s gradela i popiti koju čašu vina, šetati kroz borovu šumu i čitati dobru knjigu u pauzama od tih silnih napora - smije se glumac.

Iako je tek na pragu 40., već ima odraslog sina Davida kojeg je dobio kad mu je bilo tek 18 godina. Kroz sinovo odrastanje Janko je uspio ostvariti svoj san da postane glumac, izgraditi karijeru, ali njegov David nema ni najmanje želje krenuti očevim stopama.

- Naš se odnos po prirodi stvari stalno mijenja i stvarno uživam u tome. On je sad velik, moj posao je nešto uz što je odrastao i čemu ne pridaje previše pažnje, a sam nije bio zainteresiran za neke pretjerane izlete u tom smjeru. Izazovi se iz godine u godinu mijenjaju, pokušavao sam raditi što manje pogrešaka kao roditelj, ali one su, nažalost, neizbježne, a najvažnije mi je bilo da poštuje i sebe i druge - kaže Janko.

Već godinama je miljenik ženskog dijela publike i redovito u samom vrhu najzgodnijih glumaca.

- Naravno, godi mi to, ali ne obazirem se pretjerano na takve statuse. Puno više mi znače komplimenti vezani uz moju profesiju - smatra glumac.

Pitanja o privatnom životu, posebno onom ljubavnom, u pravilu izbjegava, pa tako i ono je li se njegov status “sretno slobodnog” promijenio u “sretno zaljubljenog”.

- Sretan sam i zadovoljan, i to je zasad jedini odgovor koji vam mogu dati o svom privatnom životu - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:10