DŽENISA PECOTIĆ

Jedna od najuspješnijih hrvatskih kostimografkinja proslavila 40 godina karijere, stigli i brojni poznati

Pecotić je tijekom svoga rada kreirala bezbroj kostima za stotine kazališnih predstava

Dženisa Pecotić

 Nera Simic/Cropix

Izložbom ‘Dženin kabinet čuda‘ hrvatska kostimografkinja Dženisa Pecotić proslavila je 40 godina svoje bogate karijere.

Na izložbi su među ostalima prisustvovale i naša pjevačica Lana Jurčević, glumica Almira Osmanović, Elvira Kranjčar, kazališna redateljica Snježana Banović te glumica Anita Matić Delić.

image

Lana Jurčević

Nera Simic/Cropix

Dženisa Pecotić je tijekom svoga rada kreirala bezbroj kostima za stotine kazališnih predstava, dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, a uz ostalo je sudjelovala u dizajniranju službenih odora časnika i dočasnika hrvatske vojske.

image

Elvira Kranjčar, Snježana Banović i Dženisa Pecotić

Nera Simic/Cropix

Uspješna kostimografkinja članica je Sekcije za oblikovanje odijevanja od 1982., što smatra početkom svoje karijere. Kreatorica je muške, ženske i dječje odjeće, a njeni kostimi nisu obišli samo Hrvatsku, već i svijet. Od 1986. bavi se kazališnom i filmskom kostimografijom.

image

Anita Matić Delić

Nera Simic/Cropix

O kostimografkinji je pokojna hrvatska modna i likovna kritičarka Ana Lendvaj napisala:

"Samo najjači autori s drskom će lakoćom svladati jednu od najtežih umjetničkih zadaća: ostvariti retrospektivu svoga umjetničkog rada posve novom umjetničkom cjelinom! Upravo takvo nadmašivanje pitanja vlastite poetike osiguralo je Dženisi Pecotić posebno mjesto u povijesti hrvatskoga modnog oblikovanja i kostimografije. No, nije li sve staro ionako sadržano u novome, a cjelina u samo jednom djeliću cjeline?". Te se riječi mogu primijeniti i za izložbu u Galeriji Kranjčar, koja se održava i u spomen na Anu Lendvaj, koja je o cijenjenoj kostimografkinji napisala i ovo:

"Dženisa Pecotić reagira instinktom, a ne naučenom umnošću, ali je kuća tog kreativnog instinkta impresivne snažne građe oksimoronski povezana s njezinim istančanim, godinama biranim duhovnim sadržajem!

image

Performans u sklopu otvorenja izlozbe sa kostimima Dženise Pecotić

Nera Simic/Cropix

Ta snažna krhkost vrlo je jasna u svojim oblikovnim porukama čiji je sadržaj, međutim, visoko poetiziran, krajnje profinjen, ali nikad bolećiv. Jer tu je spasonosna šala, štos ili pikantan korektiv koji će i tako zavrtjeti priču u posve drugom smjeru."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:53