ZLATNI STUDIO 2022.

Jarak: ‘Drago mi je da Šprajc još uvijek kaska za mnom. Ali još je mlad i perspektivan...‘

Dobitnici nagrade Zlatni studio komentirali su za Jutarnji list prestižno priznanje

Zlatni studio 2022

 Cropix

Nakon pete dodjele najveće medijske nagrade Zlatni Studio, održane u dvorani "Anton Marti" HRT-a, laureati, koji su se sopranistici Valentini Fijačko Kobić mahom spontano na pozornici pridružili u izvedbi finalnog broja mjuzikla "Jalta, Jalta" Alfija Kabilja, koji je i ovogodišnji dobitnik posebnog priznanja Zlatni Studio, u svojim prvim izjavama nisu mogli sakriti zadovoljstvo.

Ove godine za nominirane za Zlatni Studio pristiglo je više od 827 tisuća glasova, a svi pobjednici u pet kategorija počašćeni su priznanjem i žirija i doista velikog "biračkog tijela". Zagrebačko kazalište mladih ove je ove godine na Zlatnom Studiju apsolutni pobjednik u kategoriji Kazalište. Predstava "Ja sam ona koja nisam" u režiji Paola Magellija i dramaturgiji Željke Udovičić najbolja je predstava u cjelini, Lucija Šerbedežija i Filip Nola dobili su nagrade za uloge u njoj, a nagradu za Novo lice u kazalištu dobio je vanjski suradnik ZKM-a Toma Medvešek za predstavu "Ti si prvi hrabar" Kunstteatra i Punctuma.

- Prije svega pohvale za sjajnu organizaciju ovogodišnje dodjele medijske nagrade Zlatni Studio koja od svog početka ima i kategorije za najbolja ostvarenja u kazališnoj umjetnosti, što je jako važno za medijsku promociju kazališta - rekala je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović koja je iznimno zadovoljna što je ZKM laureat u nekoliko kategorija ove godine.

- Žao mi je što nije bilo dodatne nagrade za Anđelu Ramljak, ali je značajno da su dvije ZKM-ove glumice bile u finalu nagrade za istu predstavu. Naš mladi stipendist Toma Medvešek je dobio nagradu za Novo lice u kazalištu, doduše ne za našu produkciju, ali Toma je ZKM-ovac pa sam jako sretna zbog njega. Mate Matišić je htio praizvesti tekst upravo u ZKM-u a cijeli ansambl predstave je napravio sjajne uloge, nije bilo malih uloga u ove tri jednočinke. Očekujem da će predstava imati zanimljiva gostovanja i ostati dugo na repertoaru ZKM-a - rekla je ravnateljica ZKM-a.

Glumac Toma Medvešek dobitnik je Zlatnog Studija 2022. u kategoriji Novo lice u kazalištu i filmu, za ulogu Dode u predstavi "Ti si prvi hrabar" Kunstteatra i Umjetničke udruge Punctum, a priznanje je to i malom privatnom kazalištu na Trešnjevci, samom Kunstteatru.

image

Toma Medvešek

Damir Krajac/Cropix

- Nisam očekivao da ću dobiti nagradu, budući da su pored mene u finalu bile dvije talentirane mlade glumice, Tea Harčević i Dea Presečki. Svakako sam očekivao pobjedu Dee Presečki, koja je bila nominirana za ulogu Matijaša Grabancijaša Dijaka. Kip je za "mali prst", s malom razlikom u glasovima, ipak otišao meni.

- Redatelj predstave je mladi Ivan Penović, talentiran je i velike ga stvari čekaju. Predstava "Ti si prvi hrabar" prema tekstu Espija Tomičića inače je posveta kvartovskom mentalitetu zagrebačke Trešnjevke i Trnja – rekao je Medvešek najavivši angažman u filmu.

- Snimam veliki film, imam glavnu ulogu, redatelj je Igor Mirković. Ove nedjelje mi je prvi dan snimanja - otkrio je Toma Medvešek, sin glumaca Svena Medvešeka i Nataše Dorčić, nećak glumca i redatelja Renea Medvešeka i bratić Fabijana Pavla Medvešeka.

Andriji Jarku pripala je nagrada za najboljeg TV novinara. Opet. Točnije, to mu je četvrti Zlatni Studio koji od petka ima u svojoj kolekciji i po tome je rekorder. No pored te činjenice, ova Jarkova posljednja nominacija i sada osvajanje Zlatnog Studija odvijala se u neuobičajnim okolnostima. Naime, novinar je bio nominiran za svoj rad na Novoj TV, jer u njihovim je redovima bio gotovo cijelu proteklu godinu (sve od 2005.), a Zlatni Studio u petak navečer primio kao novinar RTL-a na koji je krajem prošle godine prešao.

- Lijepa je spoznaja biti rekorder. I da, neobične su bile okolnosti. Ovaj četvrti Zlatni Studio primio sam za rad na jednoj, a sada sam na drugoj televiziji. Drago mi je, ponosna sam i sretan, lagao bih kada bi rekao da nisam. U svom sam govoru zahvalio Novoj TV, ali i najavio nove projekte na RTL-u. Drago mi je da je publika to prepoznala, bez obzira što sam promijenio TV kuću za koju radim i da mi nisu zamjerili. Hvala na svakom glasu koji sam dobio, koji su mi dali. U svakom slučaju drago mi je i da Šprajc još uvijek kaska za mnom. On ima tri Zlatna Studija, ali još je mlad i perspektivan i mora još puno raditi da me stigne. Za sada ga vodim 4 : 3 - zaključio je Jarak uz smijeh.

A kako mu uskoro počinje nova emisija, koja bi - kako nam otkriva - trebala biti svojevrsna kombinacija između talk showa i late night showa, to znači da bi se Jarak i Šprajc mogli iduće godine naći doslovno u direktnoj konkurenciji, kako za najbolju TV emisiju, tako i za najboljeg TV voditelja.

image

Andrija Jarak

Davor Pongracic/Cropix

Nini Badrić pripao je Zlatni Studio za najbolju pjevačicu.

- Drugi Zlatni Studio od dosadašnjih pet, ne, to stvarno nije loš rezultat. Baš sam ugodno iznenađena, presretna i zahvalna čitateljima Jutarnjeg lista. Prije svega zahvalna sam već na samoj nominaciji, zadnjih nekoliko godina bila sam među nominiranima i sretna sam da je ove godine Zlatni Studio za najbolju pjevačicu ponovno došao u moje ruke. Uvijek je konkurencija jaka, ali moja je publika je sjajna - govori Nina Badrić dodajući kako s obzirom na konkurenciju nije bilo lako izboriti tu nagradu, ali kako je ona obično sve svoje nagrade od Porina pa nadalje izborila u najtežim kategorijama, vrlo ozbiljnim i opasnim, tako da ju je ovo priznanje baš jako razveselilo. Nini Badrić je nagrada pripala u doba korone što je bila dodatna prepreka jer do publike nije bilo lako stići.

- Istina, korona je "zeznula" puno toga. Ove godine za nas glazbenike su bile brutalno loše i još uvijek traje ta velika neizvjesnost, no neću kvariti tim pričama ovakvu večer na kojoj sve opet izgleda lijepo i lepršavo - kazala je Nina Badrić ističući kako je ipak u tom razdoblju toliko radila da nije ni spavala i tako izbacila neke pjesme koje su, vjeruje, dotaknule publiku te je sigurna kako je ova nagrada priznanje za sve uloženo.

image

Nina Badrić

Damir Krajac/Cropix

U kategoriji reality showa pobjedu je odnijela emisija Nove TV "MasterChef" što nije bilo niti najmanje lako jer su im konkurencija u finalu bili RTL-ova "Tri, dva, jedan - kuhaj!" te "Supertalent" također Nove TV. Sam "MasterChef" već je doduše dobro poznat show no za članove žirija - Melkiora Bašića, Stjepana Vukadina i Damira Tomljanovića ova nagrađena sezona bila je ujedno i televizijski debi, pa ih je tim više Zlatni Studio oduševio.

- Stvarno nismo očekivali nagradu. Sam "MasterChef" bio je za nas odlično životno iskustvo. Televizija je jako slična kuhinji. Mi živimo malo ekstremno, puno radimo, sličan je način života i zato mislim da smo se prilično dobro uklopili - rekao je Tomljanović. Prve su im na osvojenom priznanju čestitale obitelji koje su napeto pratile TV prijenos na malim ekranima.

Radijski voditelj godine, Mario Battifiaca, nije skrivao oduševljenje nakon što mu je uručen Zlatni Studio.

- Sretan sam. Malen je ovo korak za mene, ali velik za nas albine jer su nas otjerali s televizije otkako ona više nije crno-bijela - u svom se stilu našalio, i dodao u ozbiljnijem tonu: - Radio Istra je prošle godine dobio tu nagradu, ove godine ja, lijepo je biti prepoznat. Problem malih medija je što neki misle da Hrvatska ne postoji ako se nešto nije dogodilo u Zagrebu. Zato mi je ova nagrada posebno draga - rekao nam je voditelj kojeg hrvatska javnost pamti po poznatom TV showu "Bijele udovice".

Pitamo ga stoga je li mu draža televizijska ili radijska uloga.

- Zadnjih godina sve me više privlači radio. Tu se ne moram lijepo odjenuti, našminkati, a prenosim informacije ljudima. To mi se sve više sviđa - kaže nam kroz smijeh.

image

Mario Lipovšek Battifiaca

Srdjan Vrancic/Cropix

Glumica Anja Šovagović Despot nije u petak navečer skrivala oduševljenje osvojenom nagradom Zlatni Studio koju je dobila za ulogu u filmu "Plavi cvijet".

- Kako bi rekao Ivo Gregurević, nagrada nikad dosta. Koliko god se pravimo da nam to nije bitno, moram priznati da mi svaka nagrada priušti bar pet minuta životne radosti. Što se tiče budućih poslova, novca, profanih stvari, nagrade s time nemaju veze, ali imaju s onim djelićem taštine jer je netko prepoznao ono što si radio, a pogotovo kada je u žiriju legendarni Nenad Polimac - kazala je te dodala kako joj je nagrada posebno draga jer je dodjeljuju čitatelji odnosno gledatelji.

image

Anja Šovagović Despot

Davor Pongracic/Cropix

Publika je, dodaje, najvažnija na svijetu. Kazališna je glumica, ali kaže da se, što je starija, bolje osjeća na filmu jer je to poseban proces koji iziskuje drugu razinu koncentracije.

- Svakodnevne probe, brojne izvedbe, sve je to dosta iscrpljujuće. A na filmu znaš da moraš raditi nekoliko mjeseci i nakon toga se možeš odmoriti, tako da se sve više priklanjam filmu - kaže nam kroz svoj prepoznatljiv, zarazni smijeh poznata glumica.

image

Zlatni studio

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:22